دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم از سه بعد تشکیل شده است؛ طول، عرض و عمق. یعنی همان محورهای x،y،z که در سالهای مدرسه با آنها سرو کله زدیم. البته در دنیای فیزیک و فیلمهای علمی ـ تخیلی از بعد چهارمی مانند زمان و حتی فراتر از آن نیز یاد شده است، که بیشتر به یک فرضیه دست نیافتنی نزدیک است تا واقعیت.
اما بتازگی دستهای از پرینترهای سه بعدی ساخته و طراحی شدهاند که از آنها با نام پرینترهای چهار بعدی یاد میشود. این عدد چهار به معنای کشف بعدی جدید آن هم در دنیای سه بعدی ما نیست، بلکه اصطلاحی است برای اشاره به کارایی جدید پرینترهای سه بعدی. این پرینترها علاوه بر ساخت اشکال سه بعدی، توانایی آن را دارند که از موادی استفاده کنند که به صورت برنامهریزی شده بعد از ساخت تغییر شکل دهند.
به گزارش نیوز دیسکاوری، برای استفاده از این نوع پرینترها به مواد متعددی نیاز است تا اشیای موردنظر را خلق کرد. موادی مانند متریالهای برنامهپذیر که دستهای پلیمرها و در ابعاد کوچک تر مانند نانو، گروهی از پروتئینها هستند که خاصیت دستورپذیری برای تغییر شکل دارند. برای دانستن اینکه متریالهای برنامهپذیر چگونه کار میکنند، تصور کنید اگر ورق باریکی از چوب را مرطوب کنید به هم، پیچیده میشود. حالا اگر بتوانید پیشبینی کنید این سطح چگونه پیچ بخورد و به شکلی درآید که مطلوب شماست، به ماهیت این پلیمرها پی میبرید. بزرگترین امتیاز این متریالهای برنامهپذیر این است که میتوان اشیا را بدون نیاز به سیستمی گران و پیچیده و نیز بدون نیاز به نیروی الکترونیکی که آنها را هدایت کند. واداشت در پیرامون خود حرکت کرده و عکسالعمل نشان دهند.
ضمیمه کلیک
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد