مجلس در بررسی بودجه سال آینده احتمالا همانند امسال قیمت نفت را در بودجه نمیآورد و عددی را بهعنوان سقف درآمدهای نفتی تصویب خواهد کرد. این کاهش درآمدهای نفتی در کشور یک مزیت دارد و یک عیب.
مزیت آن این است که ما را مجبور میکند به این درآمدها وابسته نباشیم و دنبال منابع جایگزین نظیر مالیات برویم. البته این کاهش درآمد یک آسیب جدی هم به همراه دارد و آن کاهش سرمایهگذاری در طرحهای نفتی و بهخصوص میادین مشترک به واسطه کاهش بودجه وزارت نفت است، چرا که 14.5 درصد از درآمدهای نفتی، سهم این وزارتخانه است و هر چه این درآمدها کاهش یابد، سهم این وزارتخانه هم کاهش مییابد.
در شرایطی که زیان ناشی از تاخیر ما در سرمایهگذاری در میادین مشترک روز به روز بیشتر میشود و طرف مقابل ما به سرعت در حال بهرهبرداری است، این موضوع بسیار نگرانکننده بوده و یک راهحل اساسی برای رفع این مشکل باید اندیشیده شود.
در مورد افزایش صادرات نفت ایران مسالهای که وجود دارد، بازاریابی و پیدا کردن مشتری برای حجم اضافه شده نفت در بازار است که در ماههای اخیر رایزنیهای خوبی صورت گرفته و کشورهای مختلفی اعم از مشتریان قدیمی نفت ایران و کشورهای جدید اعلام آمادگی کردند تا نفت ایران را خریداری کنند.
اما در مورد قیمتهای جهانی و نقش ایران در این کاهشها، باید یادآور شد که ما به دنبال سهم خود از بازار هستیم و این سهم را بازپس خواهیم گرفت و کسانی باید در این کاهش قیمتها در جایگاه متهم باشند که بیش از ظرفیت خود در اوپک صادر کردهاند و سقف تولید اوپک را از 30 میلیون بشکه در روز به بیش از 31 میلیون و600 هزار بشکه رساندهاند.
با بررسی جایگاه عربستان در بازار جهانی نفت در 30 سال گذشته میتوان تائید کرد که عربستان در دورههایی توانسته با افزایش تولید و فشار بر قیمتها، سهم خود را از بازار افزایش دهد.
برای مثال در سالهای 1985 تا 1992 این کشور توانست سهم خود را از بازار از 6.28 درصد به 13.86 درصد یعنی بیش از دو برابر افزایش دهد اما در مقطع کنونی، روند شدید کاهش قیمت نفت که جزو کمسابقهترین کاهشها در تاریخ نفت جهان است، هیچ تناسبی با سهم افزوده شده به عربستان ندارد.
سهم عربستان در یک سال اخیر از 10.5درصد به 10.9 درصد افزایش داشته، یعنی 0.4 درصد رشد که در برابر 60 درصد کاهش قیمت بسیار ناچیز است. یعنی به عبارتی دادههای عربستان با ستاندههایش، به ظاهر هیچ تناسبی ندارند.
پس میتوان نظر کارشناسان سیاسی را تائید کرد که این اقدام عربستان هدف دیگری را غیر از آنچه به ظاهر بیان میکنند، دنبال میکند و آن هم اعمال فشار و تضعیف ایران و احتمالا روسیه در صحنه منطقهای و بینالمللی است که مطمئنا در این عرصه هم عربستان به هیچ دستاوردی نرسیده و ایران روز به روز در صحنههای منطقهای و بینالمللی موفقتر خواهد بود.
علی مروی - رئیس کمیسیون انرژی مجلس
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد