هرکس در این جهان، شهری آرمانی و آرزویی ایمانی برای خود دارد. هنگامی که این آرزو و آرمان در آدمی به شیفتگی و دلدادگی تبدیل شود بیبیم و هراس شده و در او، نیرویی شکل میگیرد که به آن «عشق پاک» گفته میشود؛ عشقی که با وارستگی، راستی و دوستی درآمیخته و تمام ناخوشیهای روزگار و ناگواریهای زندگانی را برای آدمی شیرین و دوست داشتنی میکند؛ همچنان که آب شور دریا برای ماهی، گوارا و زندگیبخش است.
زبان کنایی شاعر ـ صائبتبریزی ـ ناظر به این است که در راه عشق، دشواریها و نامرادیهای بسیار وجود دارد؛ همچنان که تلخی و شوری آب دریا. اما عاشق حقیقی، همانند ماهی است که از این تلخیها و ناهمواریها هراسی ندارد و شیرینی حیات خود را در همین تلخیهای زندگانی یافته است. هنگامی که اندوه شادی میشود، عشق آفریده شده و تلخی با شیرینی برابر میشود.
شاعر، هنرمندانه با این برابر کردن و اندازهگیری میان عاشقان و ماهیها، از یکسو و تلخیهای عشق و آب دریا از سویی دیگر، ما را به مضمونی تامل برانگیز و ژرف متوجه میکند: اینکه اگر عشق و شوقی برای رسیدن به معشوقی و معبودی در میان باشد، تلخی ظاهری به شیرینی باطنی تبدیل میشود.
آیا این خوشی و بیپروایی، نتیجه گونهای معرفت نمیتواند باشد؟
آیا در این تبدیل، نتیجه این معرفت همان حقیقت و زیبایی اَزَلی نیست که در عاشق حقیقی بروز کرده و او را بیپروا و دلیر و شادکام گردانیده است؟
آیا وقتی شادکامی به تجربه احساس خشنودی و خرسندی تبدیل میشود، ماندگار نمیماند؟
سعدی مبر اندیشه که در کام نهنگان
چون در نظر دوستنشینی همه کام است
عبدالحسین موحد/ پژوهشگر ادبیات
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفتوگو با دکتر مراد عنادی، مدیرعامل موسسه«جامجم» در آستانه بیست و ششمین سالگرد انتشار این روزنامه
در گفتوگوی اختصاصی با نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران مطرح شد
با دکتر علیاصغر احمدی، مدیر رادیو ورزش درباره ویژگیها و افقهای پیش روی این شبکه پرشنونده گفتوگو کردیم