گرچه از ابتدای احراز صلاحیتها نقدهای جدی وجود داشت و حتی رهبر انقلاب هم به این موضوع و جفایی که بر برخی شد، نقد داشتند ولی حقیقت این است که وقتی اخبار شمارش آرا توسط وزارتکشور ارائه میشد، هنوز نتیجهنهایی اعلام نشده بود که رئیسجمهور فعلی و سه نامزد دیگر به رئیسجمهور منتخب تبریک گفتند، مساله امنیتی هم ایجاد نشد و بهرغم تحریم انتخابات توسط برخی در داخل و تشویق به تحریم توسط خارجنشینان حدود 48درصد مردم نیز مشارکت کردند.
حال که این شرایط را داریم یعنی با وجود همه مشکلات، فضای اجتماعی مهیاست رئیسجمهور هشتم برای افزایش رضایت مردم میتواند چند اقدام انجام دهد تا اکنون که حال او و طرفدارانش خوب است، حال همه مردم حتی کسانی که به وی رای ندادند نیز خوب شود.
رئیسجمهور منتخب بعد از این برای همه مردم ایران چه موافقان و چه مخالفان و حتی 52درصدی که رای ندادند هم رئیسجمهور است، لذا انتظار میرود این فرصت را قدر بشناسد و از ظرفیت همه مردم و مسؤولان و نخبگان اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و... استفاده کند.
حال که شاهد همسویی بیشتر دولت سیزدهم و قوای دیگر از جمله قوه مقننه و احتمالا قوه قضاییه و نهادهای عمومی غیردولتی و مجمع تشخیص مصلحت نظام و شوراهای مختلف هستیم، این یک فرصت است که اشتباههای دورههای قبل را که به ظاهر همسو بودند و در نهایت با اختلاف کار میکردند، تکرار نکند.
رئیس جمهور سیزدهم باید از ظرفیت همه استفاده کند چون همه، همان سرمایه اجتماعی هستند که اکنون به مدد انتخابات تقویت شده است.
پس نباید مسؤولان را فقط از ستادهای خود انتخاب کند. همچنین باید در تصمیمگیریها سنجیدهتر عمل کند و منافع و مصالح مرم را بیش از هر چیزی در کنار رضای خدا مد نظر داشتهباشد.
او باید برنامه داشتهباشد تا همه ظرفیتها را به سینرژیهایی (همافزایی) برای توسعه کشور تبدیل کند تا حال مردم از نظر معیشت و رفاه و تامین اجتماعی خوب شود.
رئیسجمهور منتخب همچنین باید با اعتمادسازی اجتماعی و اطمینان و امیدآفرینی، زمینه مشارکتاجتماعی را افزایش دهد که نتیجهاش افزایش سرمایه اجتماعی خواهدبود که آن هم پشتوانه بزرگی برای آبادانی کشورمان خواهد بود.
رئیس دولت سیزدهم این فرصت را میتواند با میدان دادن به همه افراد توانمند داخلی و حتی نخبگان ایرانی خارج از کشور و جذب نیروهای انسانی علاقهمند توسعه ایران در عمل نشان دهد.
در عین حال تعامل خوب قوه مجریه و مقننه میتواند فرصت مهم دیگری را برای رئیس جمهور سیزدهم ایجاد کند تا در صورت لزوم برای سیاستگذاری های مناسب در حوزههای مختلف از جمله حوزه جتماعی کمتر دغدغه داشته باشد.
لذا انتظار میرود برای همه حوزهها برنامه (نه وعده) داشتهباشد و این برنامهها را اجرا کند و در ضمن، همه را در تحقق ایران آباد و سرفراز سهیم کند تا ازاین طرق بتواند همبستگی اجتماعی بیشتری ایجاد کند.
همبستگی اجتماعی میتواند ظرفیتهای ارزشمندی برای عبور از موانع و بحرانها برای کشور فراهم کند. هنر رئیسجمهور سیزدهم باید ایجاد این زمینهها برای همبستگی اجتماعی بیشتر باشد.
حسن موسوی چلک - رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد