جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: جواد گوزلی در گفت و گو با خبرنگاران گفت: پوست ماهی قزل آلا فرآوری شده و به صورت چرم ماهی برای استفاده در تهیه وسایل مختلف به کار گرفته می شود.
وی افزود: به منظور ایجاد ارزش افزوده در توسعه پایدار بخش کشاورزی و اجرای صنایع سبز در بخش شیلات و همچنین کاهش ضایعات و تولید فرآوردههای جانبی از آبزیان در استان، استفاده از پوست ماهی قزل آلا برای تولید چرم مصرفی صنایع دستی و صنعتی آغاز شده است.
گوزلی ادامه داد: برای اولین بار در آذربایجان شرقی از پوست ماهی، چرمهای سبکی تولید می شود که مقاومت بالایی در برابر سرما و کشیدگی دارند .
وی با اشاره به اینکه تولید برخی چرم های رایج از جمله سوسمار و مار با توجه به منابع محدود این جانداران، آنها را در معرض نابودی قرار می دهد، افزود: تهیه چرم از پوست ماهی که به عنوان ضایعات دور ریخته و از چرخه تولید خارج می شود، آسیبی به محیط زیست وارد نمی کند .
گوزلی بیان کرد: با توجه به اینکه حدود ۵۰ درصد وزن ماهی کامل به صورت ضایعات دور ریخته می شود، استفاده از پسماندهای ماهی علاوه بر تولید ماده ای با ارزش افزوده بالا باعث کاهش ضایعات در این حوزه و در نهایت آسیب کمتر به محیط زیست می شود.
وی خاطرنشان کرد: بیشتر پسماندهای بدن ماهی قابلیت فرآوری دارد و عمده فرآوری ایجاد شده شامل استخراج امگا ۳ از کبد ماهی، تهیه پودر عصاره استخوان و ژلاتین ماهی و تولید چرم از پوست ماهی است.
گوزلی افزود: با توجه به میزان تولید ماهی قزل آلا در آذربایجان شرقی و هدررفت چشمگیری از ضایعات ماهی به خصوص پوست آن که قابلیت بازیافت دارد، می توان گفت پسماند ماهی بخشی از زنجیره تولید ماهی محسوب می شوند.
وی ادامه داد: فرآیند تولید چرم از پوست ماهیانی از جمله قزل آلا، سالمون ، کپور و ماهی خاویاری به این صورت است که بعد از جداسازی پوست، اقدامات دباغی انجام و در نهایت چرم ماهی با رنگ های متنوع تولید می شود.
گوزلی با اشاره به اینکه در کشور نیز در سالهای اخیر به صورت محدود ، اقدام به تولید چرم از پوست ماهیان خاویاری و دریایی شده است، افزود: تلاشگران، کارآفرینان و هنرمندان عرصه کیف و کفش استان آذربایجان شرقی برای اولین بار در کشور نمونه هایی از کفش دست دوز را از چرم ماهی قزل آلا تولید کرده اند.
وی با اشاره به اینکه تولید چرم ماهی در آینده نزدیک موجب ایجاد اشتغال و نیز رونق صادرات خواهد بود، افزود: این مدیریت از سرمایه گذاران علاقمند به بازیافت پسماند آبزیان و ایجاد واحدهای صنعتی در این راستا حمایت می کند.
سرپرست مدیریت شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: سال گذشته ۹ هزار و ۵۷۰ تن ماهی در استان تولید شد که پنج هزار و ۷۰۰ تن آن قزل آلا بود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد