با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و برای تقدیر از تلاشهایی که محققان ایرانی در حوزه فیزیک هستهای داشتهاند ۲۰فروردین، «روز ملی فناوری هستهای» نام گرفت. هر سال در این تاریخ معمولا به تازهترین دستاوردهای فناورانه کشور در این حوزه پرداخته میشود تا مسیری که محققان ایرانی از چندسال پیش آغاز کردهاند برای مردم روشن شود. محققانی که بسیار جوان بودند اما در حوزه علمی و کاری خود درخشیدند و سنگ بنای دستیابی ایران به فناوری هستهای را گذاشتند. از آنجا که ذخایر سوختهای فسیلی در جهان رو به اتمام میرود، استفاده از انرژیهای نو و تجدیدپذیر و همچنین بهره گیری از انرژی هستهای بسیار طرفدار پیدا کرده و ایران هم با هدف استفاده صلح آمیز از این فناوری در تلاش بوده تا بتواند بدون نیاز به اطلاعات متخصصان خارجی، این مسیر را طی کند. دانشمندان جوان ایرانی با شوقی که برای پیشروی در مرزهای علم داشتند و با قلبی که برای کشورشان میتپید، تلاش کردند این مسیر ناهموار را در کشور توسعه دهند اما تعدادی از آنها در این راه به شهادت رسیدند. در این مطلب یادی میکنیم از این محققان توانا و کوشا که نامشان با دانش و فناوری هستهای ایران عجین شده است.
سادهزیست و عاشق فیزیک
دکتر مجید شهریاری، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در دانشکده مهندسی هستهای بود و در گروه آموزشی کاربرد پرتوها با مرتبه استادی فعالیت میکرد. او که از نگاه دانشجویان و همکارانش از خوشخلقترین استادان دانشگاه محسوب میشد به الکترونیک و فیزیک علاقه زیادی داشت و همین علاقه باعث شده بود در تدریس و کارش هم بسیار موفق باشد. او تحصیلاتش را در دانشگاههای پرآوازهای مثل امیرکبیر و صنعتی شریف گذراند. ۲۱مقاله از او و همکارانش در مجلات معتبر تخصصی به چاپ رسیده است. برگزاری دورههایی چون «کارگاه آموزشی آشنایی با کدهای محاسباتی رآکتورهای هستهای» ازجمله خدمات دکتر شهریاری بود. از طرحهای مهمش هم میشود به طراحیهای تئوریک مربوط به ساخت نسل جدید رآکتورهای هستهای که بازتاب زیادی نیز در مراکز علمی جهان داشت، اشاره کرد.
بهجت قاسمی، همسر شهید شهریاری که تحصیلات خودش هم کارشناسی ارشد مهندسی هستهای است، در بیشتر مصاحبههای خود از سادگی و آرامش دکتر شهریاری میگوید. دکتر شهریاری ۸ آذر۱۳۸۹ در خودروی خود و در حالی که همسرش شاهد ماجرا بود به شهادت رسید. در این عملیات تروریستی یک موتور سوار بمبی را به درون خودروی دکتر شهریاری میاندازد. راننده و همسر دکتر فرصت میکنند از خودرو خارج شوند اما دکتر شهریاری به دلیل گیر کردن کمربند خودرو، نمیتواند خارج شود.
از پایهگذاران سایت هستهای نطنز
دکتر مصطفی احمدی روشن برخلاف دیگر دانشمندان هستهای کشور، تحصیلات خود را از فیزیک آغاز نکرده بود بلکه از رشته مهندسی شیمی دانشگاه شریف به دانش هستهای علاقهمند شده بود و در مقطع دکتری هم وارد رشته نانو زیستفناوری شد. در دوران تحصیل در دانشگاه در پروژه ساخت غشاهای پلیمری برای جداسازی گازها که برای اولین بار در کشور انجام شد، همکاری داشت که محصولش چند مقاله ISI به زبانهای انگلیسی و فارسی در مجلات معتبر علمی جهان شد.
او از پایهگذاران سایت هستهای نطنز بود. همسرش مهمترین ویژگی او را مناعت طبع و قناعت میداند که در سادگی ظاهری و باطنی بروز داشته است. خاطراتی که از همکاران و خانواده درباره دکتراحمدی روشن نقل میشود حاکی از این است او بهشدت درباره بیتالمال حساس بوده و از امکاناتی که در اختیارش بوده تا حد امکان استفاده نمیکرده است.
شهادت وی در ۲۱دی ۱۳۹۰در سن۳۲ سالگی رخ داد؛ در حالی که دکتر احمدی روشن عازم محل کار خود بود، دو تروریست موتورسوار با چسباندن یک بمب مغناطیسی به خودروی وی که یک دستگاه پژو ۴۰۵ بود، او را به شهادت رساندند.
به دنبال علم برای مردم
مسعود علیمحمدی از نگاه دوستان و دانشجویانش گشادهرو و دوستداشتنی توصیف میشود. او در خانوادهای کشاورز به دنیا آمد و همین باعث شد دغدغه مردم شهرش را بشناسد و با روحیهای که داشت، ایده کمک به همشهریهایش را در سر بپرواند. همین موضوع باعث شد بلافاصله بعد از گرفتن دیپلم، کمیته فرهنگی جهادسازندگی را در ایذه راه بیندازد و کتابخانه و کلاسهای آموزشی شهر را گسترش دهد. او شیفته فیزیک بود و تحصیلاتش تا مقطع دکترا را در رشته فیزیک ذرات بنیادی گذراند و بهعنوان نخستین دانشجوی پسادکترا در پژوهشگاه دانشهای بنیادی مشغول به پژوهش شد. تخصص اصلیاش ترکیبی از فیزیک ذرات بنیادی و کیهانشناسی بود که امروز از رشتههای بسیار جذاب جهان به شمار میآید.
دکتر علیمحمدی همیشه از تدریس فیزیک چه به دانشآموزان و چه به دانشجویان لذت میبرد، چون بسیار به علم و ترویج آن علاقه داشت. سال۷۴ او به عضویت هیأت علمی دانشگاه تهران در آمد و بهتدریج به یکی از مهمترین دانشمندان ایرانی تبدیل شد. او سال۷۸ بهعنوان یکی از دو نماینده ایران در پروژه سزامی(مرکز تابش سینکروترون برای تحقیقات و علوم کاربردی در خاورمیانه) انتخاب شد. دکتر علیمحمدی صبح ۲۲دی ۸۸ وقتی خودروی خود را روشن کرد تا به دانشگاه برود به علت انفجار بمبی که به خودرو متصل شده بود به شهادت رسید.
خلاق و پرسشگر
نبوغ او در کودکی خودش را نشان داد؛ پسری کنجکاو و شیفته علم که زیاد سؤال میپرسید و دلش میخواست بیشتر بداند. استعداد و هوش بالایش کمک کرد تا در رشته برق با گرایش قدرت پذیرفته شود و همین رشته را تا مقطع دکترا ادامه داد. وقتی به شهادت رسید هنوز دانشجوی دکترای دانشگاه خواجه نصیر بود و فقط ۳۴ سال داشت. او همکار طرحهای بزرگ کشور در دانشگاههای مالک اشتر، تهران، بهشتی و خواجهنصیر بود و تواناییهای علمی و تخصصیاش در حوزه برق و فیزیک زبانزد خاص و عام بود.
رضایینژاد علاوه بر نبوغ ذاتی خود در امور کارگاهی و آزمایشگاهی که از ویژگیهای عمومی نوابغ و مخترعان است در تحصیل و اجرای پروژههای علمی بسیار منظم و کوشا بود. او و همسرش، شهره پیرانی در دانشگاه آشنا شدند و بعد از مدتی ازدواج کردند. شهره پیرانی در خاطراتش شهید رضایینژاد را مسئولیتپذیر و مردمی توصیف میکند.
فیلم سینمایی«هناس» به تهیهکنندگی محمدرضا شفاه که در سال۱۴۰۰ ساخته شده است داستان عاشقانه زندگی داریوش رضایینژاد، همسر و فرزندشان آرمیتا را به تصویر میکشد. او در عملیات تروریستی اول مرداد۱۳۹۰ در تهران و در مقابل چشمان همسر و فرزند خردسالش به ضرب گلوله به شهادت رسید.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد