جام جم آنلاین؛ بر اساس آمارها میزان سپردههای بانکی مردم در کل کشور حدود ۱۲ هزار و ۵۷۲ همت است، اما سهم مردم استان کرمانشاه از این سپردهها تنها ۱۱۱ همت است یعنی چیزی نزدیک به ۰.۸۸ درصد که حتی به یک درصد هم نمیرسد.
این در حالی است که سهم کرمانشاه از جمعیت کشور نزدیک به ۲.۳ درصد است و از همین رو باید سهم استان از سپردههای بانکی کشور نیز حداقل دو درصد باشد اما اکنون کمتر از نصف این میزان است.
اینکه چرا سپردههای بانکی مردم کرمانشاه کم است دلیل واضح و روشنی دارد، بیکاری، درآمد اندک، فقر و قطعا شاخص بالای فلاکت زیرا در عین حالیکه نرخ بیکاری بالا است و مردم درآمد چندانی ندارند، میزان تورم در استان نیز بالا بوده و این امر باعث میشود از درآمد اندکی که مردم در اختیار دارند چیزی برای سپردهگذاری در بانک باقی نماند.
در حقیقت مردم کرمانشاه باید همین درآمد اندکی که دارند را صرفا خرج بخور و نمیر زندگی کنند و دیگر چیزی برای پسانداز باقی نمیماند.
آمارها نیز بر پایین بودن درآمد سرانه مردم صحه میگذارد، متوسط درآمد سالانه خانوار شهری کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۷ میلیون تومان بوده که از میانگین کشور که ۲۵۷ میلیون تومان میباشد بسیار پایینتر است.
*کرمانشاه از نظر متوسط درآمد سالانه خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ جایگاه ۲۵ کشور را داشته است یعنی جز شش، هفت استان کم درآمد ایران قرار داشتیم.
از سوی دیگر متوسط هزینه سالانه خانواده شهری در سال ۱۴۰۲ در کرمانشاه ۱۵۹ میلیون تومان یعنی دو میلیون بیشتر از درآمد بوده است که نشان میدهد چیزی برای پسانداز مردم نمیماند و در حالیکه کرمانشاه رتبه ۲۵ درآمد سالانه شهری کشور را دارد اما رتبه آن در متوسط هزینه سالانه شهری در سال ۱۴۰۲ نوزدهم بوده است.
لازم به ذکر است که متوسط هزینه سالانه خانوار شهری در کشور در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۰۷ میلیون تومان بوده یعنی در میانگین کشور چیزی برای پسانداز مردم باقی میماند اما مردم کرمانشاه در نهایت دو میلیون تومان هم کم میآورند!
در وضعیت درآمد سالانه روستایی نیز کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ استان ۲۴ کشور بوده است و در این بخش نیز جایگاه مناسبی نداریم.
متوسط درآمد سالانه خانوار روستایی کرمانشاه در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۲۲ میلیون تومان بوده که از متوسط ۱۴۹ میلیون تومانی کشور پایینتر است یعنی روستاییان کرمانشاه هم به نسبت کشور درآمد بالایی ندارند و این در حالی است که کرمانشاه از استانهای غنی در حوزه کشاورزی و دامپروری محسوب میشود و باید مردم روستاها از این محل درآمد مناسبی داشته باشند.
اما اینکه کرمانشاه چرا چنین وضعیتی دارد و پایین بودن درآمد سرانه مردم و سپرده کم مردم نزد بانکها پیامدهای چیست را با یک کارشناس اقتصادی به گفت و گو نشستیم.
احسان برزگر پایین بودن سرمایهگذاری در کرمانشاه در سالهای اخیر و به تبع آن نرخ بیکاری بالا را از دلایل اصلی پایین بودن درآمد مردم اعلام و ابراز امیدواری کرد با رویکردی که امسال از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر سرمایهگذاری برای تولید در نظر گرفته شده شاهد بهبود این وضعیت باشیم.
وی اظهارداشت: در سنوات اخیر کمتر شاهد سرمایهگذاریهای بزرگ مقیاس مانند کارخانجات بزرگ سیمان، پتروشیمی و … در کرمانشاه بودیم. کارخانجاتی که حجم زیادی نیروی کار میطلبد و میتواند چند هزار نفر را مشغول به کار کند.
به اضافه اینکه چند طرح بزرگ مانند توسعه پتروشیمی کرمانشاه، پالایشگاه آناهیتا و … نیز که میتواند اشتغالزایی قابل توجهی داشته باشد به نتیجه نرسیده است.
وی ادامه داد: البته این عدم تمایل به سرمایهگذاری چندان دور از انتظار هم نبوده است، با ریسکهای اقتصادی و سیاسی که اکنون با آن مواجهیم، بیثباتی قیمتها، ناترازی انرژی و … نمیتوان انتظار چند هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری را داشت.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: از سوی دیگر بارها در جلسات مطرح شده که قیمت برخی کالاها و خدمات در کرمانشاه نسبت به استانهای همجوار بالا است یعنی از یکسو درآمد پایین مردم و از سوی دیگر قیمت بالای اقلام و کالاها باعث میشود مردم اندوخته یا پس اندازی نداشته باشند.
برزگر بالا بودن قیمت کالا و خدمات در کرمانشاه را ناشی از ضعف ساختار نظارتی، شبکه توزیع، تعداد بالای واسطهها و … اعلام کرد.
وی درباره اینکه این وضعیت و پایین بودن سپرده بانکی مردم نزد بانکهای کرمانشاه چه پیامدی دارد نیز عنوان کرد: بانکها برای پرداخت تسهیلات باید سپرده و منابع داشته باشند، وقتی منابع بانک کم باشد و تعادل بین منابع و مصارف وجود نداشته باشد دیگر بانکها به راحتی امکان پرداخت تسهیلات ندارند. موضوعی که امروز به وضوح در بانکهای کرمانشاه قابل مشاهده است.
برزگر با بیان اینکه بارها شاهدیم که تاکید میشود باید برای پرداخت تسهیلات به بانکها فشار وارد کرد، گفت: تا زمانیکه سپرده مردم نزد بانکها تقویت نشود این امر با اهرم فشار محقق نخواهد شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان