زلنسکی که در ماههای اخیر حتی ازحمایتهای آمریکاواروپا هم راضی نبودهمواره مورد انتقاد ترامپ قرار گرفته است. ترامپ او را یک تاجر میدانست که در هر سفر خود به آمریکا میلیاردها دلار پول به جیب میزند و به کییف باز میگردد. ترامپ وعده داده در سریعترین زمان به جنگ اوکراین پایان خواهد داد و حمایتهای مالی و نظامی آمریکا را یکی از اصلیترین موانع پایان این جنگ برشمرده بود. با تعلیق یا پایان این حمایتها بعید است کییف توان ادامه مقابله با روسیه را داشته باشد.
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از سران ناتو بهشدت عصبانی است. این خشم نهفته بعضا در مواضع وی و وزیر امور خارجه دولتش در زمینه ناکافی بودن حمایتهای میدانی و نظامی غرب از کییف ظهور و بروز مییابد. زلنسکی و همراهانش بهوضوح دریافتهاند دیگر باید رؤیای عضویت در ناتو را برای همیشه به فراموشی بسپارند، زیرا در هرگونه پیمان صلحی که با مسکو در آیندهای نزدیک یا دور منعقد شود، عضویت نداشتن اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی، کف خواستهها و مطالبات کاخ کرملین خواهد بود. نکته قابل توجه اینکه بازیگران غربی نیز این مطالبه را از هماکنون پذیرفتهاند و در اتاقهای فکری که با هدف بررسی ابعاد جنگ اوکراین و آیندهپژوهی آن در غرب (آمریکا و اروپا) برگزار میشود، گزینه احتمالی همچون عضویت اوکراین در ناتو برای همیشه کنار گذاشته شده است. اکنون، زلنسکی چارهای جز پذیرش شکست نهایی در جنگ با روسها ندارد.
وعدههای دروغین ناتو به کییف
سال گذشته، ینس استولتنبرگ، دبیرکل سابق ناتو برای نخستین بار پس از وقوع جنگ اوکراین به کییف سفر کرد و دوباره به زلنسکی وعدههای پوچ در زمینه عضویت کشورش در ناتو داد. رهبران ناتو ازسال۲۰۰۴ میلادی (زمان وقوع انقلاب نارنجی) وعده داده بودند اوکراین روزی به ائتلاف سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ملحق خواهد شد. در ماورای نمایش تبلیغاتی دبیرکل ناتو، زلنسکی صرفا روی وعدههای بر زمین مانده سران ناتو مبنی بر تجهیز نظامی کاملتر اوکراینیها تمرکز کرد و نسبت به از دست رفتن کنترل حداقلی ارتش اوکراین بر بخشهایی از شهر راهبردی باخموت هشدار داد. به عبارت بهتر، حتی زلنسکی این بار (برخلاف همیشه) کمترین اشارهای به سخنان استولتنبرگ نکرد، زیرا به وضوح میداند تاریخ مصرف وعدههای غرب درباره عضویت اوکراین در ناتو مدتهاست پایان یافت.اکنون در سال ۲۰۲۴ میلادی شاهد تبلور دروغهای بیپایان ناتو به زلنسکی و غربگرایان اوکراین هستیم. زلنسکی نه تنها عضو پیمان آتلانتیک شمالی نشده، بلکه با بحرانهای ناشی از هزینههای اقتصادی ناشی از جنگ در کشورش مواجه شده است.
گفتاردرمانی کاذب ناتو
مقامات ناتو تلاش کردهاند با نوعی گفتاردرمانی کاذب، اوکراین را در صحنه جنگ با روسیه حفظ کنند. فراموش نکنیم در صورت ادامه جنگ اوکراین یا حتی انعقاد پیمان صلح میان دو طرف منازعه، این کشور جایی در ناتو نخواهد داشت.چندی پیش مقامهای ارشد فرانسوی به صراحت اعلام کردند، در بهترین حالت ممکن اوکراین در آینده میتواند حکم یکی از شرکای ناتو را ایفا کند؛ اما عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی موضوعی نیست که بتوان آن را درباره اوکراین محقق کرد.با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، وضعیت علیه زلنسکی سختتر شده و او آینده روشنی را در جنگ، پیش روی خود نمیبیند. ضمن آنکه دامنه تصرفات روسها در منطقه دونباس ( دونتسک و لوهانسک) گستردهتر شده است. برخی کشورهای دیگر عضو ناتو مانند اسپانیا، ترکیه، مجارستان و…نیزفارغ ازشرایط حاکم بر دوران جنگ، مخالف کلیت عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی هستند، زیرا به حفظ روابط سیاسی، اقتصادی وحتی نظامی خود با روسیه و حتی در مواردی گسترش این رابطه اعتقاد دارند. در چنین شرایطی سخنان استولتنبرگ در کییف حتی برای سران ناتو نیز محلی از اعراب ندارد، پس طبعا تکلیف امثال زلنسکی کاملا مشخص است.
طرح ترامپ برای پایان جنگ اوکراین
روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از متحدان ترامپ مینویسد این رئیسجمهور منتخب هنوز برنامه ویژهای را تصویب نکرده است. برای مثال اینکه چطور قادر خواهد بود ولادیمیر پوتین، رئیسجمهورروسیه را متقاعد کند تا با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین پای میز مذاکره بنشیند.رسانه آمریکایی با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری و وعدههای انتخاباتی او دررابطه با خاتمه جنگ اوکراین حتی تا پیش ازمراسم تحلیف، گزارش داد که اعضای تیم او درحال ارائه پیشنهاداتی دراین خصوص هستند. دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری با کسب بیش از ۲۷۰ رای الکترال توانست رقیب دموکرات خود کامالا هریس معاون رئیسجمهور آمریکا را شکست دهد و برای دومین دوره غیرمتوالی وارد کاخ سفید شود اما اکنون تمام نگاهها به وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور منتخب بهخصوص درباره خاتمه جنگ اوکراین دوخته شده است. این رسانه آمریکایی ابتدا بهطور کلی این مسأله را برجسته میکند که سیاستهای دونالد ترامپ درباره جنگ اوکراین با رویکرد جو بایدن که گفته بود تا زمانی که جنگ ادامه یابد، کمکهای نظامی واشنگتن به کییف برقرارخواهدبود، متفاوت است.اولین ایدهای که به نقل از سه نفر از مقامات و مشاوران نزدیک به ترامپ گزارش شده، مسأله عدم عضویت اوکراین در ناتو دستکم برای ۲۰سال آینده خواهد بود.درعوض، ایالات متحده به ارسال سلاح به اوکراین جهت بازداشتن روسیه از حملات آتی ادامه خواهد داد. بر اساس این طرح ادعایی، خط مقدم اساسا درجای خود قفل و متوقف میشودوهر دو طرف با یک منطقه غیرنظامی ۸۰۰ مایلی موافقت میکنند.اما هنوز مشخص نیست چه کسی آن منطقه راکنترل خواهد کرد.طبق گفتههای یکی از مشاوران، نیروهای حافظ صلح نه از سوی آمریکا و نه از سوی نهادی مانند سازمان ملل در آنجا مستقر نخواهند شد.