به گزارش جام جم آنلاین، میسوفونیا نوعی اختلال که در آن افراد نسبت به صداهای معمولی مانند جویدن یا تنفس واکنش های غیرطبیعی شدید و منفی دارند. تحریک پذیری برخی اوقات توسط برخی از صداهای روزمره غیرمعمول نیست، اما برای افراد مبتلا به میسوفونیا صدای کلیک کردن باعث می شود فریاد بزنند یا صدای آن را قطع کنند. این واکنش های جسمی و عاطفی نسبت به صداهای معمول و روزمره مانند واکنش «جنگ یا گریز» است و منجر به بروز احساس اضطراب، وحشت و عصبانیت می شود.
هنوز هیچ دارو یا روش درمانی خاصی برای میسوفونیا یافت نشده است. رفتارهای توهین آمیز پاسخی ناخودآگاه برخی افراد به صداهایی است که باعث تحریک وضعیت آنها می شود. رعایت برخی نکات شاید به این افراد کمک کنند تا شرایط ناخوشایندی را که در آن قرار دارند بهتر کنترل کنند، همچنین افراد مبتلا به میسوفونیا سازوکارهای مقابله ای دیگری نیز ایجاد کرده اند تا بتوانند خیال خود را راحت کنند. نکاتی برای مدیریت حساسیت صدا عبارتند از:
استفاده از هدفون و موسیقی برای خاموش کردن صداهای محرک
استفاده از گوشی برای محدود کردن نفوذ صدا
انتخاب صندلی در اتوبوس ها و رستوران ها در جایی که باعث از بین رفتن صدا می شود
برای کاهش استرس مراقبت از خود را با استراحت، آرامش و مراقبه انجام دهید
در صورت امکان شرایطی را که در آنها صداهای محرک وجود دارد ترک کنید
به دنبال یک پزشک یا درمانگر حامی باشید
با دوستان و عزیزان خود با آرامش و رک و صریح صحبت کنید تا دلیل بدرفتاری را توضیح دهید
تلاش برای فهماندن به شخصی که دچار میسوفونیا است برای چشم پوشی از صدا های تحریک کننده مانند این است که به یک فرد افسرده بگوید از این شرایط خارج شود همین قدر بعید به نظر می رسد.
مشخصه کلیدی افراد مبتلا به میسوفونیا واکنش شدید مانند خشم یا پرخاشگری نسبت به افرادی است که صداهای خاصی را ایجاد می کنند.
قدرت و چگونگی واکنش یک فرد مبتلا به آن بسیار متفاوت است. برخی از افراد آزار و تحریک را تجربه می کنند در حالی که دیگران با عصبانیت نسبت به آن واکنش نشان می دهند.
مردان و زنان هر دو در هر سنی می توانند دچار میسوفونیا شوند اگرچه افراد به طور معمول علائم را در اواخر کودکی یا اوایل نوجوانی نشان می دهند.
برای بسیاری از افراد نخستین قسمت های میسوفونیا توسط یک صدای خاص ایجاد می شود. افراد مبتلا به میسوفونیا متوجه می شوند واکنش آنها نسبت به صداها بیش از حد است و شدت احساسات آنها می تواند منجر به از دست دادن کنترل خود شوند.
نتایج مطالعات نشان می دهد پاسخ های زیر به عنوان علامت میسوفونیا است:
تحریک تبدیل به خشم
انزجار تبدیل شدن به خشم
پرخاشگری کلامی نسبت به شخصی که سر و صدا می کند
به دلیل سر و صدا داشتن با اشیا پرخاشگر است
با فرد تولیدکننده سر و صدا پرخاشگری می کند
اقدام اجتناب ناپذیر در اطراف افرادی که صداهای محرک ایجاد می کنند
برخی از افراد با این نوع حساسیت به صدا شروع به تقلید از صداهایی می کنند که واکنش های عصبانی و تهاجمی آنها را تحریک می کند.
صرف فکر کردن در مورد مواجهه با صداهایی که باعث ایجاد ناهنجاری در آنها می شود افراد مبتلا را تحت فشار و استرس قرار می دهد.
به طور کلی، علائم اضطراب، افسردگی و روان رنجوری در آنها بیشتر از سایرین است. علاوه بر پاسخ های عاطفی، مطالعات منبع معتبر نشان داده است افراد مبتلا به میسوفونیا به طور معمول چندین واکنش فیزیکی را تجربه می کنند، از جمله:
فشار در سراسر بدن به ویژه قفسه سینه
تنگی عضله
افزایش فشار خون
ضربان سریع تر قلب
افزایش دمای بدن
یک مطالعه نشان داد 52.4 درصد از منابع معتمد شرکت کنندگان در این بیماری که دچار میسوفونیا هستند نیز در آنها اختلال شخصیت وسواسی جبری (OCPD) تشخیص داده می شود.
برخی از اصوات بیشتر از برخی دیگر منجر به تحریک می شوند. محققان موارد زیر را به عنوان متداول ترین عوامل ایجاد میسوفونیا تشخیص دادند:
صداهای خوردن، 81 درصد از افراد مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار می دهد
تنفس زیاد یا صدای بینی، 64.3 درصد را تحت تاثیر قرار می دهد
صدای انگشت یا دست، 59.5 درصد تاثیر می گذارد
تقریبا 11.9 درصد شرکت کنندگان با مشاهده فردی که برخی اعمال فیزیکی مانند لرزش زانوها را تکرار می کنند یک واکنش عصبانی و پرخاشگرانه داشتند.
جالب اینجاست انسان با ایجاد صداها بیشتر باعث ایجاد ناهنجاری می شود. یک سگ با غذا خوردن یا کشیدن وسایل واکنش نادرستی را تحریک نمی کند.
از آنجا که برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم می توانند با تحریک حسی به ویژه صداهای بلند اوقات سختی را پشت سر بگذارند گمانه زنی هایی در رابطه با میسوفونیا و اوتیسم وجود دارد.
در این مرحله برای تشخیص اینکه آیا ارتباط مستقیمی بین این دو وجود دارد یا خیر خیلی زود است زیرا دانشمندان اطلاعات کافی درباره علت واکنش شدید افراد در هر دو بیماری نسبت به اصوات ندارند.
طبقه بندی
میسوفونیا برای نخستین بار یک اختلال با اصطلاح میسوفونی برای اولین بار در سال 2000 استفاده شده است.
میسوفونیا یک بیماری مزمن و اختلال اولیه در نظر گرفته می شود به این معنی که در ارتباط با سایر شرایط ایجاد نمی شود.
با این حال، میسوفونیا در حال حاضر در DSM-5، منبع اصلی برای طبقه بندی بیماری های بهداشت روان در ایالات متحده ذکر نشده است.
برخی از محققان پیشنهاد می کنند واکنش نادرست صوتی یک واکنش ناخودآگاه یا خودمختار از سیستم عصبی است.
این نتیجه گیری به دلیل واکنش های بدنی افرادی که دارای حساسیت نسبت به صدا هستند و موادی مانند کافئین یا الکل شرایط را تشدید یا بهتر می کنند.
شباهت هایی بین میسوفونیا و وزوز گوش، احساس صدای زنگ در گوش وجود دارد. در نتیجه برخی از محققان اظهار می کنند میسوفونیا با ارتباط بیش از حد بین سیستم شنوایی و سیستم لیمبیک مغز ارتباط دارد.
این اتصال بیش از حد به این معنی است که ارتباطات زیادی بین نورون های مغز وجود دارد که باعث تنظیم شنوایی و احساسات می شوند.
یک مطالعه با استفاده از تصویربرداری ام آرآی برای تجزیه و تحلیل مغز افراد مبتلا به میسوفونیا نشان داد صداهای محرک باعث ایجاد پاسخ های «بسیار اغراق آمیز» در قشر جزیره قدامی (AIC)، بخشی از مغز مسئول پردازش احساسات می شوند.
این مطالعه ارتباط بیشتر بین AIC و شبکه حالت پیش فرض (DMN) را نشان داد که خاطرات و ارتباطات را برمی انگیزد.
در قسمت های خاصی از مغز سلول های عصبی افراد مبتلا به میسوفونیا از میلین بالاتر از حد متوسط برخوردار هستند که به سطح بالاتر اتصال آنها کمک می کند.
محققان اظهار داشتند میزان بالای فعالیتی که در AIC دیده می شود که در پنهان سازی یا درک عملکردهای داخلی بدن نقش دارد به برداشت های انحرافی از افراد مبتلا به میسوفونیا کمک می کند.
منبع اصلی برای تشخیص اختلالات بهداشت روان در ایالات متحده DSM-5 است و در آن اختلال در رابطه با فهرست وجود ندارد.
از نظر فنی بدان معناست که فرد نمی تواند این بیماری را تشخیص دهد. با این وجود، شبکه ارائه دهنده خدمات میسوفونیا ایجاد شده است که در آن متخصصانی از جمله شنوایی سنجی، پزشکان و روانپزشکان را با آگاهی از میسوفونیا و علاقه به کمک به افراد مبتلا در این فهرست قرار داده است.
افراد مبتلا به میسوفونیا اغلب سعی می کنند از موقعیت هایی مانند گردهمایی های اجتماعی که به احتمال زیاد با عوامل محرک خود روبرو می شوند، اجتناب کنند، همچنین برخی از افراد از هدفون استفاده می کنند یا سعی می کنند راه های دیگری برای خاموش کردن صدای آزار دهنده پیدا کنند.
این امر می تواند به شما برای پشتیبانی از یک شرایط چالش برانگیز کمک کند. سازمان بین المللی میسوفونیا، یک سازمان حمایت و شبکه به دنبال ارائه اطلاعات مفید و ایجاد فاصله بین تحقیقات و افراد تحت تاثیر این بیماری است.
منبع: وب سایت دکتر سلام
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد