سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارشجام جم آنلاین، عید نوروز نیز زمانی به شمار می رود که میزان مصرف تنقلات و انواع خوراکی های دیگر بیشتر می شود.
دکتر شیما مظفری متخصص تغذیه درباره نحوه تغذیه در روزهای عید نوروز به جام جم آنلاین گفت: عید نوروز زمانی است که بسیاری از افراد اوقات بیشتری را در خانه سپری می کنند و زمانی به شمار می رود که مصرف خوراکی هایی که معمولا در طول سال معمول نیست بالاتر می رود همانند شیرینی جات و انواع آجیل و خشکبار. امسال با وضعیت حادی روبرو هستیم و شیوع ویروس کرونا مردم را بیشتر به ماندن در خانه مجبور می کند.
مظفری عنوان کرد: بسیاری از مردم اوقات در خانه ماندن را نمی دانند چطور کنترل کنند، به عنوان مثال در تنهایی و بیکاری مدام تمایل به خوردن پیدا می کنند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: فهرست بلندبالایی از انواع خوراکی های مضر در طول تعطیلات نوروز وجود دارد. آجیل، خشکبار، انواع شیرینی. از شیرینی های تر و خشک تا قطاب و باقلوا و گز و پشمک و ده ها خوراکی دیگر. شیرینی ها بسیار پرکالری هستند و باعث چاقی و اضافه وزن می شوند.
وی با تاکید بر اینکه در بسیاری از این خوراکی ها از افزودنی ها و مواد صنعتی و غیرطبیعی و ناخالص زیادی استفاده می شود گفت: افراط در مصرف شیرینی در روزهای عید نه تنها باعث چاقی می شود که افزایش تری گلیسیرید خون را هم رقم می زند. افزایش تری گلیسیرید خون تبعات منفی قابل توجهی برای بدن به دنبال دارد و باعث مشکلات قلبی و عروقی می شود.
مظفری بیان داشت: یکی دیگر از تبعات پرخوری در عید مشکل بزرگ یبوست است. فرد دو هفته تمام در خانه است. امسال هم با قرنطینه روبرو هستیم و افراد باید بیشتر از دو هفته در خانه باشند. حالا چنین فردی را تصور کنید که هر روز بیکار است و پای تلویزیون می نشیند و حجم زیادی از تنقلات و آجیل را مصرف می کند که این زیاده روی یبوست را رقم می زند.
وی تاکید کرد: آسیب به مینای دندان ها و فساد دندان مشکل دیگری است که در پی پرخوری های نوروزی برای بسیاری از مردم وجود دارد.
این متخصص تغذیه یادآور شد: مصرف بی رویه انواع آجیل و خشکبار نه تنها باعث افزایش قند خون و تری گلیسیرید می شود که چاقی و اضافه وزن را هم به وجود می آورد.
مظفری گفت: البته همه آجیل ها بد نیستند و اتفاق در میان اقلام مختلف آجیل چیزهای بسیار مفیدی دیده می شود همانند بادام و تخمه و بادام زمینی و گردو و فندق و ... این خشکبار دارای مغزهایی پرکالری هستند. چربی های غیراشباع دارند و زیانی برای قلب و عروق ندارند. برخی از این مغزها نیز پروتئین دارند و برخی دیگر دارای آهن و انواع ویتامین هستند. در کل آجیل ها ارزش غذایی بالایی دارند ولی باید به این نکته بسیار مهم توجه کرد چون اکثر آجیل ها بوداده هستند مقادیر زیادی نمک دارند که این نمک بسیار مضر است.
وی با بیان اینکه مصرف زیاد آجیل بو داده و نمک دار باعث افزایش فشار خون می شود گفت: ارزش غذایی آجیل ها با نمکی که به آنها افزوده شده از بین می رود و دیگر ارزشی ندارد. به این هم باید توجه کرد که مغزها چربی دارند و باعث افزایش وزن می شوند. در مصرف آجیل و شیرینی در طول نوروز واقعا باید تعادل را رعایت کرد.
مظفری با بیان اینکه مصرف زیاد آجیل و شیرینی باعث بی اشتهایی می شود نیز گفت: افراط در مصرف آجیل بسیار بد است و عوارضی برای بدن به دنبال دارد. حداقل میزان مصرف آب باید بیشتر شود تا از یبوست جلوگیری کند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: عید نوروز هم باید دارای رژیم غذایی سالمی باشد. در کنار آجیل و شیرینی نباید سبزیجات و سالاد را فراموش کرد. مصرف میوه هم که جای خود دارد. میوه ها حاوی مقدار زیادی فیبر غذایی هستند که از بروز یبوست پیشگیری کرده و موجب کاهش کلسترول و سایر چربی های نامطلوب خون می شوند و نیز باعث تنظیم تعادل فشار خون می گردند و به حفظ سلامت قلب و عروق کمک می کنند. البته انواع سبزی ها نیز از نظر فیبر غذایی غنی هستند.
مظفری در پایان گفت: عقل سالم در بدن سالم است. تغذیه سالم این بدن سالم را برای ما می سازد. برای عید در زمینه های مختلفی باید برنامه ریزی داشته باشیم که درنظر گرفتن یک رژیم غذایی سالم یکی از آنهاست.
هیلدا حسینی خواه / جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛