به گزارش جامجم آنلاین به نقل از دیجیاتو، وقتی سال 2016 میلادی آغاز شد، برای بهره مندی از عناوین انحصاری مایکروسافت می بایست یک کنسول اکس باکس وان خریداری می کردید، اما حالا که به انتهای سال می رسیم، دیگر چنین نیست.
این مسئله هنگامی رخ داد که سرویس Xbox Play Anywhere اواخر شهریور ماه راه اندازی شد؛ سرویسی که نه تنها بستری برای تجربه بازی ها به صورت کراس-پلتفرم بین پی سی و اکس باکس وان فراهم می کند، بلکه با خریداری نسخه مربوط به یکی از پلتفرم ها، دیگری را نیز به رایگان در اختیار کاربر قرار می دهد.
این مکانیزم که به موجب یکپارچه سازی پلتفرم بازی مایکروسافت پدید آمده، تمام لیست دوستان، اچیومنت ها، فایل های ذخیره سازی و غیره را بین هر دو بستر همگام سازی می کند. به لطف این سرویس در حال حاضر می توان عناوینی مانند گیرز آو وار 4 و فورتزا هورایزن 3 را بدون خریداری یک کنسول اکس باکس وان تجربه کرد.
معرفی برنامه Xbox Play Anywhere، پلتفرم اکس باکس وان را به جایگزینی برای سیستم های گیمینگ پی سی بدل کرد. در واقع این کنسول سیستمی ارزان قیمت تر و البته کمی ضعیف تر از یک کامپیوتر تراز اول گیمینگ است؛ هرچند که مایکروسافت قصد دارد سال آینده نسخه بسیار قدرتمندتری از اکس باکس را با نام اسکورپیو به فروش برساند.
سخت افزار
کنسول اکس باکس از سال 2013 که برای نخستین بار عرضه شد، به لطف به روز رسانی های متعدد فرمور، مانند ارتقای سرویس آنلاین و اضافه شدن پشتیبانی از بازی های اکس باکس 360، پیشرفت های چشم گیری به خود دیده است.
اما طراحی ظاهری و مشخصات سخت افزاری آن تا همین اواخر که نسخه اسلیم اکس باکس وان روانه بازار شد، رشد قابل توجهی نداشت؛ این مدل جدید در درجه نخست ابعادی به نسبت کوچکتر داشته، آداپتور بزرگ خارجی را حذف کرده و به کمک یک پایه می تواند به صورت ایستاده نیز قرار بگیرد.
اکس باکس وان اس یقیناً مدل بهینه شده ای از نسخه استاندارد است که برای خریداران جدید گزینه بهتری خواهد بود، اما توانایی ایجاد انگیزه کافی برای تعویض نمونه اولیه با مدل جدید را ندارد.
چرا که به طور کلی عملکرد کنسول در مدل اسلیم ارتقای ناچیزی داشته و تنها می توان از آن محتوای HDR دریافت کرد. البته ناگفته نماند که پخش تصاویر 4K برای کسانی که اشتیاق زیادی برای تماشای فیلم های سینمایی با بالاترین کیفیت ممکن را دارند نیز در این کنسول جدید میسر شده است.
کنسول اکس باکس وان اس در سه نسخه 500 گیگابایت، 1 ترابایت و مدل محدود 2 ترابایت به ترتیب به قیمت های 300، 350 و 400 دلار روانه بازار گردیده است.
نرم افزار
تاریخ نشان داده کنسول های مایکروسافت همیشه از نظر نرم افزاری پیشگام بوده و همواره یک قدم از رقیبش یعنی سونی جلو است. قابلیت هایی مانند حالت استراحت (که با خاموش کردن کنسول، بازی در حین اجرا باقی می ماند) در ابتدا فقط روی پلتفرم اکس باکس فراهم بود اما حالا کاربران پلی استیشن نیز از قابلیتی مشابه برخوردار هستند.
امکانات ریز و درشتی نیز در جای جای سیستم عامل مبتنی بر ویندوز 10 اکس باکس وان همچون نمایش سرعت دانلود، مدیریت حافظه داخلی و بازی های دیجیتالی و امثالهم وجود دارند که تجربه ای روان تر و آسان تر از سایرین به ارمغان می آورند.
امسال امکان ارسال پیام گروهی، اموجی ها و بستری برای رقابت اچیومنتی نیز به سرویس اکس باکس لایو اضافه شده و حتی جوایز نادر نیز به شکل و شمایل انگیزشی بهتری در مقابل دیدگان گیمر قرار می گیرند.
کنترل و بهره مندی از فرامین صوتی نیز مدتی است به لطف اضافه شدن دستیار صوتی نام آشنای کورتانا تسهیل شده و گستره بسیار وسیع تری در اختیار کاربران قرار داده است. علاوه بر این بررسی ها و نظرات کاربران نیز به سیستم فروشگاه آنلاین اکس باکس اضافه شده که برای شکل دادن به دیدگاه کاربر جهت خرید یک بازی جدید فواید بی شماری دارد.
جدیدترین ویژگی هایی که ماه گذشته برای کاربران شبکه اکس باکس لایو فراهم شد، عضویت در کلاب های آنلاین برای یافتن گیمرهای فعال تر و همینطور امکان جستجوی گروه ها برای شروع کردن یک بازی جدید به صورت دسته جمعی هستند؛ هرچند که برخی از کاربران معتقدند مکانیزم ثانویه ذکر شده کمی دور از دسترس بوده و هنوز کاربرد چندانی نیافته است.
طی کنفرانس اختصاصی مایکروسافت در نمایشگاه E3 2016 که خرداد ماه برگزار شد، فیل اسپنسر (مدیر واحد اکس باکس) از ویژگی جدیدی به نام آرنا سخن گفت که در واقع یک بستر آنلاین برای برگزاری مسابقات و رقابت های eSports برخی از بازی ها مانند Killer Instinct و اغلب عناوین کمپانی الکترونیک آرتز خواهد بود؛ منتها انتشار عمومی این سرویس فعلاً به تعویق افتاده و در حال حاضر فقط در اختیار اعضای برنامه پیش نمایش اکس باکس است.
شبکه اکس باکس لایو و سرویس ها
شبکه اکس باکس لایو طی سال های اخیر از پایداری بسیار قابل قبولی برخوردار بوده و برخلاف پلی استیشن نتورک، کمتر با مشکلات اساسی و حتی هک شدن مواجه شده است.
همچنان می بایست سالیانه 60 دلار برای تهیه حساب کاربری گلد اکس باکس و تجربه مولتی پلیر پرداخت کرد، اما همانطور که می دانید این سرویس، هر ماه 2 بازی اکس باکس وان و 2 بازی اکس باکس 360 (با پشتیبانی از قابلیت Backward Compatibility) به صورت رایگان در اختیار کاربرانش قرار می دهد که به ادعای مایکروسافت سالیانه بالغ بر 700 دلار ارزش دارد.
طی سال گذشته عناوین بزرگی مانند Sunset Overdrive و The Banner Saga 2 و Sleeping Dogs اکس باکس وان و بازی های محبوبی مانند Dead Space و Mirror’s Edge اکس باکس 360 به صورت کاملاً رایگان قابل دانلود بودند. هرچند ناگفته نماند که اغلب اوقات عناوینی که برای اکس باکس 360 ارائه می شوند با ارزش تر از نسخه های نسل هشتمی هستند.
کمپانی الکترونیک آرتز نیز همچنان انحصار سرویس EA Access را فقط در اختیار مایکروسافت قرار داده و اعضای پلی استیشن 4 از آن بی بهره هستند.
با پرداخت 30 دلار در سال تمام اهالی این سامانه، مستقل از عضویت در سرویس گلد اکس باکس، می توانند بین 2 تا 10 روز زودتر از سایرین به بازی های توسعه یافته توسط الکترونیک آرتز دسترسی داشته باشند و همینطور تخفیفات مختلفی نیز شامل حالشان می شود.
به علاوه تاکنون نسخه آزمایشی و محدود بازی هایی مانند بلتفیلد 1 و Mirror’s Edge Catalyst نیز در اختیار کاربران منتخب سرویس EA Access قرار گرفته است.
از طرفی بعد از گذشت حدود 6 ماه الی یک سال اغلب بازی های بزرگ الکترونیک آرتز به صورت کاملاً رایگان در بخش Vault این سرویس قرار گرفته و بدون دریافت هرگونه هزینه ای قابل بازی خواهند بود. به عنوان مثال در حال حاضر Mirror’s Edge Catalyst که خرداد ماه منتشر شده و همینطور UFC 2 رایگان هستند.
جدا از همه این تفاسیر، مایکروسافت تاکنون چند افزونه و DLC را به صورت انحصار زمانی برای عناوینی مانند دیویژن در اختیار گرفته و حتی پشتیبانی از مادهای بازی های فال آوت 4 و اسکایریم را میسر ساخته است. این مادها هرگز برای پلی استیشن 4 عرضه نمی شوند، در حالی که کاربران اکس باکس وان می توانند بدون محدودیت از آنها لذت ببرند.
بازی ها
مایکروسافت هرگز نتوانسته در حد و اندازه های سونی یا نینتندو در زمینه بازی های انحصاری فعالیت کند. البته نه به این معنا که هیچ بازی قابل قبول و باکیفیتی عرضه نمی سازد، اما این عناوین هرگز یارای رقابت با مدل های مشابه کنسول نسل هشتمی پلی استیشن 4 را ندارند.
هرچند ناگفته نماند که بازی فورتزا هورایزن 3 در حال حاضر نه تنها به عنوان برترین بازی اتومبیل رانی سال 2016 شناخته می شود، بلکه اغلب بر این باورند که بهترین عنوان نسل هشتم در این سبک است.
امسال سبد خرید بازی های انحصاری اکس باکس وان تقریباً خالی تر از سال گذشته بود؛ کوانتوم بریک تنها عنوانی است که در نیمه نخست سال 2016 عرضه شد و با وجود موفقیت نسبی، هرگز نتوانست تجربه ای همانند سایر دستاوردهای سم لیک و رمدی به ارمغان بیاورد.
ردموندی ها سعی کردند با ارائه فرنچایز جدیدی به نام ReCore کمی بر این موضوع فایق بیایند، اما با وجود پتانسیل بالای جذابیت و طراحی کاراکتر و گیم پلی سرگرم کننده، مکانیزم های تکراری و خسته کننده و محتوای ضعیف موجبات شکست تمام و کمال آن را فراهم کرد.
بازی گیرز آو وار 4 را می توان به سادگی تجربه ای موفق بر شمرد و هیلو 5 نیز امسال از افزونه ای مناسب و رایگان بهره مند شد، اما نمی توان به طور کلی روندی جالب برای انحصاری های اکس باکس وان در نظر گرفت و هیجان و سرگرم کنندگی بازی های جدید مایکروسافت آن طور که باید و شاید کافی نبود.
البته گفتنی است تمام بازی های برتر سال مانند اوورواچ، بتلفیلد 1، دیویژن، فارکرای پرایمال، هیتمن، فاینال فانتزی 15، فیفا 17 برای کنسول اکس باکس وان نیز عرضه شده اند. بازی های مستقل دوست داشتنی نیز همچون سوپرهات، اینساید و ویتنس نیز در اختیار علاقه مندان به کنسول نسل هشتمی مایکروسافت قرار گرفته است.
علاوه بر این امسال شاهد اضافه شدن برخی از بزرگترین بازی های اکس باکس 360 مانند Red Dead Redemption، اسکیت 3، مجموعه بایوشاک و فال آوت نیو وگاس به سرویس Backwards Compatibility بودیم.
آینده
سال آینده، سالی پر از اتفاقات خوشایند و البته حساس برای مایکروسافت و اکس باکس خواهد بود؛ مدیران این کمپانی خرداد ماه در جریان نمایشگاه E3 2016 از عرضه کنسول جدید و قدرتمندی با نام رمز اسکورپیو سخن گفتند که قرار است زیر چتر خانواده اکس باکس وان جای بگیرد.
این سیستم جدید، تقریباً سال آینده همین موقع روانه بازار خواهد شد و با ارائه 6 ترافلاپ توانایی پردازش گرافیکی، در جایگاهی بالاتر از کنسول میان نسلی پلی استیشن 4 پرو قرار خواهد گرفت و گفته می شود با فاصله زیادی قدرتمند ترین کنسول تاریخ صنعت بازی است.
مدیران مایکروسافت بارها تاکید کرده اند که تمام عناوین آینده این کنسول برای هر سه نسخه استاندارد، اسلیم و اسکورپیو عرضه خواهد شد و دستاورد سال آینده از لحاظ محتوا هیچ برتری نسبت به مدل های ضعیف تر نخواهد داشت؛ بلکه تنها مزیت اسکورپیو نسبت به سایرین، توانایی پردازشی و گرافیک بالاتر است.
به علاوه هرگز بازی انحصاری برای اسکورپیو عرضه نمی شود و تنها تفاوت میان اعضای این خانواده، به پشتیبانی کنسول سال آینده از واقعیت مجازی بر می گردد.هرچند که ممکن است این ادعا توسعه توسعه دهندگان دستخوش تغییر شده و ناشران مختلف بعضاً به ارتقای رزولوشن و گرافیک بسنده نکنند.
از طرفی نمایش قدرت اسکورپیو و قیاس آن با سایر کنسول ها و حتی پی سی های گیمینگ غول پیکر، یقیناً برای ردموندی ها از جذابیت خاص خودش برخوردار خواهد بود.
در زمینه واقعیت مجازی، کنسول های اکس باکس وان در حال حاضر از هیچ هدستی پشتیبانی نمی کنند، هرچند با توجه به همکاری های متعدد مایکروسافت و فیسبوک، پیش بینی می شود در آینده شاهد عرضه نسخه ای ویژه از هدست آکیلس ریفت برای این کنسول باشیم.
با توجه به گستردگی توانایی های پروژه اسکورپیو، حتی پشتیبانی از هدست واقعیت مجازی اچ تی سی وایو نیز دور از ذهن به نظر نمی رسد.
یکی از بزرگترین رویدادهای تلخ سال 2016، تعطیلی استودیو خوش نام Lionhead مایکروسافت بود که عملاً توسعه مجدد فرنچایز محبوب Fable را در هاله ای از ابهام فرو برد. با احساس جای خالی این عنوان، مردم به بازی طنزگونه Sea of Thieves چشم دوخته اند که البته در سال 2017 میلادی روانه بازار خواهد شد.
سومین نسخه از بازی پرطرفدار Crackdown که سال آینده منتشر می شود و یکی دیگر از عناوین مورد انتظاری است که بعد از 7 سال به پلتفرم اکس باکس باز می گردد به همراه قسمت دوم State of Decay از انحصاری های جذاب ردموندی ها برای اکس باکس وان است. شاید بازی های Cuphead و Below نیز بالاخره سال آتی عرضه شوند.
در این بین فراموش نکنیم که بازی هیجان انگیز و مورد انتظار Red Dead Redemption 2 نقش مهمی در غنای عناوین قابل بازی روی کنسول نسل هشتمی مایکروسافت بازی خواهد کرد و پیش بینی می شود به لطف پروژه اسکورپیو تجربه ای ناب و باکیفیت از آن را در اختیار کاربران اکس باکس قرار دهد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد