1 ـ تاری چشم
برخی از دردهای چشمی، اختلالات دید و خشکی چشم ممکن است در نتیجه مصرف آسپارتام باشد. این شیرینکننده مصنوعی از فنیل آلانین، اسید آسپارتیک و متانول ساخته شده است. به عقیده متخصصان متانول برای شبکیه چشم و عصب بینایی خطرناک است و باعث بروز اختلالات بینایی میشود. توجه داشته باشید هر ماده غذایی یا نوشیدنی حاوی آسپارتام که به مدت طولانی و در معرض گرما نگهداری شده باشد به دلیل تجزیه ترکیبات آن برای چشمها سمی خواهد بود.
2 ـ سردرد و میگرن
سردرد و میگرن در اثر برخی از عوامل تحریککننده به وجود میآید. بیشتر این تحریککنندهها در مواد غذایی مختلف مانند شکلات تلخ، پنیرهای چرب و... وجود دارد. محققان موسسه مایوکلینیک آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که آسپارتام نیز یکی از عوامل محرک سردرد و میگرن است. میزان کمی از این شیرینکننده مانند الکل و کافئین، باعث ایجاد سردرد خواهد شد و پزشکان معتقدند که این عامل محرک باید کاملا از ترکیبات نوشیدنیها و مواد غذایی حذف شود. اگر شما نیز از قربانیان میگرن یا هر نوع سردردی هستید، حواستان به ترکیبات مواد غذایی مصرفیتان باشد و حتما از مصرف مواد غذایی حاوی آسپارتام خودداری کنید.
3 ـ کاهش عملکرد انسولین
هرچند ادعا میشود شیرینکنندههای مصنوعی جزو جایگزینهای مناسب قند برای دیابتیها هستند در این خصوص اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. نتایج بررسیهایی که در انجمن دیابت آمریکا انجام شده است، نشان میدهد که مصرف آسپارتام ممکن است باعث کاهش حساسیت و عملکرد درست انسولین شود. درنتیجه بیشتر متخصصان بر این باورند که آسپارتام نمیتواند جایگزین مناسب و مطمئنی برای قند باشد و دیابتیها باید از مصرف آن خودداری کنند.
4 ـ از لاغری خبری نیست
اگر قصد لاغرشدن داشته باشید، بیشک میدانید که باید از مصرف مواد غذایی سرشار از کربوهیدراتها و قند بپرهیزید. در نتیجه به سمت مصرف مواد غذایی رژیمی میروید. بهتر است بدانید مواد غذایی کمقند معمولا با شیرینکنندههای مصنوعی از نوع آسپارتام شیرین و خوشطعم میشوند که کمکی به کاهش وزن نخواهند کرد. نتایج یک پژوهش که در دانشگاه لیورپول انجام شده است، نشان میدهد بدن قادر نیست بین شیرینکنندههای مصنوعی و قند تفاوتی قائل شود. به عقیده این محققان عصبهای دریافتکننده طعم شیرین که در سلولهای چشایی قرار دارند، باعث میشوند که طعم شیرین در دستگاه رودهای تشخیص داده شود. شیرینکنندههای مصنوعی عملکردی مانند قند دارند و گیرندههای دستگاه رودهای را فعال میکنند در نتیجه بدن به جذب بیشتر کربوهیدرات یا همان قند تشویق میشود. به جای مصرف این قبیل مواد غذایی سعی کنید مواد غذایی سالم و تازه مصرف کنید. به جای این نوشیدنیها، لیموترش یا خیار با نعنا داخل آب بیندازید تا خوشطعم شود و میل کنید.
5 ـ افزایش افسردگی
نتایج پژوهشهای متعدد نشان داده است که آسپارتام اثرات منفی روی افراد مبتلا به افسردگی داشته است. این شیرینکننده میتواند باعث تشدید علائم افسردگی و وخیم شدن حالتهای روحی افراد شود. اگر افسرده هستید، دور مواد غذایی حاوی آسپارتام را خط قرمز بکشید. البته خبر خوب اینکه این شیرینکننده باعث بروز علائم افسردگی نمیشود، اما علائم آن را تشدید میکند.
6 ـ التهاب و درد مفاصل
محققان آمریکایی گزارشهای زیادی از شروع التهاب و درد مفاصل بعد از مصرف آسپارتام دریافت کردهاند. بدن برخی افراد به این ترکیبات حساسیت دارد و برای مقابله با ترکیبات شیمیایی موجود در این شیرینکنندهها، واکنشهای آلرژیک نشان میدهد. در نتیجه بعد از مصرف این شیرینکنندهها مفاصل ملتهب و دردها نیز شروع میشوند. فرقی نمیکند به این ترکیبات حساسیت داشته باشید یا نه! بهترین کار برای حذف یکی از عوامل درد مفاصل پرهیز از مصرف این قبیل مواد غذایی است. اگر از التهاب و درد مفاصل رنج میبرید، از مصرف هر نوع ماده غذایی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی خودداری کنید.
7 ـ افزایش مشکل معده
زمانی که در اوایل دهه 80 میلادی آسپارتام وارد بازار شد و در ترکیب اصلی نوشابهها قرار گرفت، اداره کنترل محصولات غذایی فرانسه شکایتهای زیادی درباره عوارض جانبی ناشی از مصرف محصولات غذایی حاوی این شیرینکننده دریافت کرد. گرفتگی عضلات معده بهعنوان یکی از ناراحتیهای اصلی مخصوصا در سال اول فروش این محصولات به ثبت رسید. امروزه نیز افراد زیادی که از گرفتگی عضلات شکمی و معدهدرد رنج میبرند، اظهار میکنند که با حذف محصولات غذایی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی بهویژه آسپارتام، علائم بیماریشان بهبود مییابد.
8 ـ حساس شدن گوش
محققان تاکنون حدود 90 گونه از علائم مربوط به مصرف آسپارتام را شناسایی کردهاند. ناشنوایی، وزوزگوش و تحمل نداشتن سروصدای اطراف جزو برخی از علائم ناشی از مصرف آسپارتام محسوب میشود. در وزوزگوش، فرد مبتلا حتی در نبود صدای خارجی نیز سروصدای غیرطبیعی در گوش خود احساس میکند. محققان مشاهده کردند افرادی که نوشیدنیهای رژیمی زیادی مصرف میکنند، بیشتر از این مشکل شکایت دارند. خبر خوب اینکه مشکلات شنوایی ناشی از مصرف آسپارتام با قطع مصرف این قبیل نوشابهها درمان میشود.
9 ـ افزایش احتمال سرطان
محققان به نتایج ضد و نقیضی درباره تاثیر آسپارتام در ابتلا به برخی از سرطانها دست یافتهاند. محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیدهاند، خطر ابتلا به سرطان خون در افرادی که هر روز نوشابه رژیمی میخورند، بیشتر است. نتایج بررسیهای دیگر نیز نشان میدهد ارتباطی بین مصرف زیاد و طولانیمدت نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی بویژه آسپارتام و خطر ابتلا به سرطان سینه، سرطان پروستات و لطمههای جدی به مغز و حتی تومورهای مغزی وجود دارد. البته این در حالی است که در بررسیهای انجامشده توسط خود صنایع تولیدکننده، هیچ ارتباطی بین مصرف آسپارتام و سرطان مشاهده نشده است.
در هر حال متخصصان توصیه میکنند از مصرف بیرویه این نوشیدنیها، به بهانه کمکالری و بیضرر بودن، بپرهیزید. آسپارتام بیضرر نیست و خطرات جدی برای سلامت به وجود میآورد.
مترجم: فاطمه مهدیپور
منبع: ActiveBeat و WebMD
سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد