به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فارس، در ادامه واکنشها به مواضع تند عربستان سعودی علیه ایران، رسانه غربی از نقش پررنگ «ثامر السبهان» وزیر مشاور دولت عربستان سعودی در امور کشورهای خلیج فارس در اتخاذ مواضع ریاض علیه تهران خبر داد.
السبهان اولین سفیر عربستان سعودی در عراق بود که بعد از سالها قطع روابط، وارد بغداد شد اما به دلیل دخالتهایش در امور داخلی عراق، بغداد از ریاض خواست تا سفیرش را تغییر دهد. او به نوعی، سفیر اخراجی محسوب میشود.
آسوشیتدپرس گزارش داد: «ولیعهد عربستان سعودی اتکایش به یک گروهی کوچک از مشاوران کلیدی است که هیچ کدام از آنها تحریکآمیزتر از ثامر السبهان نیست؛ وزیری که مواضع ضد ایرانی شدیدی دارد و تاثیرات او در استعفای عجولانه و در نهایت ناموفق نخستوزیر لبنان دیده میشود».
خلاصهای از گزارش این رسانه آمریکایی را در ادامه بخوانید:
«السبهان به عنوان وزیر(مشاور) در امور کشورهای خلیج (فارس) در کمک به شکل گیری قمارهای پر مخاطره پادشاهی (سعودی) برای مقابله با ایران، دست و نقش دارد.
چند روز قبل از استعفای غیرمنتظره سعد الحریری نخستوزیر لبنان، السبهان علیه دولت لبنان، ایران و متحدش حزبالله در توئیتر تهدیدهایی را مطرح کرده بود.
سه ماه قبل از این ماجرا، السبهان برای دیدار با الحریری و انتقال یک پیام جدی هشدار علیه دادن امتیازاتی که به نفع متحدان ایران در لبنان میشد، به بیروت فرستاده شد.
استعفای الحریری در روز چهارم نوامبر از ریاض از طریق شبکه تلویزیونی سعودی، به نظر تاییدی بر این نگرانیها بود که رقابت پادشاهی با ایران میتواند سبب بی ثباتی در یک کشور دیگر منطقه شود.
اگرچه شاید عربستان سعودی در فشار آوردن به حربالله و در مرکز توجه قرار دادن اثرات توسعه منطقهای این گروه شیعه، توفیق یافت اما اینطور تفسیر شد که تحرکات سیاسی پادشاهی در لبنان، عمدتا خرابکاری بوده که اثرات معکوس داشته است.
السبهان 50 ساله در مرکز همه این موضوعات قرار داشت.
او در سفر ماه مارس به واشنگتن به همراه محمد بن سلمان بود؛ کسی که تنها چند ماه بعد، ولیعهد پادشاهی سعودی نامگذاری شد. این سفر، سفری کلیدی و محوری برای تقویت روابط ریاض با دونالد ترامپ رئیسجمهوری بود که به تازگی مراسم تحلیف را برگزار کرد.
البته سفر ماه اخیر السبهان به واشنگتن به خوبی پیش نرفت. او چند روز پس از استعفای الحریری با مقامات وزارت خارجه، پنتاگون و تیم امنیت ملی کاخ سفید دیدار کرد.
السبهان به جای دریافت حمایت (مقامات آمریکایی) از استعفای الحریری، آنها او را مورد سرزنش و عتاب قرار دادند و به او برای توقف توئیتهای تحریکآمیزش فشار آوردند.
به گفته رسانههای عربی و یک شخص مطلع از دیدار (السبهان با مقامات آمریکایی در سفر اخیر به واشنگتن)، آنها از السبهان سوال کردند که چه کسی به او حق تضعیف ثبات لبنان را در برههای که واشنگتن در حال حمایت از نیروهای مسلح لبنان و حمایت از لبنان به عنوان میزبان بیش از یک میلیون مهاجر سوری است، داد.
سیاستها و مواضع تند ولیعهد 32 ساله سعودی در قبال ایران، تا حد زیادی در السبهان تجسم و تقویت میشود. هیچ جای دیگری غیر از توئیتر، این موضوع قابل رویت نیست جایی که السبهان در آن حزبالله مورد حمایت ایران را "حزب شیطان" خوانده است.
السبهان که از 2014 تا 2015 وابسته نظامی عربستان سعودی در لبنان بود و حزبالله را رصد کرده بود، به برخی سیاستمداران لبنانی درباره نقش این گروه در جنگ داخلی سوریه خوراک میداد. او اغلب با سیاستمداران، روزنامه نگاران و تاجران لبنانی در کافهای در منطقه «وردان» بیروت مکالمه میکرد.
السبهان پس از لبنان، به عنوان اولین سفیر عربستان سعودی در عراق پس از بیش از 25 سال تعیین شد اما پس از 9 ماه به دلیل درخواست دولت عراق برای او جایگزین تعیین شد چرا که السبهان مدعی شده بود دولت عراق از او در برابر طرحهای گروههای شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران برای ترور او حفاظت کافی به عمل نیاورد. او همچنین از دولت عراق خواسته بود که گروههای شبه نظامی شیعه را از جنگ با داعش خارج کند.
السبهان فراخوانده و به سمت کنونی (وزیر مشاور در امور خلیج فارس) تعیین شد.
او برای ماموریتهای فراتر هم اعزام شده است. ماه گذشته او به همراه یک مقام آمریکایی در شهر الرقه سوریه مرکز عملی خلافت داعش دیده شد؛ شهری که توسط نیروهای مورد حمایت آمریکا و کُردها بازپس گرفته شده بود.
السبهان همچنین در دیدار پادشاه سعودی با وزیر خارجه ترکیه در ماه ژوئن، دیدار ماه آگوست ولیعهد با مقتدی صدر روحانی ارشد شیعه عراقی و حیدر العبادی نخستوزیر عراق حضور داشت».
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب