طرح رئیس‌ جمهور آمریکا برای کوچ اجباری مردم مظلوم فلسطین برخلاف تمام قوانین بین‌المللی و واقعیت‌های منطقه‌ای است

رویای ترامپ یا کابوس حقوق بشر؟

رهبر معظم انقلاب در دیدار زیاد النخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین و هیات همراه تاکید کردند که طرح احمقانه ترامپ برای غزه به نتیجه نخواهد رسید.
رهبر معظم انقلاب در دیدار زیاد النخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین و هیات همراه تاکید کردند که طرح احمقانه ترامپ برای غزه به نتیجه نخواهد رسید.
کد خبر: ۱۴۹۴۴۲۵
نویسنده کتایون مافی - گروه بین الملل
 
فرمایشات مقام معظم رهبری به‌خوبی حق مطلب را در مورد این طرح بیان کرده و نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور آمریکا نه‌تنها با چالش‌های عملی و حقوق‌بشری برای اجرای این طرح مواجه است، بلکه می‌توان در عقل طراح چنین طرحی نیز تردید کرد. رئیس‌جمهور آمریکا بدون توجه به ریشه‌های این بحران که ناشی از سال‌ها محاصره، جنگ و بی‌عدالتی علیه مردمان فلسطین توسط نیروهای صهیونیست است و حتی سابقه تاریخی یک ملت را نیز نادیده گرفته تنها به یک راه‌حل موقت و سطحی بسنده می‌کند که حتی تحلیلگران غربی نیز آن را به‌نوعی جلب‌ توجه و حماقت توصیف می‌کنند.

حتی در داخل آمریکا نیز این طرح با مخالفت افکارعمومی مواجه شده و بسیاری از شهروندان و سیاستمداران آمریکایی با اقدامات یکجانبه و غیرانسانی ترامپ مخالفند.
توماس فریدمن، ستون‌نویس برجسته آمریکایی در یادداشت اخیر خود برای نشریه نیویورک‌تایمز، با انتقاد شدید از طرح رئیس‌جمهور این کشور برای «مالکیت» بر غزه، نوشت: «طرح ترامپ برای کنترل غزه، حذف دومیلیون فلسطینی از این باریکه و تبدیل آن به یک باشگاه تفریحی، فقط ثابت می‌کند که بین خلاقیت و دیوانگی، فاصله اندکی وجود دارد.»

به باور او، بزرگ‌ترین مشکلات دولت ترامپ، نگاه آنها به خاورمیانه از طریق «راست‌گرایان افراطی اسرائیل و مسیحیان انجیلی» است.

نقض علنی حقوق‌ بشر

نگاهی به قوانین بین‌الملل نشان می‌دهد که انتقال اجباری مردم غزه به مکانی دیگر بدون رضایت آنها نقض آشکار حقوق‌بشر و حقوق بین‌الملل است و حتی این اقدام می‌تواند به‌عنوان یک جنایت جنگی یا جنایت علیه بشریت تلقی شود.مردم غزه حق دارند در سرزمین خود زندگی کنند و هرگونه جابه‌جایی اجباری آنها غیراخلاقی و غیرقانونی است.

 همچنین مردم غزه دارای هویت تاریخی و فرهنگی عمیقی هستند که به سرزمین‌شان گره خورده است. انتقال آنها به مکانی دیگر به معنای نادیده‌گرفتن این هویت و ایجاد بحران‌های روانی و اجتماعی است.

حتی رسانه‌های عبری نیز دراین‌باره نوشتند که کوچاندن ساکنان غزه با زور در عصر جدید به‌ویژه با مخالفت شدید بین‌المللی روبه‌رو می‌شود و احتمالا جنایت جنگی به حساب می‌آید و کاری غیرممکن است.برخی تحلیلگران اسرائیلی نیز تاکید کردند بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ در یک حباب سیاسی به‌سر می‌برند.ایلهان عمر، نماینده مسلمان کنگره آمریکا نیز در اظهاراتی تاکید کرد که ایده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای در دست گرفتن کنترل نوار غزه مضحک است. این ایده فقط پاک‌سازی قومی و نسل‌کشی است و مردم فلسـطین در غزه خواهند ماند.

ماموریت غیرممکن

از سوی دیگر نباید از نظر دور داشت که غزه یکی از متراکم‌ترین مناطق جهان از نظر جمعیت است و انتقال بیش از دومیلیون نفر به مکانی دیگر نیازمند منابع عظیم مالی، لجستیکی و زمانی است که عملا غیرممکن به نظر می‌رسد.درعین‌حال با توجه به بحران‌های سیاسی و اقتصادی جهانی فعلی که کشورها با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند هیچ کشوری حاضر به پذیرش این تعداد جمعیت نیست.

تشدید تنش‌های منطقه‌ای

نباید از نظر دور داشت که طرح خیالی ترامپ می‌تواند تنش‌ها را در خاورمیانه افزایش دهد و واکنش‌های شدید از سوی کشورهای عربی، سازمان‌های بین‌المللی و گروه‌های مقاومت فلسطینی را به دنبال داشته باشد. حتی چنین اقدامی ممکن است به درگیری‌های بیشتر و بی‌ثباتی در منطقه منجر شود. روزنامه‌نگار آمریکایی دراین باره گفت: «طرح ترامپ، خطرناک‌ترین برنامه صلح در خاورمیانه است که تاکنون توسط یک رئیس‌جمهور آمریکایی مطرح شده است.» فریدمن ادامه داد: «جسارت ارائه چنین راه‌حلی، که عباراتی مانند انتقال، پاک‌سازی قومی و سایر جنایات جنگی را تکرار می‌کند توهین به فلسطینی‌ها و حتی اسرائیلی‌هاست.» به اذعان او، ترامپ همچنین واکنشی را علیه سفارتخانه‌ها و منافع آمریکا در سراسر جهان اسلام ایجاد می‌کند و بسیاری از مسلمانان در اروپا، خاورمیانه و آسیا به خیابان‌ها می‌آیند تا از حق فلسطینیان دربرابر طرح اشغالگرایانه ترامپ دفاع کنند.

نمایشی هالیوودی

این طرح حتی موجب تمسخر رسانه‌های عبری نیز شد و آنها دراین‌باره نوشتند: «این ایده‌ها هیچ‌گونه پایه و اساس عملی ندارد و تنها رویاهایی است که منعکس‌کننده واقعیت سیاسی و نظامی در منطقه نیست.»

فریدمن نیز در مقاله خود در نیویورک‌تایمز با تمسخر طرح ترامپ که با مخالفت جامعه جهانی روبه‌رو شده است، نوشت: «این طرح‌ها شاید در فیلم‌ها موفق شوند.»
درنهایت آینده فلسطین را نه آمریکا و نه هیچ قدرت استعماری دیگری تعیین نخواهد کرد، بلکه حق تعیین سرنوشت فقط با ملت فلسطین است. کارشناسان تاکید دارند تنها راه بحران جاری منطقه غرب‌آسیا برقراری کامل و پایدار نوار غزه، خروج کامل ارتش اشغالگر صهیونیستی از سرزمین‌های فلسطین و بازگشت امن و بدون محدودیت آوارگان فلسطینی به اماکن مسکونی خودشان است.


newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
ابتلای شعر به روزمرگی

دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفت‌و‌گو با «جام‌جم» تأکید کرد آیین‌نامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد

ابتلای شعر به روزمرگی

نیازمندی ها