جام جم سرا: این اتفاق زمانی افتاد که افزایش هزینههای اعلام شده حج تمتع سالجاری از سوی سازمان حج و زیارت باعث شد تعداد زیادی از متقاضیانی که سالها در انتظار اعلام اولویت خود برای اعزام بودند، از ثبتنام در کاروانها انصراف دهند.
این انصراف از سفر معنوی حج توسط کسانی که سالها پیش ثبتنام کرده بودند و حالا نمیتوانند مابهالتفاوتش را بپردازند، صورت گرفته است. با اینکه سازمان حج و زیارت بارها اعلام کرده است که خرید و فروش فیشهای سفر عمره و حج تمتع غیرقانونی است اما زیر پوست شهر خبر دیگری است؛ یک طرف، کسی که فیش حجش را که نتوانسته مابهالتفاوتش را پرداخت کند، ارزان میفروشد و آن طرف معامله که به کار دلالی مشغول است، همان فیش حج را چند برابر گرانتر به نفر بعدی میفروشد و سود میکند.
دلالی فیش بدون مجوز حج و زیارت!
وقتی به مراکزی که اقدام به خرید و فروش فیش حج میکنند سری بزنید، با اعتمادبهنفس اعلام میکنند که زیرنظر سازمان حج و زیارت مشغول به این کار هستند؛ در صورتی که این سازمان بارها اعلام کرده که این عمل غیرقانونی است.
چندی پیش غلامرضا رضایی، معاون سازمان حج و زیارت هم در اینخصوص به جامجم گفته بود: «خرید و فروش فیش اصلا معنی و مفهوم ندارد. پشت فیشها غیرقابل خرید و فروش درج شده است، البته صاحب فیش فقط میتواند آن را به بستگان درجه اول و خویشاوندان خود انتقال دهد.»
به گفته رضایی، به دلیل اینکه دلالها از خریداران و فروشندهها در دفترخانهها وکالت میگیرند، آنها فریب خورده و تصور میکنند کار دلالها قانونی است، تا به حال چند نفر از افرادی که از این طریق کلاه سرشان رفته به سازمان حج و زیارت مراجعه کردهاند؛ چرا که آنها بعد از گرفتن مبلغی ناچیز و تنظیم وکالتنامه دیگر نمیتوانند خریدار و دلال را پیدا کنند. از طرف دیگر رضایی ادعا میکند که چاپ شدن تبلیغات این شرکتها در روزنامهها هم باعث شده برخی مردم تصور کنند، کار این افراد قانونی است.
به گزارش جام جم سرا، او درباره اینکه چرا خرید و فروش فیش حج در دفترخانهها و به صورت علنی انجام میشود، میگوید: «اینکه چرا این افراد برای خود شرکت و دفتر دارند، باید قوه قضائیه پاسخگو باشد. تمام این بنگاههایی که اقدام به نصب تابلو، بنر، پلاکارد و نشر اطلاعیه و اعلامیه میکنند، همه کلاهبردار هستند. زورمان نرسیده، جلو این بنگاههای غیرقانونی را بگیریم.
فروشنده برای پیرزن توضیح میدهد که فیش حجش را یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میخرد. هرچه پیرزن میگوید همسایهشان بهتازگی گرانتر فروخته، دلال زیر بار نمیرود. با ژستی که خیال پیرزن راحت شود، میگوید: «مادرجان اصلا نگران نباش ما شرکتی هستیم، سریع وکالتنامه محضری تنظیم میکنیم، یک امضا میزنی و خلاص!» |
به صرف اینکه برخی جلو در سازمان حجوزیارت اقدام به خرید و فروش فیش حج میکنند، مردم نباید فکر کنند که این افراد کارشان قانونی است زیرا ما زورمان نرسیده جلو اینها را بگیریم یعنی راهکار قانونی برای مقابله با این کلاهبردارها را هنوز پیدا نکردهایم.»
بازار داغ دلالی فیش حج!
فیش حج عمره را در سال ۱۳۸۴ با مبلغ ۵۰۰هزار تومان خریده است. برای سال ۹۲ اسمشان درآمده که به حج بروند، حالا باید مابهالتفاوت را بپردازند. در حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه مابهالتفاوت میشود.
پیرزنی است که پسرش برایش این فیش را خریداری کرده و حالا نمیتواند این مبلغ را پرداخت کند، به قول خودش هزینه سوغاتی و رفت و آمد هم هست. به دفتر خرید و فروش فیش در میدان انقلاب آمده است. یکی از آشناها اینجا را معرفی کرده است. فروشنده برای پیرزن توضیح میدهد که فیش حج عمرهاش را در حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میخرد و هرچه پیرزن توضیح میدهد که همسایهشان بهتازگی گرانتر فروخته، دلال زیر بار نمیرود. با ژستی که خیال پیرزن راحت شود، میگوید: «مادرجان اصلا نگران نباش ما شرکتی هستیم، سریع وکالتنامه محضری تنظیم میکنیم یک امضا میزنی و خلاص!»
دلالان نزدیک سازمان حج و زیارت!
اکثر دفاتر و دلالان خرید و فروش فیش حج و تبلیغاتشان در همان خیابان آزادی نزدیک سازمان حج و زیارت است. دلالان بر سر فروشندگان و خریداران فیشها با همدیگر رقابت دارند، اما اگر درون خود سازمان حج و زیارت بروید کسی به شما اطلاعاتی در این مورد نمیدهد.
خود مسئولان و ماموران میگویند این کار غیرقانونی است ولی جلو در اصلی سازمان پر از افرادی است که به این کار مشغول هستند و چون بیرون از محوطه این اقدام را انجام میدهند از حضورشان جلوگیری نمیشود.
میانگین قیمت خرید و فروش فیشهای حج واجب در نوسان است. در بازار داغ دلالان این میانگین از۱۷ میلیون تا ۲۴ میلیون تومان درحال تغییر است. اگرچه برخی از فیشهای ۴۰ میلیون تومانی خبر میدهند.
مسئول یکی از این دفاتر که با نام حاجی صدایش میکنند، میگوید: «من سالهاست در حال خرید و فروش فیش حج تمتع هستم. این حرفها که درباره نرخ فروش بالای فیش حج میزنند، دروغ است البته ما تکذیب نمیکنیم که به قیمت بالاتر از قیمت اصلی این فیشها را میفروشیم. باید در نظر بگیرید اگر کسی برود در خود سازمان ثبتنام کند برای حج واجب سالها در نوبت میماند برای عمره هم همین شرایط وجود دارد. ما سعی میکنیم مردمی را که دوست دارند به این سفر زیارتی بروند زودتر به این هدف برسانیم حالا اینکه چقدر هزینه میکنند، به خودشان مربوط است!»
مسئولان ثبتنام فیشهای حج هم درباره این افزایش قیمت فیشهای حج تمتع که باید برایش مابهالتفاوت پرداخت کرد، میگویند: «اگر توان پرداخت مابهالتفاوت را دارید بروید وگرنه فیش را بفروشید.»
یکی از واسطههای خرید و فروش فیش عمره میگوید: «قیمت خرید فیش عمره ۲میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است که بخشی از این مبلغ برای ثبتنام در کاروان زائران هزینه میشود که آن هم بستگی به نوع کاروان دارد هزینه کاروان درجه یک ۳۰۰و کاروان درجه دو ۲۰۰ هزار تومان میشود. از نظر قانونی خرید و فروش فیش عمره هیچ مشکلی ندارد و نقل و انتقال آن در دفتر اسناد و املاک انجام میشود و سند میخورد».
این دلال قیمت سال گذشته فیش عمره را یک میلیون و ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه وضعیت اعزام زائر امسال متفاوت از سال قبل است به همین دلیل نرخ فیش امسال درصد زیادی افزایش یافته است. فیشهای عمره به قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از مشتری خریداری میشود و مبلغی نیز باید برای انجام اقدامات قانونی نقل و انتقال در سازمان حج انجام شود به همین دلیل مبلغ فروش بیش از ۲میلیون تومان میشود.
این حکایت کسانی است که از یک سفر معنوی هم سوءاستفاده میکنند و این فیشها حتی تا ۴۰ میلیون تومان در بازار به فروش میرسند. مسئولان سازمان حج و زیارت این موضوع را تایید میکنند و این کار را غیرقانونی میدانند اما هنوز برای این اقدام غیرقانونی راهکاری عملی اجرا نشده است. (سارا غضنفری/کسب و کار)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد
سال 92 از دیدن زنانی كه در دایره های نزدیك به كعبه در حال خفه شدن بوسیله مردان قلچماق نامحرم بودند و یا در سعی صفا و مروه كه عده ای با گوشی همراه در حال گفتگو بودند بشدت متاثر شدم . خوشدل از آنیم كه حج می رویم ، غافل از آنیم كه كج میرویم . دیدن خانه خدا می رویم ، او كه همینجاست كجا می رویم . دین كه به تسبیح و سر و ریش نیست ، هر كه علی گفت كه درویش نیست . دین به خدا جز به دل پاك نیست ، رفع غم از یك دل غمناك نیست . شب همه شب گریه و ذكر و دعا ، صبح به صبح در پی مكر و ریا .