قبل از شروع مسابقات پیش بینی شده بود که در غیاب روس ها، ایران و آمریکا فینالیستهای این جام باشند.
رویایی با ژاپن بی ستاره
شاگردان پژمان درستکار در اولین قدم به مصاف تیم ژاپن رفتند. ژاپنی که بدون ستاره هایش به این مسابقات آمده بود و نمایندگان کشورمان کار راحتی برای مبارزه با آنها داشتند. طوری که گوش شکستههای ایرانی در این دیدار با نتیجه ۹بریک به پیروزی رسیدند. تنها باخت ایران مقابل ژاپن در وزن ۶۱کیلوگرم به دست آمد، جایی که ابراهیم الهی کشتیگیر جوان، مقابل موریکاوا با نتیجه ۱۳ بر ۲ شکست خورد.
مصاف حساس با تیم منتخب
دومین دیدار تیم ملی ایران در جام جهانی آیووا مقابل تیم منتخب جهان بود. اتحادیه جهانی کشتی در ابتکاری جدید، در این دوره از مسابقات تیمی را تحت عنوان منتخب جهان به این رقابتها اضافه کرد. به نظر میرسد این اقدام اتحادیه جهانی کشتی بیشتر به این منظور بود تا جای خالی روسها را در جام جهانی پر کنند.
روسیه از زمانی که درگیر جنگ با اوکراین شده از سوی بیشتر فدراسیونهای بین المللی تحریم شده و اجازه شرکت در میادین بین المللی ندارد. ترکیب تیم منتخب جهان در این پیکارها را کشتی گیرانی از اروپا و آسیا تشکیل داده بودند. روی کاغذ این تیم باتجربهتر از تیم نسبتا جوان ایران بود. پژمان درستکار سرمربی تیم ملی کشتی آزاد کشورمان، اما برای آن که شانس رویارویی با آمریکا در فینال را برای تیمش حتمی کند، از نفرات باتجربه هم استفاده کرد تا به هدفش برسد. ۶بر۴ نتیجهای بود که در دیدار با تیم منتخب جهان به نفع ایران تمام شد.
جام جهانی کشتی آزاد جز آن دسته از رویدادهایی است که نتیجه آن در رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی به حساب نمیآید. از این روی اکثر کشورها به خصوص آمریکا و روسیه همیشه با تیمهای دوم و سوم خود در این میدان شرکت میکنند تا از این طریق فرصت را برای آزمون و خطای کشتی گیران جوان مهیا کنند. دیدگاه کادرفنی تیم ملی کشتی آزاد ایران نیز در این دوره از رقابتهای جام جهانی این بود که به کشتیگیران مطرح خود مثل حسن یزدانی، رضا اطری، یونس امامی، امیرحسین زارع و... در این مقطع استراحت بدهد و بیشتر نگاهش به پشتوانهسازی باشد.
برای همین نیمی از ترکیب تیم اعزامی به آیووا با نفرات جوان بسته شد تا به این وسیله فرصت کشتی گرفتن در یک میدان بزرگتر به آنها داده شود. رضا مومنی و ابراهیم الهی ملی پوشانی هستند که تشک کشتی آیووا، اولین میدان رسمی آنها در رده سنی بزرگسالان به حساب میآید. نفراتی، چون امیر علی آذرپیرا، برادران فیروزپور و امیررضا معصومی نیز آزادکارانی هستند که به تازگی به جمع مدعیان این تیم اضافه شده اند.
بدعهدی آمریکا
فدراسیون کشتی آمریکا در حالی سابقه زیادی از میزبانی رقابتهای جام جهانی کشتی آزاد دارد که در این دوره حق مهمان نوازی را در قبال تیم ملی کشتی ایران ادا نکرد. در حالی که فدراسیون کشتی ایران در نظر داشت تیم را یک هفته زودتر از برگزاری مسابقات راهی آیووا کند تا کشتیگیران چند روز با شرایط زمانی و مکانی محل رقابتها تطبیق پیدا کنند، اما روادید ملی پوشان اعزامی لحظه آخر و در دو مرحله صادر شد. طوری که تیم در دو گروه و در فاصله سه روز مانده به رقابتها به آمریکا رفت. این برای دومین بار در یک سال اخیر است که آمریکا چنین موضع سرسختانهای را در خصوص صدور ویزای کشتیگیران ایرانی اتخاذ میکند. پیش از این نیز، در جریان رقابتهای دوستانه تگزاس که سال گذشته برگزار شد، سفارت آمریکا در دوبی ویزای تیم ملی کشتی آزاد را نصفه و نیمه صادر کرد. فدراسیون کشتی نیز در واکنش به این موضوع ازحضور در این دیدار دوستانه صرف نظر کرد. در مورد رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲، اما شرایط متفاوتتر بود. فدراسیون کشتی این بار تمام تلاش خود را به کار گرفت تا با مراودات بین المللی هر طور شده ویزای کشتی گیران را بگیرد. چراکه غیبت غیرموجه در جام جهانی ۲۰۲۲ به منزله حذف ایران از مسابقات قارهای و به تبع آن، دریافت نکردن مجوز شرکت در پیکارهای قهرمانی جهان ۲۰۲۳ میشد.
مبارزه حماسی!
تقابل تیمهای ملی ورزشی ایران و آمریکا زیر سایه بحران دیپلماتیک دو کشور همیشه خبرساز بوده و در عین حال جذاب. این جذابیت وقتی دوچندان میشود که ایران و آمریکا روی تشک کشتی به مصاف هم میروند. میدانی که ایرانیها تعلق خاطر خاصی به آن دارند. فینال رقابتهای جام جهانی کشتی آزاد ۲۰۲۲ بامداد امروز در حالی برگزار شد که تیمهای ملی ایران و آمریکا بار دیگر به هم رسیدند. اتحادیه جهانی کشتی پیش از برگزاری این دیدار به توصیف رویارویی آزادکاران ایران و آمریکا پرداخت و از این تقابل به عنوان مبارزهای حماسی نام برد. اتحادیه جهانی کشتی در این باره نوشت: «ایران و آمریکا. این چیزی بود که بیشتر هواداران کشتی میخواستند و به آن رسیدند.»
روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد