رنگ‌هایی از دامنه آلپ

هفته گذشته رفت و آمدی دیگر در خانه هنرمندان ایران به راه بود، رفت و آمدی از جنس سوئیسی‌ها. به مدت یک هفته از تاریخ بیست و سوم تیر گالری نامی خانه هنرمندان ایران میزبان تابلوهای نقاشی «سیمون سلبهر» هنرمند سوئیسی بود و در این ایام بازدیدکنندگان بسیاری از اقشار مختلف هنرمندان، مخاطبان فرهنگ و هنر و مقامات دولتی از آن دیدن کردند.
کد خبر: ۷۰۱۲۰۶
رنگ‌هایی از دامنه آلپ

در این نمایشگاه که با عنوان «خط پنهان» برگزار شده بود، 65 اثر از کارهای سیمون سلبهر با تکنیک‌های اکریلیک، ذغال و مرکب با قیمتی بین 900 هزار تا سه میلیون و صد هزار تومان در معرض دید علاقه‌مندان قرار گرفته بود.

سلبهر که اهل زوریخ است به‌واسطه پدر و مادرش از کودکی توانسته با هنرمندان بسیاری حشر و نشر داشته باشد و قطعا مراوده با هر کدام از این هنرمندان در شکل‌گیری شخصیت هنری او نقش بسزایی داشته‌ است. البته این نقش در آثار او نیز بوضوح دیده می‌شود زیرا نقاشی‌های او که از یک دنیای فرهنگی دیگر می‌آید، نشان‌دهنده نوع نگاهش به انسان‌ها، روابط آنها و دنیایی که در آن زندگی می‌کند، است.

درک تابلوهای سلبهر به‌واسطه آشنایی با هنر

سلبهر تاکنون نمایشگاه‌های متعددی در کشورهایی مانند فرانسه، سوئیس و... داشته است. او برای اولین بار در ایران آثارش را به نمایش گذاشته است. این اتفاق هنری که به‌واسطه همسر ایرانی او، شهره شفیعی رخ داده بازخوردهای خوبی به‌همراه داشته است. چون شفیعی معتقد است تبادل فرهنگی خوبی در اثر برگزاری این نمایشگاه ایجاد شده که این، خود هدف اصلی او و سلبهر بوده است.

از طرفی در مدت برگزاری نمایشگاه «خط پنهان» مخاطبان زیادی که حتی شناخت چندانی از آثار سلبهر نداشتند به تماشای آن پرداختند.

شفیعی در این باره می‌گوید: هر کسی با هنر آشنا باشد، می‌تواند تابلوهای این نقاش را درک کند. این هنرمند سوئیسی کارهای متفاوتی را با رنگ‌های متنوع در خانه هنرمندان به نمایش گذاشت که برای بازدیدکنندگان جالب توجه بود.

تبادل فرهنگی بین ایران و سوئیس

برگزاری یک نمایشگاه از آثار یک هنرمند غیرایرانی در کشور اتفاق خوشایندی است که طی سال‌های گذشته به‌واسطه مراودات فرهنگی بسیار رخ داده است. این بار نیز سلبهر نقاش سوئیسی که طراحی کردن و نوشتن، اساسی‌ترین ابزارهای او در میان توانایی‌های مختلفش به حساب می‌آید، نقاشی‌هایش را در کشورمان و در قلب پایتخت به نمایش در آورده است.

او خود درباره این نمایشگاه که اولین تجربه‌اش در ایران محسوب می‌شود، می‌گوید: هدف من از برپایی نمایشگاه نقاشی در هر کشوری فقط نمایش صرف آثارم نیست، بلکه تلاش دارم با این کار فرهنگ کشورم را به دیگران بشناسانم.

وی ادامه می‌دهد: البته برقراری این تعاملات فرهنگی و رد و بدل کردن فرهنگ‌ها کاملا دوطرفه است چون تمایل دارم با فرهنگ و هنر دیگر کشورها نیز آشنایی پیدا کنم و از آنجا که همسرم یک هنرمند ایرانی است جالب است که برای تبادل فرهنگ میان این دو کشور کار می‌کنیم.

شناخت دنیا با کشیدن نقاشی

این هنرمند سوئیسی که بارها به ایران سفر کرده و از نزدیک با فرهنگ، هنر، تاریخ و جغرافیای ایران آشنا شده است و البته تسلط به نسبت خوبی نیز به زبان فارسی دارد، با کشیدن نقاشی‌هایش سعی در شناخت دنیا دارد. او در این باره چنین توضیح می‌دهد: نقاشی به من کمک می‌کند که دنیا را بفهمم و فکر می‌کنم که یک دنیا در درون‌مان داریم و یک دنیا هم هست که در آن زندگی می‌کنیم. چشم مثل یک کاغذ است و دنیای بیرون را که از دریچه دنیای درون شما گذشته است، به نمایش می‌گذارد. این نگاه نه صرفا دنیای درون است و نه صرفا دنیای بیرون، بلکه از هر دو است و من می‌خواهم این دنیای سوم را در کارهایم کشف کنم.

سلبهر معتقد است چشم‌ها و گوش‌ها دریچه تخیلات دراماتیک شخصی ما و پوسته‌ای میان آنچه هستند که ما پیرامون خودمان احساس می‌کنیم.

برخی از آثار سلبهر به ارتباط او با هنرمندانی برمی‌گردد که در طول زندگی‌اش با آنها مراوده داشته است. او خود در این باره می‌گوید: چون من به تئاتر و هنرهای دراماتیک علاقه‌مند هستم گاهی آثار نقاشی‌ام متاثر از تئاتر است. همچنین چون به ارتباطات بین آدم‌ها و کشورها علاقه‌مندم آثارم همگی متاثر از این موضوعات هستند. در نتیجه خیلی چیزها پشت نقاشی‌هایم هست اما چیزی نیست که در نگاه اول بتوان دید.

سلبهر که علاوه بر هنر در رشته‌هایی چون فرهنگ، تاریخ، زبان، آنالیز و حل مشکلات جامعه، نیز تحصیل کرده، درباره موضوع در نظر گرفته برای برپایی نمایشگاهش در ایران می‌گوید: یک قسمت از آثار این نمایشگاه به قبل از تصمیم به برگزاری نمایشگاهم در ایران مربوط است و قسمتی هم دارد که مربوط به بعد از این تصمیم است. اما به طور کلی برای کارهایم موضوع انتخاب نمی‌کنم بلکه از تاثیرات آنچه می‌بینم در زمان نقاشی استفاده می‌کنم و کارها را بداهه خلق می‌کنم. مطمئنم از برپایی نمایشگاهم در ایران هم متاثر هستم.

ماندن نقاشی‌های سوئیسی در ایران

شاید قیمتگذاری آثار به نمایش در آمده در گالری نامی خانه هنرمندان ایران هم در مقایسه با نمونه‌های داخلی متفاوت است. علتش هم این است که یک نقاش سوئیسی که خالق آنهاست خود قیمتگذاری کارها را ترتیب داده است. در این نمایشگاه 65 اثر با قیمتی بین 900 هزار تا سه میلیون و صد هزار تومان به چشم می‌خورد.

این نقاش سوئیسی درباره این قیمتگذاری‌ها چنین توضیح می‌دهد: خیلی اصرار ندارم قیمت آثارم دقیقا همان قیمتی باشد که در کشورهای دیگر می‌فروشم چون به‌دلیل احساس و علاقه‌ای که به کشور ایران دارم، دلم می‌خواهد دست‌کم بخشی از آثارم در ایران بماند بنابراین سعی کرده‌ام قیمت‌های مناسبی انتخاب کنم.

سیمون سلبهر اولین نمایشگاه خود در ایران را تجربه کرده و با بازدیدکنندگان متفاوتی از هر قشر، از جمله سفیر، مسئولان فرهنگی، هنرمندان و مردم عادی روبه‌رو شده است. حال باید در روال نمایشگاه‌های بعدی‌اش تاثیر او از فرهنگ غنی ایرانی را بوضوح دید؛ فرهنگی که به گفته خود هنرمند از الهامات دنیای اطرافش نیز بهره می‌گیرد.

سحر طاعتی ‌/‌ جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها