محمدطاهر رحیمی، کارشناسان اقتصادی با بیان اینکه ضعف مدیریت در حوزه بازار سرمایه مشهود است، می گوید: از چندین منظر می توان ثابت کرد که تصمیم گیرندگان سازمان بورس توانمندی و تخصص لازم برای انجام امور را ندارند. اول اینکه با شرطی سازی، بازار سرمایه را به عوامل مختلف پیوند داده اند که جز ضرر هیچ عایدی برای مردم ندارد.
وی ادامه میدهد: در همین راستا، کل بازار سرمایه کشور را عملا در بازار سهام منحصر کرده و با کمپینسازی رسانهای و جذب تعداد کثیری از نیروهای رسانهای در روابط عمومی، بازار سهام را بیش از حد معمول به همه تصمیمات اقتصادی و رخدادهای سیاسی وابسته و شرطی کرده اند.
رحیمی با تاکید بر اینکه تمرکز صرف بر رشد شاخص، ضعف دیگر سازمان بورس است، ادامه میدهد: به جای توسعه همه ابعاد بازار سرمایه و مهندسی مالی و خلق ابزارهای جدید تأمین مالی، آن هم در شرایط تنگنای هزینهای بخش تولید، بر رشد شاخص متمرکز شده است. ضمن اینکه تعارض منافع شدید در بورس کالا بیداد می کند. یعنی مدیران این سازمان، اصلاح ساختاری در بورس کالا و حذف تعارض منافع شدید در آن را کنار گذاشته اند تا بستر قیمتگذاری در اقتصاد کشور کماکان مبتنی بر ولنگاری محض تداوم یابد و حتی تشدید شود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ناهماهنگی سازمان بورس با سایر ارکان دولت، تصریح می کند: به جای هماهنگی با سایر ارکان اقتصادی دولت از جمله وزارت صمت در حوزه صنعتی، بانک مرکزی در حوزه پولی و ارزی و حتی وزارت اقتصاد و سازمان برنامه، ترجیح داده شده تا ناسازگاری و کمپین سازی رسانهای در پیش گرفته شود.
به گفته رحیمی، مسئولان بورس، به جای به کار گماردن شایستگان، افرادی را بعضا با دو شغل و حتی بیشتر بر مسند مدیریتی بازارسرمایه کشور قرار داده اند.
وی بلاتکلیفی سهام عدالت را مشکل بزرگ شهروندان عنوان کرده و می گوید: سهام عدالت مردم بیگناه هنوز در سایه بیتدبیری و بیبرنامگی مدیران سازمان بورس عملا غیرقابل دسترسی است و کسی برنامه یا حرفی برای ساماندهی به این وضعیت ندارد.
فرصت سوزی از دیگر مواردی است که این فعال بازار سرمایه به آن اشاره کرده و ادامه میدهد: با عرضه بیضابطه خودرو در بورس کالا و باز هم ترجیح کمپینسازی رسانهای بر تنظیمگری اقتصادی، بورسی ها عملا مخالفت بسیاری از نهادهای نظارتی را نسبت به سازمان و صنعت خودرو برانگیختند.
رحیمی با تاکید بر ضعف منابع مشورتی در سازمان بورس تصریح می کند: هم اکنون صندلیهای مشورتی ریاست سازمان، به جای دانشمندان و پژوهشگران اقتصادی و مالی و اهالی حقیقی بازار سرمایه، در اختیار کانالدارهای بورسی قرار گرفته است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد