به گزارش جام جم آنلاین، عصر امروز آیین معرفی مجموعه ۷۸ جلدی «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» و قدردانی از سالها مجاهدت هنری، ادبی و رسانهای مسعود ده نمکی در تالار رودکی تهران برگزار شد.
سعید طایفه نوروز، رییس پیشین ستاد آزادگان کشور اولین سخنران این مراسم با اشاره به سختیهای تهیه این آثار گفت: میلیونها ساعت نفر کار برای این مهم انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه نکات زیادی در این آثار آمده است، توضیح داد: برای نمونه از نظر اسلام ۱۰۲ نوع اسیر وجود دارد.
نوروز ابراز امیدواری کرد که این آثار دستمایه تحقیقات بیشتری در خصوص اسارت شود.
سعید اوحدی، مشاور راهبردی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه آقای دهنمکی کار بزرگی انجام دادهاند، گفت: این اثر ماندگاری است که بستر را برای پی بردن به عمق مسأله اسارت فراهم میکند.
وی با بیان اینکه بیش از ۸۰ هزار صفحه در این اثر به رشته تحریر در آمده است، عنوان کرد:این کار مانع تحریف ارزشها نیز خواهد شد و شفاف سازی را در پی دارد و برای آیندگان خواهد ماند.
مشاور راهبردی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به اینکه در این اثر ۷۰۰ موضوع در اسارت بررسی شده است، ادامه داد: آقای دهنمکی نگاهی تحلیلی به اسارت داشتهاند.
وی تاکید کرد: باید به ایشان و همکارانش تبریک گفت که چنین اثری خلق کردهاند.
مسعود دهنمکی، نویسنده فرهنگنامه اسارت و آزادگان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه در بین ایثارگران چند قشر مظلومتر هستند، گفت: به نظرم جانبازان اعصاب و روان و آزادگان از مظلومان قشر ایثارگران هستند.
وی با اشاره به اینکه ۳۰ اردوگاه اسرا داشتهایم که هر کدام شرایط متفاوتی نیز داشتهاند، گفت: در هر اردوگاه ما دهها قهرمان داشتهایم که بسیاری از آنها معرفی نشدهاند.
دهنمکی با یادآوری اینکه رئیس سازمان جاسوسی وقت فرانسه با دعوت صدام از اردوگاه اسرا در عراق بازدید کرده بود، بیان کرد: او در کتاب خود مینویسد در اردوگاههای اسرای ایرانی چشمهایی دیدم که استقامت جنگ جهانی را متبادر میکردند.
وی ادامه داد: این اعتراف یکی از مهمترین چهرههای جنگ فرانسه است که به غربیها مشاوره میداد.
ده نمکی با اشاره به اینکه برای مجموعه فرهنگ نامه اسارت و آزادگان حدود ۵۰۰۰ مصاحبه انجام شده است، گفت: ۵۰ همکار خانم این مصاحبهها را که درباره اسیران بود، تایپ کردند.
وی با اشاره به اینکه این مجموعه که در طول بیش از ۲۰ سال انجام شده است، گفت این اثر هدیه من به آزادگان است.
نویسنده فرهنگنامه اسارت و آزادگان با اشاره به اینکه دهها نفر که برای خلق این آثار همکاری میکردند، اکنون فوت کردهاند، گفت: برای خلق این اثر حدود هشت ترابایت اطلاعات فراهم شده است.
به گفته دهنمکی با رجوع به این کتاب میتوان آثار بیشتری نیز تهیه کرد.
وی در پایان عنوان کرد: از خانوادهام نیز به خاطر صبرشان تشکر میکنم.
وحید جلیلی، قائممقام صداوسیما در امور فرهنگی نیز در این مراسم با اشاره به اینکه اسارت دارای تراژدی و حماسه است. عنوان کرد: آقای دهنمکی به این دو نکته توجه کرده است.
وی با اشاره به فیلمهای مستند مسعود ده نمکی یاد آور شد: آقای دهنمکی فیلمهای مستندی از مسائلی مانند فقر و فحشا ساخته و آسیبهای اجتماعی را انکار نکرده است.
قائممقام صداوسیما در امور فرهنگی یادآور شد: آقای دهنمکی در اخراجیها و معراجیها نیز رنج و هزینهها را بخوبی دید و روی مسائل معرفتی نیز چشم نبسته است.
وی با اشاره به اینکه آزادگان ما ارزشمند هستند، افزود: آزادگان ما از این جهت که در دل تهدید فرصت خلق کردند و در میان رنجها گنج آفریدند ارزشمند هستند.
جلیلی با اشاره به اینکه ملت ما در دل رنجها توانست فرصتهای تاریخی را خلق کند، توضیح داد: ملت ما شاید این ویژگی را از فرهنگ عاشورایی خود گرفته است.
قائممقام صداوسیما در امور فرهنگی با بیان اینکه آقای دهنمکی هم تلاش کرده در این مجموعه بزرگ خط زینبی و روایت شیعی شناسی را دنبال کند، یادآورشد: هنرمندان ما هم میتوانند از این مهم سیراب شوند.
وی با تاکید بر این نکته که جریان هنر مقاومت سربلند است، توضیح داد: جریان هنر انقلاب توانسته کارهای بزرگی انجام دهد و به این شکل در عرصه سینما، ادبیات و تاریخ نگاری کارهای بزرگی انجام شده است.
جلیلی یادآور شد: البته در این خصوص با ایده آل فاصله داریم. اما آثار خوبی نیز ارائه شده است.
در این مراسم حسن رحیمپورازغدی، استاد دانشگاه نیز به صورت تلفنی برای حاضران سخنرانی کرد و از این گفت که افرادی مانند آقای دهنمکی به تشویق نیاز ندارند و اهمیت تلاشهایی که او برای خلق این آثار انجام داده است شاید حدود ۱۰ سال دیگر بیشتر مشخص شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه آقای ده نمکی بدون مقدمه کلاسیک وارد هرکاری شده در آن موفق بوده است، عنوان کرد: برای نمونه در بخش فیلمهای مستند آثار او جزو پرفروشترین فیلمها قرار گرفت و در سینما نیز فیلمهای چند میلیاردی ساخته است.
به گفته وی این مساله نشان میدهد که آقای دهنمکی دارای جوهر انقلابی است.
پورازغدی با اشاره به اینکه باید به خلاقیت و استقامت آقای دهنمکی احترام گذاشت، ادامه داد: او بدون هیچ حمایتی درباره اسرا ۷۸ جلد کتاب نوشته است و الگوی مناسبی برای جوانان است.
در ادامه این مراسم اسماعیل کوثری، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی پشت تریبون رفت و با اشاره به اینکه کاری که آقای دهنمکی انجام داده کار بزرگی است، عنوان کرد: در دوران اسارت برخی اسرا چهار زبان را فرا گرفتند که مایه سربلندی ما بود.
وی با اشاره به شرایط مردم مظلوم غزه یادآور شد: دشمن تلاش میکند برحماس و غزه پیروز شود، اما ایستادگی سبب حل شدن تمام مشکلات میشود.
مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز در این مراسم یادآور شد: از انتشار مجموعه ۷۸ جلدی «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» سالها میگذرد و حتی مراسم رونمایی این اثر نیز برگزار شده است؛ از آنجایی که بین رونمایی و انتشار این اثر به معنی در دسترس قرار گرفتن کار، فاصله افتاد، این برنامه امروز برگزار شد.
وی ادامه داد: انتشار این مجموعه، قطعا برای تولیدات متعدد و متنوع پیش برنده خواهد بود و این موقعیت مهمی است. ما در نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزاری این مراسم را وظیفه خود میدانیم، چراکه اولا به لحاظ محتوایی مجموعه نهاد کتابخانههای عمومی برای تهیه محتوا همکار آقای ده نمکی بوده است؛ به لحاظ فنی و حرفه ای، یکی از رسالتهای کتابخانه انتشار و گسترش اطلاعات است.
رمضانی ادامه داد: علاوه بر این در رویکرد جدیدی که در مجموعه نهاد پیگیری میشود، توسعه فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و هنری در اولویت است؛ همچنین گرامی داشتن چهرههای موثر فرهنگی، هنری، تاریخی و سیاسی نیز وظیفه کتابخانه عمومی است. اینها دلایلی برای برگزاری این رویداد در این بستر بوده است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور عنوان کرد: با برگزاری این برنامه، مجموعه ۷۸ جلدی «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» در مخزن همه کتابخانههای اصلی ما در کشور و کتابخانههای مهم قرار میگیرد. این مجموعه همزمان روی سکوهای کتاب الکترونیک کشور منتشر شده و قابل دسترسی است.
آخرین سخنران مراسم معرفی مجموعه «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» غلامعلی حداد عادل، رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود. وی با اشاره به اینکه انقلاب، جنگ و دفاع مقدس جامعه ما را تغییر داده است، عنوان کرد: جامعه امروز ایران جامعه قبل از انقلاب نیست.
حدادعادل با یادآوری این نکته که جامعه ما تغییر کرده است، ادامه داد: یکی از نشانههای این تغییر فراوانی واژههایی است که قبل از انقلاب وجود نداشته است.
وی با اشاره به اینکه کاری که آقای دهنمکی انجام داده است، کار بزرگی است، عنوان کرد: خلق این اثر کار سنگین، طولانی، مستمر و سختی بوده است.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه مقدمه لازم برای تالیف تاریخ حقیقی فراهم نیست، توضیح داد: انتشار اسناد به عنوان مقدمه برای یک کار واجب است و در انقلاب نسبت به این کار کوتاهی کردهایم.
به گفته وی تاریخ را باید کسانی بنویسند که در صحنه بودهاند و مقام معظم رهبری هم چندین بار بر این مهم تاکید کردهاند.
وی با یادآوری این نکته برخی تحریفهای تاریخ انجام شده است، افزود: برای نمونه پرویز ثابتی رسما انکار میکند که در ساواک شکنجه انجام میشد.
حدادعادل با اشاره به اینکه این ادعا دروغ بزرگی است، یادآور شد: هستند کسانی مانند عزت شاهی که هنوز آثار شکنجه روی بدن آنها باقی مانده است. با این حال ثابتی میگوید ما شکنجه نمیکردیم.
رییس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه آزادگان در مقایسه با شهدا و رزمندگان مظلوم واقع شدهاند، عنوان کرد: کار آقای دهنمکی میتواند مقدمهای باشد تا جایگاه آزادگان در جای اصلی خود قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه اسرا قهرمانان گمنام هستند و باید روی آن سرمایهگذاری ویژه کرد، ادامه داد: خاطرات اسرا خیلی واقعی است. وقتی شما خاطرات اسرا را میخوانید مانند کتاب من زنده ام معصومه آباد و پایی که جا ماند تخیلی نیست و واقعیت دارد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد