
مانایی هویت ملل به برخورداری از مؤلفههای وحدتبخش و میزان تلاش آحاد آن جامعه برای صیانت از فرهنگ و تاریخشان، گره خورده است. جامعهای که فاقد این دو محور مهم و اثرگذار باشد، نخواهد توانست از خود، نام و آوازهای نیک به یادگار گذارد و در پیچ و خم روزگاران، به ماندگاری دست یابد.
ایران عزیز ما، سرزمینی کهن با تاریخی غنی و پربار، در طول قرون متمادی بارها با خطر نابودی یا از میان رفتن کتب، اسناد، دستنوشتهها و یادداشتهای گرانبها مواجه بوده است.
اندیشه تجددگرایی و ترقیخواهی در مفهوم تاریخی آن در ادامه موج تحولات نظام جهانی در آغاز سده نوزدهم در ایران ما شکل گرفت. در این بازه، قدرتهای اروپایی از کشاکشهای داخلی خود عبور کردند و در عرصه جهانی به رویارویی پرداختند و از رهگذر استعمار جهان کهن و با پروژه مدرنسازی کوشیدند به تغییر الگوهای ذهنی و عینی مردمان جهان کهن بپردازند.
فضای شهر بهیمن برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب، آکنده از بوی کاغذ و مرکب شده و حال و هوای کتاب و کتابخوانی بسیاری از شهروندان را بهخود معطوف کرده است. اگرچه آمار نشر و کتابخوانی کشورمان چندان راضیکننده نیست ولی در ایام نمایشگاه فروش کتابها خوب میشود و اهالی فرهنگ و نشر روزهای متفاوتی را پشتسر میگذارند اما برای ما اهالی سینما توجه به کتاب از دریچهای دیگر تجلی مییابد و آن هم مقولهای تحت عنوان اقتباس است.
اینروزها ما به شهید رئیسی میاندیشیم و درگیر موجود خبیثی بهاسم ترامپ هستیم.
از بامداد اسلام در مواجهه با ایرانیان هرچه کین و حسد و رشک بود از سوی اعراب ابراز شد و به جای انجام وظایفی که وحی و پیامبر(ص) و اهلبیت(ع) به آنان سپردند، با تعصب جاهلی اما رویاروی پیامبر و خاندانشان ایستادند. جایگزینی قومی دیگر به جای آنها از سوی خدا بیگمان برآیند کارکرد خود عرب بود. زیرا سنت خداست که ماموریت الهی را از کاهلان سستعنصر میگیرد و به زیرکان کوشا وا میگذارد.
ما پیروان اسلام ناب محمدی به رستاخیز بزرگ یا قیامت کبری باور داریم. در این راستا باید دوران پیشاظهور یعنی غیبت را که سرد و تار است، دوران جنینی این جهان بشمار آورد و روند ظهور را نه آخرالزمان، که بایستی آغاز زمان و سرآغاز زندگی راستین بشر دانست. در ادبیات قرآنی میان قیام و قیامت رابطهای ظریف و لطیف برقرار است. از اینرو باید به رابطه معاد یا رستاخیز با مهدویت بپردازیم.
امروز شنبه بیستم اردیبهشت ماه، چهارمین روزی است که سفره رنگین و پرملات «کتاب» و «کلمه» پیش روی اهل خرد و دانایی در سرزمین فرهنگمدارمان گسترده شده است.
دروغ چرا؟!... شما که غریبه نیستید، حال نشر خوب نیست! نفس بسیاری از ناشران و کتابفروشان به شماره افتاده؛ میگویند کتاب کاغذی گران است و دوره آن به سر آمده و ناشران باید دیر یا زود خود را با موج عالمگیر رویآوری به سمت کتابهای الکترونیک و صوتی همراه سازند.
یکی از معانی ارزشمند کلمه «امر» در ادبیات اهلبیت(ع)، مدیریت، سیاست و حکومت اهلبیت(ع) است. امر اهلبیت(ع) فقط به حداقلها بسنده نمیکند.
معلمان فرزانه در تربیت دانشآموزان فکور، وظیفهشناس،خلاق و مؤمن،نقش بسزایی ایفا میکنند. اگر معلم بهعنوان رکن اصلی نظام تعلیم و تربیت همراه با خانواده که محور تحولات اجتماعی است، در ارائه هماهنگ و موثر آموزههای علمی و اخلاقی به نسل نواندیش و نوجهان کوشا باشند،آثار ارزشمند این همگامی،برای امروز و فردای جامعه بسیار مفید و تعیینکننده خواهد بود.
همزیستی مسالمتآمیز همراه با تعالی و رشد معنایی و همهجانبه جامعه، یکی از دغدغههای اخلاقی و عقلانی تودههای مردم و البته در سطح بالاتر اندیشمندان و عالمان این جامعه است که در ادبیات دینی اسلامی از آن به تقریب میان پیروان مذاهب اسلامی و در سطح عالیتر وحدت امت اسلامی تعبیر شده است.
چند روز قبل دو رویداد مهم استراتژیک را پشتسر گذاشتیم. روز معلم که به مناسبت ترور شهید مرتضی مطهری نامگذاری شده و دیگری که برای گرامیداشت و یاد کارگرانی که در اول ماه می در نیویورک کشته شدند، روز کارگر نامیده شده است.
پرسش اساسی این است که هدف از برانگیختن پیامبران، تشریع و برداشتن ناسازگاریهای مردمان چه بوده؟ چرا انسان باید به رهبری پیامبران و جانشینانشان امت تشکیل دهد؟ برای پاسخ به این پرسش بنیادین ناگزیر باید ژرفتر به مؤلفه رستاخیزان و آخرالزمان بپردازیم.
خیلیوقت است در دنیای کودکان و نوجوانان خبرهایی است! اتاقهای فکر، کمپانیهای بزرگ صاحبسرمایه و افراد شاخص حقیقی و حقوقی به این دنیا ورود کرده و تکاپویی دائمی دارند و برای مخاطبانی وسیع درسطح جهانی به تولیدات گسترده هنری و رسانهای میپردازند؛ مخاطبانی از نژادها، سرزمینها، باورها و آئینها، با زبانها و آداب و رسوم مختلف.
انقلاب اسلامی ایران، یک رویداد بینظیر در تاریخ معاصر است که پس از آنکه با دست الهی امام خمینی(ره) بهبار نشست، با هدایت فکری و معنوی شخصیتهای برجستهای همچون شهید آیتالله مرتضی مطهری امتداد یافت. استاد مطهری نهتنها یک متفکر برجسته، بلکه معمار فکری انقلاب بود که با تلاشهای علمی، فرهنگی و اجتماعی خود، نقشی سرنوشتساز در پیروزی این حرکت مردمی ایفا کرد.
منطقه ما بهتدریج توسط دولتهای گوناگون اروپایی، از پرتغالیها و هلندیها گرفته تا انگلیسیها و فرانسویها مورد نفوذ قرار گرفت. در هندوستان و برخی مناطق جزایر خلیج پارسی و اقیانوس هند که مستقر شدند، برای استقرار پایدار در این منطقه به ایجاد زیرساختهایی نیاز داشتند. یکی از این زیرساختها، تربیت انسانهایی خدمتگزار برای خودشان بود.
۲۵ سال پیش در ابتداییترین روزهای بهار و روزی چون امروز، روزنامهای در برابر دیدگان مطبوعهخوانان قرار گرفت که تا قبل از آن صاحب هیچ نام و نشانی نبود. روزنامهای گمنام که به دلیل نام با مسمایش میشد حدس زد که فکر، نگاه، کلام و آوایش اشاره به چه دارد و چگونه با مخاطبینش سخن خواهد گفت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد