آیا من به دلیل کم‌کاری تیروئید چاق هستم؟

همه روزه افراد زیادی به من به عنوان متخصص متابولیسم مراجعه می‌کنند و نگران وضعیت تیروئید و وزن خود هستند.
کد خبر: ۹۵۲۳۸۶
آیا من به دلیل کم‌کاری تیروئید چاق هستم؟

به گزارش جام جم آنلاین ، بسیاری از این افراد مدت‌هاست از اضافه وزن رنج می‌برند یا چاق هستند. سؤال اصلی این است: آیا کم‌کاری تیروئید از عوامل شایع چاقی است؟ جواب این سوال قطعا منفی است.

عامل اصلی چاقی پرخوری و کم تحرکی است و کم‌کاری تیروئید اصولا موجب چاقی نمی‌شود. متاسفانه کم‌کاری تیروئید شیوع زیادی دارد و بدون شک یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش شیوع این بیماری در سال‌های اخیر، فراوانی روز افزون بیماری هاشیموتوست. با وجود این باید بدانیم بیماری کم‌کاری تیروئید فقط وقتی خیلی شدید می‌شود با کلفت شدن پوست و زیاد شدن مایع زیر پوست ایجاد دو تا سه کیلوگرم افزایش وزن می‌کند و چاقی را نمی‌توان به این بیماری نسبت داد.

اما علت افزایش شیوع هاشیموتو چیست؟

بیماری‌های خود‌ایمنی بر اثر تماس انسان‌ها با مواد خوراکی مصنوعی، آلودگی‌های صنعتی و اشعه‌های مضر ایجاد می‌شود و امروزه که این تماس‌ها روز‌به‌روز رو به افزایش است، شیوع بیماری‌هایی مثل ام‌اس و هاشیموتو دور از انتظار نیست. شاید یکی دیگر از علل ازدیاد بیماران مبتلا به هاشیموتو زیادی ید مصرفی باشد. سال‌ها قبل به خاطر کمبود ید و شیوع زیاد گواتر تصمیم گرفته شد به نمک خوراکی ید اضافه شود. اضافه شدن ید بسیاری از مشکلات ناشی از کمبود ید بخصوص در خانم‌های باردار و کودکان را کاهش داده است؛ ولی متاسفانه مصرف نمک در بسیاری از خانواده‌ها بیش از حد لزوم است. این مصرف زیاد نه‌تنها می‌تواند عامل افزایش فشار خون و سنگ کلیه باشد، بلکه به خاطر مصرف ید که در نمک مخلوط است می‌تواند شیوع هاشیموتو را زیاد کند.

علائم بیماری کم‌کاری تیروئید چیست؟

علائم بیماری خیلی معمولی است و بیشتر مواقع دیر تشخیص داده می‌شود. احساس خستگی، سرما، یبوست، زیاد شدن ضخامت پوست، خشکی و سردی پوست، پف‌آلودگی صورت و بدن و خواب‌آلودگی زیاد از علائم این بیماری است. اختلال در خونریزی‌های ماهانه در زنان نیز از علائم مهم کم‌کاری تیروئید است.

تشخیص کم‌کاری تیروئید با آزمایش خون است. با اندازه‌گیری هورمون‌های تیروئید که شامل T3، T4 و هورمون تنظیم‌کننده تیروئید (TSH) است. در این افراد اگر بخواهیم در تشخیص یک قدم جلوتر برویم و علت بیماری را بیابیم باید به دنبال آنتی‌بادی ضد‌تیروئید باشیم. اگر این مواد در خون بالا باشد (که آن هم در آزمایش خون مشخص می‌شود) علت بیماری هاشیموتو تشخیص داده می‌شود و بیمار تا پایان عمر باید دارو مصرف کند.

قرص لووتیروکسین که همان هورمون اصلی تیروئید است برای درمان بیماری کم‌کاری تیروئید استفاده می‌شود. استفاده صحیح از این دارو بخوبی همه علائم بیماری را کنترل می‌کند.

دکتر رضا کریمی
‌ فوق‌تخصص بیماری‌های غدد و متابولیسم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها