در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد

مهمترین نکته در نشست روند آستانه

به نظر می‌رسد مهم‌ترین بحث در نشست روز جمعه متقاعد کردن ترکیه است تا به روند آستانه بپیوندد و در این اجلاس فقط حضور فیزیکی نداشته باشد. در واقع ترکیه باید تعهداتی را که در این اجلاس مشخص می‌شود، بپذیرد و آن‌ها را اجرا کند. به عبارت دیگر ‌ترکیه نباید به گونه‌ای عمل کند که در این اجلاس به نوعی سخن بگوید و در میدان رویکرد دیگری اتخاذ کند.
به نظر می‌رسد مهم‌ترین بحث در نشست روز جمعه متقاعد کردن ترکیه است تا به روند آستانه بپیوندد و در این اجلاس فقط حضور فیزیکی نداشته باشد. در واقع ترکیه باید تعهداتی را که در این اجلاس مشخص می‌شود، بپذیرد و آن‌ها را اجرا کند. به عبارت دیگر ‌ترکیه نباید به گونه‌ای عمل کند که در این اجلاس به نوعی سخن بگوید و در میدان رویکرد دیگری اتخاذ کند.
کد خبر: ۱۴۸۴۰۲۸
نویسنده محسن پاک آیین | کارشناس ارشد حوزه روابط بین‌الملل

اجلاس روز جمعه که در چارچوب روند آستانه در قطر برگزار خواهد شد در مقطع کنونی از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا در شرایطی قرار گرفته‌ایم که تروریست‌ها مجددا علیه دولت قانونی آقای بشار اسد اقداماتی را انجام داده‌اند.

‌در خصوص این اجلاس می‌توان گفت که در روند آستانه که تقریبا از سال ۱۳۹۵ شکل گرفته کشور‌هایی مانند ایران، روسیه و ترکیه حضور دارند و البته اهدافی را دنبال می‌کنند، یکی از این اهداف این است که تمامیت ارضی سوریه از سوی بقیه کشور‌ها از جمله ترکیه به رسمیت شناخته شده و با گروه‌های تروریستی مقابله شود. 

لازم به یادآوری است این روز‌ها با وضعیت متفاوتی روبرو هستیم. در واقع محور اصلی تروریست‌ها آمریکاست و حملاتی که از سوی گروه تحریرالشام علیه سوریه و تمامیت ارضی آن در جریان است براساس یک طرح آمریکایی-اسرائیلی دنبال می‌شود که هدف اصلی آن نیز چیزی جز تضعیف جبهه مقاومت و ایجاد فضا برای رژیم صهیونیستی جهت انجام جنایات بیشتر.

این درحالی است که ترکیه نیز با این طرح آمریکایی -اسرائیلی همراهی‌هایی داشته و دست کم در ابعاد لجستیکی و ارسال تسلیحات و دیگر تدارکات برای گروه تروریستی نقش ایفا کرده است؛ بنابراین اجلاس روز جمعه مهم است و در مرحله اول ترکیه باید تکلیف خود را مشخص کند، زیرا زمانی که ترکیه در اجلاس آستانه حضور پیدا می‌کند به این معنی است که از تمامیت ارضی سوریه حمایت و خود را مدافع مذاکر‌ه و مبارزه با تروریست قلمداد می‌کند. اما ما شاهد هستیم که در صحنه عمل و میدان به این شکل نیست و ترکیه مسیر دیگری را انتخاب کرده است به این شکل که با کشور‌هایی که به دنبال نقض تمامیت ارضی سوریه و حمایت از تروریست‌ها هستند، مشارکت می‌کند.

نباید فراموش کرد که در اجلاس ۲۰۱۸ ترکیه تضمین داد که تروریستی‌هایی که در ادلب سلاح خود را زمین گذشته بودند دیگر به سوریه تعرضی نخواهند کرد. به همین دلیل از روسیه خواست به دلایل انسانی از بمباران کردن این گروه‌های تروریستی خودداری کند. به عبارت دیگر قرار شد که این افراد در ادلب بمانند. اما اقدامی علیه سوریه انجام ندهند. اما این ضمانت ترکیه عملی نشده. این در حالی است که در آن زمان روسیه و دیگر کشور‌ها حاضر در سوریه می‌توانستند این تروریست‌ها را نابود کنند. اما این روز‌ها دوباره شاهد هستیم که این افراد تجهیز شده‌اند و با حمایت آمریکا سوریه را ناامن کرده‌اند.

به این ترتیب به نظر می‌رسد مهم‌ترین بحث در نشست روز جمعه متقاعد کردن ترکیه است تا به روند آستانه بپیوندد و در این اجلاس فقط حضور فیزیکی نداشته باشد. در واقع ترکیه باید تعهداتی را که در این اجلاس مشخص می‌شود، بپذیرد و آن‌ها را اجرا کند. به عبارت دیگر نباید ترکیه به گونه‌ای عمل کند که در این اجلاس به نوعی سخن بگوید و در میدان رویکرد دیگری اتخاذ کند.

با توجه به این مسائل اجلاس روند آستانه مهم است و کشور‌هایی که نقش مهمی در سوریه دارند به همراه سوریه این اجماع را دارند که علیه تروریست‌ها مبارزه کنند. در این بین البته چنانچه معارضین غیر تروریست نیز حرفی دارند، می‌توانند در چارچوب مذاکره با دولت آقای بشار اسد آن‌ها را دنبال کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
روایت اول، شرط پیروزی

در گفت‌وگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانه‌های داخلی و معاند را بررسی کرده‌ایم

روایت اول، شرط پیروزی

مجرمان در قاب شوک

در گفت‌وگو با تهیه‌کننده مستند معروف شبکه سه اولویت‌های موضوعی فصل جدید بررسی شد

مجرمان در قاب شوک

نیازمندی ها