سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
استفاده از سلاح سرد، سم، تیراندازی و یا انفجار بمب از جمله راه هایی است که افراد و یا گروه های مختلف برای از بین بردن مخالفین خود استفاده می کنند.آبراهام لینکلن
آبراهام لینکلن، شانزدهمین رییس جمهور تاریخ ایالات متحده آمریکا یکی از معروف ترین اشخاص در قرن نوزده میلادی به حساب می آمد و مرگ او که توسط یک بازیگر در یک سالن تئاتر در واشنگتن رقم خورد به شهرت بیشتر اسم او کمک کرد. شاید بتوان مرگ او را به نوعی مهمترین ترور سیاسی تاریخ آمریکا در قرن 19 میلادی به حساب آورد.
جان ویلکس بوث بازیگر سفید پوست آمریکایی بود که شدیدا مخالف سیاست های لینکلن در مسئله لغو برده داری بود چند روز پس از پایان جنگ داخلی آمریکا به تاریخ 14 آوریل 1865 ، لینکلن را در سالن تائتر فورد در واشنگتن هدف قرار داد. او در این ترور از یک قبضه تپانچه سرپر چخماقی که به صورت دست ساز در ایالت فیلادلفیای آمریکا ساخته شده بود استفاده کرد.
این سلاح کوچک یک گلوله کروی کالیبر 0.44 اینچ را شلیک می کرد. وی موفق شد به لینکلن نزدیک شده و وی را از ناحیه پشت سر هدف قرار دهد و سپس با مجروح کردن یکی از همراهان رییس جمهور از محل بگریزد. لینکلن پس از ساعاتی فرو رفتن در کما در صبح گاه 15 آوریل درگذشت.
قاتل وی نیز پس از چند روز فرار در مزرعه ای در ویرجینیای آمریکا به محاصره ارتش در آمده و کشته شد. سلاحی که لینکلن با آن به قتل رسید در همان صحنه جرم کشف شده و امروزه در موزه ای در واشنگتن نگه داری می شود.
آرشیدوک فرانتس فردیناند
ولیعهد امپراتوری اتریش – مجارستان شخصی بود که شاید بتوان ترور او را مرگبارترین ترورهای سیاسی در تاریخ بشری به حساب آورد. قتل او در سارایوو یکی از اصلی ترین دلایل آغاز جنگ اول جهانی بود که به مرگ ده ها میلیون انسان انجامید. ولیعهد به همراه همسرش توسط یک جوان صرب ناسیونالیست به نام گاوریلو پرنسیپ که برای استقلال بوسنی مبارزه می کرد کشته شدند.
اسلحه وی یک قبضه تپانچه نیم اتوماتیک ساخت شرک فابریک نشنال بلژیک مدل 1910 با کالیبر 0.380 ACP بود. او کلا با این سلاح دو تیر شلیک کرد که یکی به گردن ولیعهد و گلوله دیگر به شکم همسر او اصابت کرد.
وی به سرعت قبل از این شانس شلیک بیشتری داشته باشد دستگیر شد اما همان دو گلوله هم برای قتل ولیعهد و همسرش کافی بود. این جوان صرب که در زمان ترور 19 سال داشت از مجازات اعدام گریخت و به حدود 20 سال حبس محکوم شد.
البته وی نهایتا در سال 1918 به دلیل شرایط بد زندان و ابتلا به بیماری درگذشت. این سلاح امروزه در موزه تاریخ نظامی وین در اتریش نگهداری می شود.
ماهاتما گاندی
رهبر ملت هند در مبارزات ضد استعماری خود بر علیه امپراطوری انگلستان به تاریخ 30 ژانویه 1948 توسط یک جوان تندروی هندو که معتقد بود روش های صلح آمیز و دعوت تمام اقوام و ادیان هندی به اتحاد توسط گاندی باعث تضعیف هندوها و تقویت مسلمانان در این کشور می شود، ترور شد.
"ناتهوارم گودسه" ضارب گاندی در شامگاه روز 30 ژانویه 1948 در حالی که گاندی به سمت عبادت گاه خود می رفت به وی نزدیک شده و سه گلوله کالیبر 0.380 ACP را به سینه گاندی شلیک می کند.
سلاح مورد استفاده او در این ترور یک قبضه اسلحه کمری برتا ام 1934 ساخت ایتالیا بوده است. وی پس از شلیک به گاندی خود پلیس را صدا زده و تسلیم می شود. این ضارب سپس در دادگاه محاکمه و اندکی بعد به جرم قتل گاندی اعدام شد.
بنیتو موسولینی
دیکتاتور ایتالیا و رهبر حزب فاشیست این کشور در جریان جنگ دوم جهانی که با هیتلر پیمان همکاری بسته و ایتالیا را وارد این جنگ کرد در مراحل پایانی جنگ از قدرت برکنار شده و زندانی شد. وی توسط نیروهای ویژه آلمان از زندان نجات پیدا کرده و در بخشی از شمال ایتالیا که در اشغال آلمان بود به حکومت خود تحت نظر و حمایت آلمان ها ادامه داد.
در سال 1945 و با حتمی شدن شکست متحدین و پیش روی همه جانبه نیروی های متفقین، موسولینی به فکر فرار به سمت سوئیس افتاد تا بلکه بتواند در این کشور بی طرف از تعقیب کشورهای متفقین و همچنین پارتیزان های ایتالیایی که بر ضد حکومت او فعالیت می کردند در امان بماند.
اما وی در 27 آوریل 1945 توسط پارتیزان های ایتالیایی در راه سوئیس دستگیر شده و تیرباران شد. وی به وسیله یک قبضه مسلسل دستی MAS 38 ساخت فرانسه با کالیبر 7.65 میلی متر کشته شد. این سلاح بعدها توسط کمونیست های ایتالیایی به آلبانی منتقل شد و امروزه در موزه تاریخ این کشور نگهداری می شود.
جان اف. کندی
اما آخرین سلاحی که در این مطلب معرفی خواهد شد مربوط به معروف ترین ترور قرن بیستم است. جان اف . کندی سی و پنجمین رییس جمهور آمریکا از حزب دموکرات این کشور به تاریخ 22 نوامبر 1963 توسط لی هاروی اوسوالد در شهر دالاس در ایالت تگزاس به قتل رسید.
اوسوالد از یک اسلحه گلنگدنی مدل Mannlicher-Carcano با کالیبر 6.5 میلی متر ساخت ایتالیا استفاده کرد و توانسته بود 3 گلوله را با این سلاح شلیک کند. ظاهرا یکی از گلوله ها به هدف اصابت نکرده بود ولی یکی دیگر از گلوله ها کندی و فرماندار تگزاس را مجروح کرد و گلوله آخر نیز به سر رییس جمهور اصابت کرده و باعث مرگ وی شد.
البته نکته جالب در مورد این ترور این است که اوسوالد دو روز بعد، در حال انتقال از اداره پلیس شهر دالاس توسط "جک رابی" که صاحب یک کلوپ شبانه در آن شهر بود به قتل رسید و هیچ گاه به درستی انگیزه های وی از قتل کندی آشکار نشد.
منبع: مشرق نیوز
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد