جالب است بدانید این افراد از پیچیدهترین روشها نیز برای جاسازی مواد مخدر استفاده کرده بودند؛ روشهایی مانند شبیهسازی قرص متادون به صورت دکمههای پیراهن یا جاسازی مواد در پشت یقه ژاکت، کپسول دارو، قوطی قرص، بیسکویت، داخل نان خشک، تخمه، شکلات، چرخ ساک، چرخ ویلچر، داخل آلو، کیسه و لیف حمام. نکته اینجاست که تمامی این نقشهها نقش بر آب و با مجرمان بر اساس قانون برخورد شد.
این درحالی است که باید تاکید کرد با توجه به قوانین سفت و سخت کشورهای دیگر درخصوص مواد مخدر چنانچه این افراد موفق به حمل مواد مخدر به عربستان میشدند با مجازاتهای شدید مانند حبسهای طولانی مدت و اعدام روبهرو میشدند.
حسین ذبحی، معاون قضایی دادستان کل کشور دراین باره میگوید: در دوره عملیات عمره گذشته که از بیست و ششم آذر سال 92 شروع و تا پنجم تیر 93 ادامه داشت موفقیتهای مناسبی در کنترل حجاج و جلوگیری از حمل مواد مخدر داشتیم.
به گفته وی، بهدلیل همکاری و هماهنگیهای خوب دستگاههای مقابله و ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان حج و زیارت، پلیس فرودگاهها و موادمخدر و مراجع قضایی ایستگاههای پروازی حجاج کشور و دادستانی کل کشور در عمره 93 ـ 92 حتی یک زائر ایرانی از طرف پلیس عربستان به جرم حمل موادمخدر دستگیر نشد.
معاون قضایی دادستان کل کشور تصریح میکند: براساس ماده 17 قانون مبارزه با موادمخدر که از چهاردهم دی ماه 89 لازمالاجرا شده، همه کسانی که به هر میزان موادمخدر یا روانگردان مانند شیشه یا پیش سازهای آنها را حمل یا نگهداری کنند یا مرتکب جرم قاچاق مواد مزبور به داخل یا خارج از کشور شوند یا در خارج از کشور قاچاق مواد کنند، برای بار اول به مدت یک تا پنج سال گذرنامه آنان ابطال و ممنوعالخروج و در صورت تکرار به مدت پنج تا 15 سال ممنوع الخروج میشوند.
سعید اوحدی، رییس سازمان حج و زیارت نیز در گفتوگو با جامجم عنوان میکند: خوشبختانه در پنج سال گذشته زائران عمره و حج از سوی پلیس عربستان بهدلیل حمل مواد مخدر دستگیر نشدهاند، شاید تنها کشور در این خصوص بودهایم که در این مدت دستگیری نداشتهایم.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای 86 ـ 85 چند مورد دستگیری داشتیم که بازتابهای زیادی در کشور داشت.
اوحدی با بیان اینکه قوانین داخل کشور بازدارنده است، یادآور میشود: در کلاسهای آموزشی سازمان حج و زیارت تمامی نکات لازم دراین باره به زائران ارائه میشود.
دست این مجرمان رو شد
این در حالی است که عمره گذشته 1507 زائر به جرم مخفی کردن و حمل و نگهداری انواع مخدر مانند تریاک، شیره، سوخته، شیشه و قرص متادون دستگیر و در مجموع از آنها 8167 گرم مواد و 7924 عدد قرص متادون کشف شد. به این ترتیب این افراد براساس قانون تحت پیگرد قضایی قرار گرفته و ممنوعالخروج شدند.
براساس گزارش روابط عمومی دادستانی کل کشور، بالاترین آمار دستگیریها مربوط به مشهد با 313 نفر، ساری با 261 نفر، تهران با 276 نفر، اصفهان با 220 نفر و کمترین آمار دستگیریها را مربوط به شهرهای زنجان با دو مورد، بندرعباس با سه مورد و اهواز با پنج مورد بوده است، علاوه بر این شهرهای بوشهر و اردبیل نیز کشف و دستگیری نداشته است.
ذبحی عنوان میکند: گذرنامه زائرانی که مبادرت به جاسازی، اختفا و حمل موادمخدر کرده و دستگیر شدند، اخذ و ضمن محکومیت به مجازات، به ابطال گذرنامه ممنوعالخروجی از کشور محکوم شدهاند و در طول مدت زمان ممنوعالخروجی، قادر به سفر خارجی و خروج از کشور نیستند.
این درحالی است که مجرمان دستگیر شده برای جاسازی مواد از پیچیدهترین روشها مانند شبیهسازی ده عدد قرص متادون به صورت دکمههای پیراهن، جاسازی در پشت یقه ژاکت، کپسول دارو، قوطی قرص، بیسکویت، داخل نان خشک، تخمه، شکلات، چرخ ساک، چرخ ویلچر، داخل آلو، مخلوط با قند حبه، صابون، جلد مهر نماز، برس مو، کیسه و لیف حمام، درز البسه، جداره شلوار، اپل پوشاک، ته کفش، پاشنه کفش، دندان مصنوعی، انجیر خشک، چای کیسهای، باتری و شارژر تلفنهمراه، آغشته کردن به جوراب، و بلوز، کباب، ساعت، عصا، دکمه پالتو و بلع استفاده کرده بودند.
آزمایش اعتیاد برای زائران
ناصر خدر نژاد،معاون سازمان حج و زیارت نیز به جامجم میگوید:برای جلوگیری از حمل مواد مخدر از سوی زائران آزمایش نیز روی آنها انجام میشود به این شکل که اگر کارشناسان ما به زائری مشکوک شوند قطعا باید آزمایش اعتیاد بدهد.
محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون حج و زیارت مجلس نیز در گفتوگو با جامجم میافزاید: متاسفانه تعداد زیادی زندانی در خارج از کشور مانند عربستان و مالزی داریم که بهدلیل مواد مخدر به زندان افتادهاند. این افراد با آبروی جمهوری اسلامی بازی میکنند، بنابراین باید قوانین سختگیرانهتری در این خصوص در نظر گرفته شود. بنابراین پلیس فرودگاهها و دستگاههای مربوط باید دقت بیشتری داشتته باشند تا مسافران نتوانند مواد مخدر حمل کنند.
وی ادامه میدهد: کشورهای مقصد باتوجه به قوانین خود با مجرمان برخورد میکنند به همین دلیل مجازات سنگینی برای این افراد در نظر گرفته شده و در نتیجه علاوه بر خانوادههای مجرمان، برای کشور نیز مشکلاتی به وجود میآید.
به گفته وی، سازمان حج و زیارت نیز باید قوانین دیگر کشورها را در کلاسهای آموزشی با زائران در میان بگذارد تا آنها بخوبی از عواقب کارهای مجرمانه اطلاع پیدا کنند.
مهدی آیینی - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد