با این حال شاید یکی از خوشبختترین افراد کسانی باشند که در این ایام جشن تولد خود را میگیرند، زیرا همه به خاطر ایام نوروز دور هم جمعند و شاد و گرفتن تولد در این میانه میتواند شادی مضاعفی ایجاد کند. با این حال نباید خیلی هم به تاریخ تولد افرادی که روز تولدشان در شناسنامه، اول فروردین خورده اطمینان کرد. چرا که ممکن است تولد واقعی فرد در وقتی دیگر باشد و والدینش برای اینکه تاریخ تولدش در نیمهاول قرار گیرد تاریخ تولد او را اول فروردین ثبت کنند. با درنظر گرفتن همه اینها ببینیم که در ایران چه کسانی متولد این دو روز هستند.
سه عالم متولد فروردین
در میان علما نام سه نفر به عنوان متولدان اول فروردین ثبت شده است. انجمن آثار و مفاخر فرهنگی میگوید که آیتالله عبدالله جوادیآملی، متولد اولین روز فروردین است. عالمی دینی که بیش از هر چیز به سبب پژوهشهایش در حوزههای جدید همچون حقوق بشر و محیط زیست، فعالیتش در فلسفه و نیز تفسیر قرآنی تسنیم شناخته میشود و البته این روزها بیش از پیش در عرصه فقه هم وارد شده است. محمد صادقیتهرانی هم دیگر عالمی است که به شکل جالبی تولد و وفاتش در روز اول فروردین واقع شده است. آیتالله صادقیتهرانی نیز به دلیل تفسیر و ترجمه قرآن شناخته میشود و البته در فقه هم ید طولایی داشته است. رهبر انقلاب در پیام تسلیت خود به مناسبت وفات او، ایشان را عالمی متفکر و بزرگوار توصیف کردند. دیگر عالمی که بیشتر در حوزه تاریخ شهرت دارد سیدجعفر شهیدی است؛ مردی که هم در عرصه حوزه و هم در عرصه دانشگاه فعالیت کرده و به عنوان یکی از یلان عرصه تاریخ اسلام شناخته میشود.
سوپراستارهای متولد سال نو
اما در عالم ورزش و هنر شاید مشهورترین فردی که متولد اول فروردین است علی دایی باشد. البته گفته میشود که روز تولد واقعی او چهاردهم بهمن است و پدرش به خاطر مدرسه، زمان تولد او و البته دو برادر دیگر را اول فروردین ذکر کرده است. علی دایی این روزها سرمربی تیم پرسپولیس تهران است و در وضعی توام با بیم و امید به سر میبرد. از طرفی میل قهرمانی یا حداقل کسب سهمیه آسیا دارد و از طرف دیگر رقیبانی قوی مانند استقلال، فولادخوزستان و نفت تهران را در مقابل میبیند. او یکی از رکوردداران بازی ملی در ایران است و رکورد تعداد گل ملی زده را هم در جهان دارد.
محمدرضا گلزار هم یکی دیگر از افراد مشهوری است که در روز اول فروردین متولد شده است. البته ظاهرا برخلاف علی دایی، تولد حقیقی او نیز در همین روز بوده است. حتی یکی از سایتهای طرفدار او نوشته که او ساعت 6 صبح این روز در بیمارستان پاسارگاد تهران متولد شده است.
گلزار در طول زندگی خود در سه بعد مدل پوشاک مردانه، گیتاریست گروه آریان و بازیگر، ایفای نقش کرده است. البته او هیچگاه به عنوان یک بازیگر برتر در سطح جشنوارهای مطرح نشده است. گلزار که مدتهاست فعالیت سینمایی کمی دارد بیشتر در فیلمهایی ایفای نقش کرده که به عنوان فیلم گیشه شناخته میشود.
3 شاعر بهاری
آنطور که انجمن آثار و مفاخر فرهنگی میگوید سه شاعر شهیر ایرانی هم در اول فروردین متولد شدهاند. سلمان هراتی، حمید سبزواری و سیدحسن حسینی سه شاعری هستند که تاریخ تولد آنها اول فروردین ثبت شده است. جالب اینجاست که هر سه شاعر جزو شعرای مطرح در گروه شاعران انقلاب اسلامی هستند.
سلمان هراتی شاعری است که هم در سبک شعر نو و هم در سبک شعر سنتی فعالیت کرده است. سیدحسن حسینی در عین فعالیت در بخش انقلاب با زبان شعر، به طنز هم میپرداخت و حمید سبزواری با زبان سخت و سنتی خود مشهور است. دو نفر از آنان یعنی سلمان هراتی و سیدحسن حسینی از بین ما رفتهاند. البته در مورد سلمان هراتی گفته شده که او طبق یک روایت متولد هفتم فروردین است.
2 هنرمند و یک فوتبالیست
در میان هنرمندان نام دو نفر دیگر هم به عنوان متولدان اول فروردین به چشم میخورد. ژاله علو بازیگر و دوبلور پیشکسوت ایران ظاهرا در اولین روز سال 1306 شمسی چشم به جهان گشوده است. بازیگر پیشکسوتی که نخستین کار سینمایی خود را سال 1327 در فیلم توفان زندگی داشته و آخرین کار تلویزیونیاش هم مختارنامه بوده است. او همچنین به عنوان چهره ماندگار کشور در سال 1389 معرفی شده است. عباس بلوکیفر هم که پیشکسوت عرصه نقاشیهای قهوهخانهای بود و سال 1388 چشم از جهان فروبست، در این روز متولد شده بود. میگویند که او از کودکی به این هنر روی آورده و به نوعی این فعالیت هنری را به کمال رسانده است. در میان بازیکنان فوتبال هم گفته شده که علی حمودی، بازیکن این روزهای تیم سپاهان متولد اولین روز سال 1365 است.
خارجیها
در خارج از ایران، افراد متعددی در روز 20 و 21 مارس، سومین ماه میلادی متولد شدهاند اما در میان آنان کسی که به گوش و ذهن مخاطب ایرانی آشنا بیاید یوهان سباستین باخ، موسیقیدان شهیر آلمانی است که تخصصش در ارگ بود و نزار قبانی اهل سوریه از شاعران معروف عرب هم یکی دیگر از این افراد است. باخ متعلق به قرن 17 و 18 میلادی بود و نزار قبانی در سال 1376هجری شمسی چشم از جهان فروبسته است.
مصطفی مسجدیآرانی
منبع: ویژه نامه نوروزی روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
مرا گر دولت عالم ببخشند برابر با نگاه مادرم نیست
روحش شاد و خدایش بیامرزد.