به گزارش جام جم کلیک: فناوری یا تکنولوژی شگردها و به کار بردن ابزارها، دستگاهها، مادهها و فرآیندهایی گرهگشای دشواریهای انسان است. فناوری فعالیتی انسانی است و از همین رو، از دانش و از مهندسی دیرینهتر است.
در این مطلب میخواهیم انتظاراتی که از دنیای فناوری و پیشروان این صنعت در سال ۲۰۱۵ میتوانیم داشته باشیم را مرور کنیم.
کلان داده (Big data) به مجموعهٔ دادههایی اطلاق میشود که مدیریت، کنترل و پردازش آنها فراتر از توانایی ابزارهای نرمافزاری در یکزمان قابل تحمل و مورد انتظار است. جهان با سرعتی دیوانهوار در حال جمعآوری و انتشار اطلاعات است ازاینرو نادیده گرفتن Big data اشتباه بزرگی است.
در سال ۲۰۱۰ اریک اشمیت (مدیر اجرایی گوگل) اعلام کرد جهان در حال تولید ۵ اگزابایت دیتا در هر دو روز است، این عدد حالا دو برابر شده است. اطلاعات با سرعتی غیرقابل پیشبینی در جریان هستند که مسئلهی زمان در برقراری این مجاری ارتباطی مطرح است. در سال ۲۰۱۵ نیز پیشبینی میشود این ارتباط بر بستر وب و از طریق حسگرهای بهکاررفته درگوشیهای هوشمند رشد چشمگیری داشته باشد.
در همین رابطه کمپانیهای اینتل و IBM تلاش خود را در زمینه آماده کردن بستر استفاده از Big Data از چندساله پیش آغاز کردهاند که از جمله محصولات آنها میتوان به ابرکامپیوتر واتسون اشاره کرد. شرکت Intel نیز هماکنون در حال کار بر روی پروژهای وسیع جهت ساخت و تولید سختافزار و پلتفرمهای منطبق با پردازش Big Data است.
حجم بالای انتقال اطلاعات در دنیای امروز مصادف شده است با انقلاب پیشرفت هوش مصنوعی. بهعنوان مثال مایکروسافت در نسخه جدید اسکایپ از یک مترجم استفاده میکند که نه تنها ترجمه را در دو جهت و همزمان انجام میدهد بلکه لحن صدا را نیز تقلید میکند. امروزه هوش مصنوعی میتواند کاری کند که شما تصور کنید با انسان دیگری در حال گفتگو هستید.
در دنیای پیش رو بدون شک هوش مصنوعی جایگاه والایی خواهد داشت، با این تفاوت که این هوش به جای مغز انسان در پردازشگرهایی از جنس سیلیکون تولید میشود. در سال میلادی که گذشت شاهد انتشار نرمافزاری با نام Eugene Groostman بودیم که این امکان را فراهم میکرد که هر انسانی تصور کند دارد با انسانی دیگر بهصورت کاملاً طبیعی مکالمه میکند.
Demis Hassabis (طراح بخش هوش مصنوعی گوگل) و گروه وی در حال کار بر روی پروژهای بزرگ با نام “Solve Intelligence” هستند که هدف اصلی آن شبیهسازی حرکات رفتاری انسان با ریزترین جزئیات و پیادهسازی شیوه کار رشتههای عصبی در کدهای برنامهنویسی و تراشههای الکترونیکی است.
نمیتوان گفت روباتها دقیقاً آنچه را انسانها انجام میدهند، میتوانند انجام دهند اما در سال آینده روباتها هرچه بیشتر به انسان نزدیک میشوند.
بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند که در آیندهای نهچندان دور روباتها میتوانند در کنار انسانها به زندگی بپردازند. امروزه روباتهایی هستند که در کار بسیار به انسان نزدیک شدهاند بدون آنکه ضرری وارد کنند. به عقیده یکی از اساتید دانشگاه MIT، همکاری روباتها در فضاهای تولیدی همچون کارخانهها، رابطهی آنها با انسانها را بیشازپیش افزایش خواهد.
شاید بارزترین نمونه به کار گیری روباتها در بخش سلامت سال ۲۰۱۴ را بتوان، استفاده از Saul در جهت مبارزه با بیماری ابولا دانست. آمازون نیز بهتازگی از روباتهای Kiva در جهت حمل نقل و جابهجایی وسایل مختلف در داخل انبارها استفاده میکند، همچنین این شرکت قصد دارد از سال آینده بستههای سبک را از طریق پهپاد به دست مشتریان برساند.
از هماکنون باید خود را برای روبرو شدن با روباتهای انساننما با نامهای Jibo و Pepper در سال آینده آماده کنیم. در همین راستا شرکت iRobot و دانشگاه MIT تحقیقات وسیعی را آغاز کردهاند تا به روباتها یاد دهند که چگونه همانند انسان حرکت کرده و مانند او کار کنند.
استفاده از باتری هایی با قابلیت شارژ بیسیم
برای اکثر تولیدکنندههای لوازم الکترونیکی موضوع باتری یکی از دردسرسازترین قسمتها است. باتریهای لیتیومی هنوز نتوانستهاند آن توقعی که کاربران از یک ذخیره کننده انرژی طولانی مدت دارند را برآورده کنند. باتریهای لیتیومی برای عمر بیشتر نیاز به سایزهای بزرگتر دارند که با دستگاههای امروزی هماهنگ نیست. علا رقم پیشرفت چشمگیر شرکتهای بزرگی همچون کوالکام، اینتل و ایامدی در کاهش اندازه پردازندهها، هیچ یک از این کمپانیها نتوانستهاند جایگزینی برای باتریهای لیتیومی معرفی کنند.
البته طبق اطلاعات منتشر شده، دانشمندان در حال گسترش و توسعهی باتریهای جدید سدیمی با ترکیبات پیچیده هیدرید هستند. این پیشرفت میتواند به ساخت باتریهایی ارزانتر، مقاومتر و قدرتمندتر منجر شود. در سال ۲۰۱۴ شاهد عرضه دستگاههایی با قابلیت شارژ بیسیم بودیم، در همین راستا انتظار میرود در سال ۲۰۱۵ نیز باتریهای بیسیم بیشتری روانهی بازار شوند. البته تولید اینگونه باتریها مستلزم پشتیبانی و به کار گیری شرکتهای تولیدکننده سختافزار از این محصولات است.
در سال ۲۰۱۴ شاهد پیشرفتهای فراوانی در عرصهی گسترش استفاده از فناوری نانو مانند تولید nano cage بودهایم. محققان توانستند با استفاده از فناوری نانو کمکهای فراوانی به درمان بیماری سرطان انجام دهند و یا دست به تولید اشیای بزنند که به شکل واقعی نامرئی هستند. علاوه بر موارد ذکرشده، فناوری نانو در حال پیشبرد سریع علم مواد در زمینههای مختلفی از قبیل ساخت موبایلهای ضد آب و پارچههای جدید هوشمند است.
صفحه نمایش های منعطف
هماکنون نمایشگر های منعطف متعددی توسط شرکتهایی همچون نوکیا شارپ و سامسونگ تولید میشود، اما این تازه اول راه است و انتظار میرود در سال آینده شاهد بهکارگیری طیف گستردهای از این نوع صفحات در محصولات مختلف باشیم. از طرفی کمپانی اینتل مشغول کار بر روی صفحهنمایش بیسیم (wireless display) است که نیاز به کابل برای نمایش تصاویر را به کل از بین خواهد برد.
این شش بخش تنها گوشیای از برجستهترین انتظارات ما از دنیای فناوری در سال آینده میلادی است، اما در کنار موارد ذکر شده انتظار میرود فناوریهای دیگری همچون حسگرها، ابزارهای امنیتی، خانههای هوشمند، پرینترهای سهبعدی و… در سال ۲۰۱۵ گسترش فراوانی پیدا کنند.
منبع: فارنت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد