به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از زومیت، در بسیاری از بخشهای صنعت، پیشرفت اینچنینی در طول حتی یک دهه رخ نمیدهد؛ اما تیم قرمز برای دستیابی به پیشرفت ۸۹ درصدی معماری پردازندهی مرکزی به چهار سال زمان نیاز داشت. ای ام دی در این چهار سال قدرت توسط معماری ذن را تقریبا دو برابر کرده است.
پیش از اینکه معماری ذن وارد بازار پردازندهی مرکزی شود، صنعت تراشه به پنج تا ۱۰ درصد بهبود در هر نسل اینتل عادت کرده بود. معماری سندی بریج اینتل (Intel Sandy Bridge) که در دومین نسل پردازندههای سری Core به کار رفت، آخرین پیشرفت بزرگ معماریهای پردازشی اینتل را تجربه کرد.
طبق بررسیها، معماریهای هزول (Haswell) و اسکایلیک (Skylake) نیز در راستای بهبود قدرت پردازندههای اینتل قدم برداشتند؛ اما پیشرفت آنها در حد پیشرفتهای نسلبهنسل معماری ذن نبود. غیر از معماری ذن پلاس (+Zen) که تمرکز اصلی خود را روی کاهش مصرف انرژی گذاشته بود، یکایک معماریهای ذن از لحاظ IPC (دستورالعمل بر سیکل کلاک) به شکلی چشمگیری بهبود پیدا کردهاند.
نخستین هستهی پردازشی مبتنی بر معماری ذن در مقایسه با معماری اکسکویتر (Excavator) بهبود ۵۲ درصدی IPC تجربه کرد و سپس در ذن ۲ شاهد بهبود ۱۳ درصدی IPC نسبت به نسل اول ذن بودیم. معماری ذن ۳ که بهتازگی معرفی شده است، ۱۹ درصد IPC بهتر نسبت به معماری ذن ۲ ارائه میدهد.
پیشرفت IPC معماری ذن پلاس نسبت به معماری پیشین صرفا سه درصد بود؛ اما همانطور که اشاره کردیم، ذن پلاس در تلاش بود خانوادهی ذن را برای کاهش مصرف انرژی بهینهسازی کند. بهینهسازیهایی که ذن پلاس به خود دید، امروزه بهصورت گسترده در ذن ۲ و ذن ۳ دیده میشوند.
پلتفرم آزمایش Golem شامل هر چهار نسل پردازندههای سری رایزن میشود. مدلهایی از تراشهی رایزن که هشت هستهی پردازشی و ۱۶ ترد دارند در آزمایشها مورد بررسی قرار گرفتند؛ این پردازندهها شامل AMD Ryzen 7 1800X،اAMD Ryzen 7 2700X،اAMD Ryzen 7 3800X واAMD Ryzen 7 5800X میشود. هر یک از این پردازندههای مرکزی روی مادربردی سازگار قرار گرفت تا بهترین نتیجه به دست بیاید. مادربردهای مورد استفاده در آزمایش شامل سری X570 و X470 بودند.
حافظهی هر مادربرد، دارای مشخصههای پیشفرض برای هر معماری بود؛ یعنی حافظهی DDR4-2666 برای ذن، حافظهی DDR4-2933 برای ذن پلاس، حافظهی DDR4-3200 برای ذن ۲ و حافظهی DDR4-3200 برای ذن ۳. البته پردازندههای مدرن سری رایزن میتوانند از حافظههای بسیار سریعتر هم پشتیبانی کنند و تفاوت عملکرد آنها هنگام جفت شدن با حافظههای سریعتر، کاملا محسوس است.
همانطور که در نمودارهای بالا میتوانید ببینید، پردازندههای کلاس دسکتاپ سری AMD Ryzen 5000 با پیشرفت ۸۱ درصدی در اجرای بازی و پیشرفت ۷۲ درصدی در اجرای اپلیکیشنها همراه شدهاند. اگر این مقدار بهبود را با نسل اول پردازندههای رایزن مقایسه کنید، متوجه میشوید که قدرت سری رایزن ۵۰۰۰ تقریبا دو برابر شده است.
3DCenter نموداری با جزئیات زیاد منتشر کرده و به نتایج دقیقتری دست یافته است. نتایج 3DCenter نشان میدهد رایزن ۵۰۰۰ در اجرای بازی و اپلیکیشن به ترتیب ۸۴ و ۸۹ درصد سریعتر است. این موارد نشان میدهند که دلایل متعددی وجود دارد تا کاربران نسل اول یا دوم معماری ذن سراغ جدیدترین نسل بروند.
پردازندههای دسکتاپ سری رایزن ۵۰۰۰ نهتنها در اجرای اپلیکیشن عالی هستند بلکه بازی را نیز بسیار خوب اجرا میکنند. این موضوع باعث میشود پردازندههای سری رایزن ۵۰۰۰ قویتر از تمامی تراشههای دسکتاپی باشند که اینتل امروزه ارائه میدهد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد