به گزارش جام جم آنلاین به نقل از میوری ، متخصصان علم تغذیه بر این باورند که ویتامینها و مواد معدنی موجود در میوهها و سبزیجات، با این کیفیت در هیچ مکمّلی یافت نمیشوند.
دانشمندان 12 هزار نوع فیتو کمیکال و 180 نوع ویتامین و ماده معدنی مختلف را در میوهها و سبزیجات کشف کردهاند که هیچ مکمّلی همه آنها را در خود ندارد.
میزان مصرف میوه و سبزیجات توصیه شده در یک رژیم غذایی سالم، 5 تا 9 وعده در طول روز است؛ اما حجم مصرف میوه و سبزیجات تنها فاکتور مهم در رژیم غذایی نیست.
رنگ میوهها و سبزیجات نیز عامل مهمی در انتخاب نوع میوه مصرفی است. دلیل اهمیت این موضوع، این است که هر کدام از رنگهای مختلف میوه و سبزیجات نشان دهنده مواد مغذی مختلفی میباشد که در آنها وجود دارد.
اولین چیزی که در هنگام انتخاب یک میوه برای خوردن شما را جذب کرده رنگ و جلوه خاص آن میوه است، آیا میدانید میوه های مختلف با رنگهای متفاوت چه خواصی دارند؟
رنگهای مختلف، دارای رنگدانههای مختلف و خواص مختلف هستند. پس بهتر است به جای خوردن یک رنگ میوه، رنگینکمانی از میوهها و سبزیجات مصرف کنید تا از همه نوع خواص خدادادی آنها بهرهمند شوید.
تغذیه رنگین کمانی
در علم تغذیه، رعایت تنوع غذایی از روی رنگ مواد غذایی به «تغذیه رنگین کمانی» معروف است.
به همین دلیل رنگهای اصلی مواد غذایی را به هفت رنگ اصلی تقسیمبندی میکنند.
در این مقاله، سبزیجات و میوهها را به چند گروه رنگی تقسیم کردهایم تا خواص هر رنگ را جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
سبز:
رنگ سبز میوهها و سبزیجات به دلیل وجود کلروفیل، ایزوتیوسیاناتها و گلوکوزینولاتها میباشد.
کلروفیل و ایزوتیوسیاناتها عوامل سرطانزا در کبد را کاهش میدهند.
گلوکوزینولاتها گروه بزرگی از مشتقات اسید آمینه حاوی گوگرد هستند. برخی گلوکوزینولاتها و مشتقات آنها باعث کاهش شیوع انواع خاصی از سرطانها میشوند. اثر ضد سرطانی آنها ناشی از مهار آنزیمهایی است که باعث تغییر در متابولیسم هورمونهای استروئیدی و محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو میشوند.
برخی از میوهها و سبزیجات سبز رنگ، حاوی ایندول هستند که ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.
لوتئین موجود در میوههای سبز رنگ، به شما در پیشگیری از مشکلات بینایی کمک میکند.
سبزیجات و میوههای سبز رنگ، مقدار زیادی آهن و اسید فولیک دارند. علاوه بر این منبع خوبی از ویتامینc هستند که به نوبه خود باعث جذب بهتر آهن میشوند. سایر مواد مغذی رایج در بسیاری از این میوهها و سبزیجات، شامل ویتامینA ویتامین K، پتاسیم و فولات است.
از جمله میوهها و سبزیجات سبز رنگ میتوان کلم بروکلی، کاهو، کیوی، خیار، اسفناج، آووکادو، سیب سبز و کرفس را نام برد.
سفید:
رنگ سفید میوهها و سبزیجات، از ترکیبات پلی فنول با خاصیت آنتی اکسیدانی به نام آنتوکسانتینها حاصل میشود که به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطان کمک میکند.
برخی غذاهای سفید مانند سیر حاوی آلیسین هستند که به کاهش خطر ابتلا به فشار خون، کلسترول بالا، سرطان و بیماریهای قلبی کمک میکنند.
میوهها و سبزیجات سفید، منابع خوبی از پتاسیم، منیزیم، فیبر، ویتامین C، فولات، نیاسین و ریبوفلاوین میباشند.
مطالعات نشان میدهند که مصرف میوهها و سبزیجات سفید ممکن است به محافظت در برابر سرطان روده بزرگ کمک کند.
میوهها و سبزیجات سفید شامل سیب زمینی، پیاز سفید، گل کلم، قارچ، سیر، هلو سفید، زنجبیل، موسیر، شلغم سفید، ذرت سفید و گلابی میباشند.
قرمز:
میوهها و سبزیجات قرمز علاوه بر آنتوسیانین، اغلب حاوی لیکوپن نیز میباشند. آنتوسیانینهای موجود در میوههای قرمز خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی برای رگهای خونی، مفاصل و کل بدن دارند.
لیکوپن دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی است که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی کمک کند. لیکوپن همچنین برای محافظت از سلامت پروستات و حفظ بافت سینه مفید است.
الکترولیتهای موجود در این مواد غذایی مانند پتاسیم، منیزیم و سدیم باعث سلامتی قلب، متعادل شدن فشار خون و همچنین هیدراتاسیون می شوند.
علاوه بر اینها، میوهها و سبزیجات قرمز حاوی مقدار زیادی ویتامینA و ویتامین C هستند که برای سلامتی پوست، مو و ناخنها و همچنین سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت هستند.
از جمله میوهها و سبزیجات قرمز رنگ، میتوان فلفل قرمز، سیب قرمز، انگور قرمز، آلبالو، فلفل دلمه یا قرمز، گوجه فرنگی، هندوانه، توت، انار، پیاز قرموز و توت فرنگی اشاره کرد.
زرد و نارنجی:
ترکیباتی که باعث زرد و نارنجی شدن رنگ میوهها میشوند، کاروتنوئید نامیده میشوند. کاروتنوئیدها به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات بینایی و سرطان را کاهش میدهند. بتاکاروتن، کاروتنوئیدی است که بدن شما برای ایجاد ویتامین Aاز آن استفاده میکند.
سبزیجات و میوههای زرد رنگ، سرشار از لوتئین هستند که برای سلامتی چشم بسیار مهم است.
لوتئین به ویژه برای افراد مسن برای جلوگیری از دژنراسیون ماکولا وابسته به سن لازم است.
میوههای زرد و نارنجی حاوی مواد مغذی دیگری مانند فولات، پتاسیم، برم و ویتامینC میباشند.
برخی از میوهها و سبزیجات زرد و نارنجی عبارتند از هویج، پرتقال، انبه کدو، ذرت، پاپایا، هلو، سیب زمینی شیرین، فلفل دلمهای زرد و فلفل دلمهای نارنجی.
آبی:
میوهها و سبزیجات آبی، رنگ خود را از ترکیبات گیاهی مفیدی به نام پلی فنول میگیرند. میوههای آبی رنگ سرشار از آنتوسیانین هستند که یک گروه مهم از پلی فنولها میباشند.
البته آنتوسیانینها تنها خاصیت رنگ دهی ندارند بلکه مطالعات نشان میدهد که آنتوسیانینها سلامت قلب را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع 2، چاقی و برخی سرطانها را کاهش میدهند.
از میوههای آبی رنگ، میتوان به بلوبری اشاره کرد که حاوی کالری کم و فیبر زیادی است و مقدار زیادی ویتامین K، منگنز و ویتامین C دارد.
دیگر میوههای آبی رنگ شامل آقطی، تمشک، کونکورد، انگور فرنگی و دامسون میباشند.
بنفش:
میوهها و سبزیجات بنفش، منبع عالی از آنتیاکسیدان هستند. آنتیاکسیدانهای موجود در این مواد غذایی به خنثی سازی رادیکالهای آزاد کمک کرده و سلامت بدن شما را افزایش میدهند.
از اصلیترین آنتیاکسیدانهای موجود در میوهها و سبزیجات بنفش میتوان به پلیفنولها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین اشاره کرد که باعث کمک به کنترل دیابت، کاهش سطح کلوسترول، کاهش التهاب و کمک به حفظ عملکرد مغز میشوند.
از میوهها و سبزیجات بنفش، میتوان چغندر، کلم بنفش، بادمجان، گل کلم بنفش، آکای، هویج بنفش، انجیر بنفش، انگور بنفش، سیب زمینی بنفش، مارچوبه بنفش و فلفل بنفش اشاره کرد