به گزارش
جام جم آنلاین، در دنیایی که فستفودها در صنایع غذایی حرف اول را میزنند و خوشمزگی، بر سالم بودن تقدم پیدا کرده، پیداکردن راه و روشی برای سالمخوری کمی سخت، اما ممکن است؛ موضوعی که درباره دنیای شیرین کیک و شیرینیها هم صادق است و میشود شیرینی را از فهرست مواد کاملا ممنوعه بیرون آورد و با تغییر و تحولاتی که روی آن اعمال میشود به فهرست مواد مجاز دیابتیها و رژیمیها منتقل کرد. حالا اگر شما هم جزو افرادی هستید که به همین دلایل، شیرینی خوردن را از خودتان دریغ کردهاید، خواندن این گزارش را از دست ندهید.
مشورت با پزشکخیلی پیش آمده در مسائل مختلف، چیزی را از خودمان دریغ کردهایم که استفاده محدود از آن، هیچ ضرری برایمان نداشته است. اتفاقی که در مصرف موادغذایی مختلف برای رژیمیها و برخی بیماران هم میافتد و ندانسته، دور چیزهایی را برای همیشه خط میکشند که کم مصرف کردنش برای سلامتشان کفایت میکرده و لازم به خطکشیدن کامل و همیشگی نبوده است. ماجرای خوردن شیرینیجات برای افرادی که در رژیم سفت و سخت هستند یا دیابت دارند هم همین است؛ برای همین پیش از هر تصمیمی، بهتر است نوع رژیم و درجه بیماریتان را با پزشک در میان بگذارید و بعد با توجه به میزان کلسترول و قند خونتان و توصیههای پزشک برای میزان رعایت مواد غذایی، خودتان را به لیستی از انواع شیرینیجات متناسب با سلامتتان مهمان کنید.
شیرینی کمشیرینبدیهی است چیزی که باعث منع مصرف شیرینیجات برای افراد دیابتی میشود، مقدار شکر و شیرینی مصنوعی موجود در این محصولات است؛ محصولاتی که اگر کمتر از حالت معمول (و در برخی مواقع خیلی کمتر از حالت معمول) شکر داشته باشند، میتوانند از فهرست ممنوعهها بیرون آیند؛ البته که دیگر آن طعم همیشگی خودش را نمیدهد، اما آیا خوردن شیرینی کمشیرین بهتر از نخوردن آن نیست؟ پس اگر در مرحلهای از بیماری با ممنوعیت مطلق نیستید، قدمبهقدم استفاده از شیرینکنندهها را در دستور پختهایتان کم کنید؛ آنقدر که دیگر ذائقهتان شیرینی را پس بزند. در واقع با این کار یک سبکزندگی سالم را در خودتان نهادینه میکنید؛ سبکزندگی بدون قند و شکر.
جوپرکتان مستداماگر قصد یک رژیم سفت و سخت را کردهاید یا به خاطر دیابت و شاید دیگر اعضای خانواده، محدودیتی در مصرف مواد قندی دارید، بهتر است همیشه جوپرک در خانه داشته باشید که به محض اینکه هوس شیرینی کردید، شیرینیتان با آرد جوپرک بهراه باشد. نوعی از شیرینی که قند بسیار پایینی دارد و برای همین ویژگی خاصش، برای افراد دیابتی توصیه میشود؛ آنقدر که حتی گاهی بهتر است به جای نان گندم از نانهای جو استفاده کنند. شیرینی جوپرک تمام احساس نیازتان به شیرینی را برطرف میکند، چون بهجز جوپرک، دیگر مواد موجود در این شیرینیها مواد مرسوم در همه شیرینیها مانند تخممرغ و روغن و پکینگپودر است.
شکری به رنگ قهوهاییکی دیگر از راهکارهای دورزدن ممنوعیتهای رژیم سالمخوری، خوردن یا پختن شیرینی با شکرقهوهای است. شکری که مانند شکر سفید از نیشکر به دست میآید، اما به صورت نصفهونیمه پالایش میشود و، چون شیرهقند را در خودش نگهمیدارد، قند کمتری را به بدن وارد میکند؛ البته مواد تهیهشده از شکرقهوهای، مجوزی صددرصدی برای مصرف بیرویه شیرینیجات نیستند و این شکرها فقط قند کمتری دارند، ولی همان قند کمتر در صورت مصرف زیاد به مقدار قند قابلتوجهی تبدیل میشود که ممکن است خطراتی داشته باشد.
پس بهتر است خانوادهای که فرد دیابتی دارد، برای پخت شیرینی از شکرقهوهای استفاده شود، اما با این حال باز هم فرد دیابتی باید به کمترین مقدار مصرف شیرینی پختهشده کفایت کند.
شکر برگعسلیگیاه استویا یکی از برگهای گیاهان شیرین است که در برخی مواقع به عنوان شکر در صنایعغذایی استفاده میشود؛ آنقدر که در بعضی موارد از این گیاه به عنوان اضافهکننده به داروها برای بهترکردن طعم دارو و شیرینکردن آنها استفاده میشود. این گیاه به دلیل طعم شیرینی که دارد به گیاه برگ عسلی شهره است؛ گیاهی که جایگزین سالم و مناسبی برای شکر است و از آن به عنوان شیرینکننده بدون کالری یاد میشود. در واقع شیرینی گیاه برگ عسلی بیشتر از شکر معمولی است، اما چون کاملا طبیعی است کالری بسیار پایینی دارد و برای افراد مبتلا به دیابت و کسانی که سعی بر حفظ وزنشان دارند، گزینی مناسبی برای جایگزینی قند و شکر محسوب میشود. همه اینها باعث شده که عصاره گیاه استویا در صنایع شیرینیپزی کاربرد نسبتا قابلتوجهی داشته باشد؛ پس اگر شما هم در پخت شیرینی با محدودیتهای قند و شکری روبهرو هستید، میتوانید سراغ عصاره این گیاه را از فروشندههای لوازم قنادی برای خوشطعمکردن کیک و شیرینیتان بگیرید.
خوشمزههای کمضرراما اگر تصمیم به پخت شیرینی و کیک برای افراد مبتلا به دیابت یا رژیمیها داریم، چه گزینههای پیش رویمان است؟ شاید اولین پیشنهاد برای چنین افرادی، پخت کیک هویج، آن هم با آردجو و شکر استویا یا همان برگ عسلی باشد. کیکی که با محتویاتی مثل گردو و هویج و تخممرغ، چیزی حدود ۲۵۰ کالری دارد و خوردنش تهدیدی جدی برای افراد دیابتی و رژیمی خانوادهمان نخواهد بود. تارت بادام هم یکی دیگر از این پیشنهادهاست؛ با این تفاوت که به دلیل استفاده از آرد بادام، میزان کالری آن کمتر از کیک هویج و ۲۰۰ کالری است. در این بین، کیک سیب هم طرفداران خاص خودش را دارد و با ترکیبی از تخممرغ و آردجو و شکر استویا و تکه سیبهای خردشده، میانوعدهای سالم و رژیمی است که فقط ۲۵۰ کالری دارد. کوکیهای جوپرک، کشمشی، بادامی و انواع دیگر کوکیهایی که با آردجو و شکر استویا پخته میشوند هم میتوانند در فهرست موادغذایی مجاز برای این دو گروه از افراد باشند.
منبع: روزنامه جام جم، ضمیمه جام جم