اعطای مصونیت قضایی به نیروهای خارجی در افغانستان، موضوعی بود که کری نتوانست توافق طرف افغان را در این زمینه جلب کند

جان کری دست خالی از افغانستان بازگشت

جان کری، وزیر خارجه آمریکا عصر روز جمعه و در حالی که در سفر آسیایی خود بود، در سفری از پیش اعلام نشده وارد کابل، پایتخت افغانستان شد. کری طی دو روز اقامت در افغانستان، جلسات متعددی را با حامد کرزای برگزار کرد و در آن به بحث و بررسی توافق‌نامه امنیتی کابل ـ واشنگتن پرداخت و در نهایت شنبه‌شب آخرین دور این مذاکرات پس از 12 ساعت به پایان رسید و کری و کرزای با شرکت در نشستی خبری، جزئیات توافق خود را اعلام کردند. ناظران امضا نکردن این توافق‌نامه از سوی کابل را به‌مثابه یک ناکامی بزرگ برای جان کری، وزیر خارجه آمریکا ارزیابی می‌کنند.
کد خبر: ۶۰۶۲۲۱

آن‌طور که حامد کرزای در این نشست خبری اعلام کرد، طرفین توانستند بعد از گفت‌و‌گوهای جدی روی چهار موضوع توافق کنند.

به گزارش ایسنا، حاکمیت ملی، تعریف تجاوز خارجی، تلفات غیرنظامیان و منع «خودسری‌های» نظامیان آمریکایی در افغانستان چهار موضوعی بود که بر سر آنها توافق شد.

حاکمیت ملی: نقض حاکمیت ملی افغانستان از جمله موضوعاتی بوده که مقامات کابل طی سال‌های گذشته بارها به آن اشاره کرده بودند. وجود زندان‌های نیروهای خارجی در افغانستان و مذاکره مستقیم با مخالفان مسلح دولت از مواردی بود که افغان‌ها به طور دائم آنها را نقض حاکمیت ملی خود عنوان می‌کردند. در این نشست خبری کرزای گفت، خواست ما احترام کامل آمریکایی‌ها به حاکمیت ملی افغانستان است. جان‌ کری نیز گفت که آمریکا به حاکمیت ملی افغانستان به صورت کامل احترام می‌گذارد.

تعریف تجاوز خارجی: گرچه کرزای در این نشست خبری اعلام کرد، دولت افغانستان بر سر تعریف تجاوز خارجی علیه افغانستان با آمریکا به توافق رسیده است، اما گفت جزئیات آن بعدا اعلام خواهد شد.

کرزای در همین زمینه با لحن گلایه‌آمیزی گفت: بعد از امضای پیمان استراتژیک پیشین که 5/1 سال قبل امضا شد، آمریکا در برابر تجاوز خارجی از افغانستان دفاع نکرد و به همین دلیل یک تعریف مشخصی را باید از مداخله خارجی پیدا کرد.به عقیده تحلیلگران، بحث تجاوز خارجی یکی از موضوعات جنجالی میان طرفین بوده است. آنها می‌گویند این موضوع پیچیدگی‌های فراوانی دارد و باید درباره‌ آن مذاکره شود. به‌طور مثال مشخص نیست اگر پاکستان به افغانستان حمله کند، آمریکایی‌ها چه خواهند کرد، زیرا آنان متحد نظامی پاکستان هستند، اما کابل چنین حمله‌ای را یک تجاوز خارجی می‌داند.

تلفات غیرنظامیان: تلفات غیرنظامیان در نتیجه عملیات نیروهای خارجی در افغانستان از موضوعاتی بوده که بارها موجب واکنش شدید دولت افغانستان شده است. دولت آمریکا نیز همواره گفته برای برخورد با این مساله مکانیسم‌های جدی دارد و تمامی تلفات غیرنظامیان در افغانستان را با جدیت مورد تحقیق قرار می‌دهد.

در همین حال، رئیس‌جمهور افغانستان ضمن اعلام توافق در این زمینه، گفت پس از امضای این پیمان، نظامیان آمریکا تحت هیچ بهانه‌ای حمله نظامی هوایی و زمینی در افغانستان انجام نخواهند داد.

خودسری‌های نیروهای خارجی: دولت افغانستان بارها گفته‌ است نیروهای خارجی نباید در روستاها جنگ کنند بلکه آنها باید توجه خود را به پناهگاه‌های تروریست‌ها در آن سوی مرز افغانستان معطوف کنند. کرزای در همین زمینه در نشست خبری خود با جان کری گفت: در مورد توقف شماری از حملات نیروهای خارجی که او آنها را خودسری‌های نیروهای خارجی در افغانستان خواند، توافق صورت گرفته است.

جان کری نیز اظهار کرد، اکنون تمامی عملیات‌ در افغانستان تحت رهبری نیروهای امنیتی افغانستان صورت می‌گیرد و تا یک سال دیگر نیروهای آمریکایی در افغانستان تنها نقش آموزشی به نیروهای امنیتی این کشور را خواهند داشت.

مهم‌ترین اختلاف

دادن مصونیت قضایی به نیروهای خارجی در افغانستان، جنجالی‌ترین مساله مورد اختلاف در جریان مذاکرات برسر موافقت‌نامه امنیتی میان افغانستان و آمریکا بود. دولت افغانستان می‌گوید، در بعضی موارد که سربازان آمریکایی در افغانستان مرتکب تخلف می‌شوند، باید در این کشور محاکمه شوند. اما آمریکایی‌ها نظری متفاوت دارند و همواره گفته‌اند سربازانشان اگر در افغانستان مرتکب تخلف شوند، باید در آمریکا و براساس قوانین این کشور محاکمه شوند. این موضوع در نشست خبری روز گذشته کری و کرزای نیز مورد اشاره قرار گرفت.

حامد کرزای در این زمینه گفت: بحث در مورد مصونیت قضایی سربازان آمریکایی در افغانستان از صلاحیت‌های دولت او نیست و این موضوع را به تصمیم لویی جرگه واگذار کرده است.وی افزود: پس از تصمیم لویی جرگه در مورد مصونیت قضایی سربازان آمریکایی، پیش‌نویس پیمان امنیتی برای تائید به پارلمان فرستاده خواهد شد.

در مقابل، جان کری عنوان کرد، در صورتی که افغانستان در مورد مصونیت قضایی سربازان آمریکایی کوتاه نیاید، پیمان امنیتی شکل اجرایی پیدا نخواهد کرد.

وی تصریح کرد: آمریکا نمی‌تواند به کشوری نیروی نظامی اعزام کند که در صورت انجام جرمی، براساس قانون همان کشور محاکمه شود. وزیر امور خارجه آمریکا در این مورد به چند کشور اشاره کرد که به گفته او، در این کشورها نیروهای نظامی آمریکا مستقر هستند، اما در این کشورها قانون آمریکا در مورد نظامیان آمریکایی متخلف اجرا می‌شود.کری گفت: حرفی از مصونیت قطعی در افغانستان در میان نیست. هیچ سرباز آمریکایی مورد عفو قرار نخواهد گرفت؛ اگر سربازان جرمی مرتکب شوند، ما آنها را با توجه به‌جرمشان در آمریکا مجازات خواهیم کرد.

ادامه ناامنی‌‌ها

رایزنی‌های آمریکا و دولت کرزای در حالی جریان دارد که حملات و انفجارها نیز امنیت این کشور را تهدید می‌کند. به گزارش منابع خبری، روز گذشته یک سرباز افغان در شرق افغانستان به نیروهای تحت فرماندهی آمریکا تیراندازی کرد و دست‌کم یک نفر را کشت.

از سوی دیگر، وزارت کشور افغانستان اعلام کرد در اثر برخورد یک راکت طالبان به بازاری در ولایت نورستان در شرق این کشور، هفت نمازگزار کشته و 9 نفر دیگر مجروح شدند. همچنین به گفته پلیس، طالبان دو کودک هشت و ده‌ساله را نیز صبح دیروز در ولایت کونار کشتند.

گفته می‌شود طالبان این دو کودک را به خبرچینی برای دولت و نیروهای خارجی متهم کرده بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها