آن طور که وزیر خارجه کشورمان پیشبینی کرده، ترامپ در گزارش آینده خود به کنگره، پایبندی ایران به برجام را تایید نخواهد کرد و این آغاز فرآیندی در آمریکاست که تصمیمگیری درباره برجام را برعهده کنگره قرار داده و این نهاد آمریکایی 60 روز فرصت دارد درباره توافق هستهای و موضوع بازگرداندن تحریمها علیه ایران تصمیم بگیرد. البته آن طور که بسیاری از کارشناسان معتقدند آمریکاییها از این اقدامات به دنبال امتیازگیری بیشتر از ایران و سایر کشورهای عضو 1+5 هستند و در مدت 60 روز قصد ارجاع پرونده هستهای به کمیته حل اختلاف درباره برجام را دارند تا به این ترتیب باب مذاکرات مجدد درباره توافق هستهای را فراهم کنند.
در همین حال وزیر خارجه کشورمان اعلام کرده اگر اروپاییها و چین و روسیه نیز در این اقدامات ضدبرجامی آمریکا با این کشور همراهی کنند، به منزله پایان برجام خواهد بود، اما اگر این کشورها در مقابل اقدامات آمریکا بایستند، آن وقت ممکن است ایران به گزینههای دیگری غیر از خروج از برجام هم فکر کند.
ظریف هشدار داده اگر اروپا در چنین اقدامی از آمریکا حمایت کند، توافق هستهای «فرو خواهد پاشید» و ایران دارای «فناوری هستهای پیشرفتهتری» نسبت به قبل خواهد بود.
در عین حال بسیاری از کارشناسان معتقدند در این زمینه نمیشود روی اروپا نیز حساب چندانی کرد، چراکه این کشورها به دنبال منافع مقطعی خود هستند و حاضر نمیشوند مقابل آمریکا بایستند. در این شرایط به نظر میرسد باید برای سناریوهای مختلف آماده بود و راهکارهایی اندیشید.
از اصول انقلاب اسلامی کوتاه نمیآییم
رحیم زارع، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این که به جهان ثابت شده جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قواعد بینالمللی حرکت میکند، گفت: ایران تاکنون به تمامی تعهدات بینالمللی خود از قبیل قوانین آژانس، تعهدات انپیتی و توافقنامه برجام متعهد بوده و با پایبندی خود اعلام کرده به دنبا صلح و داشتن سلاح در راستای دفاع از تمامیت ارضی کشور در مقابل دشمنان است.
نماینده آباده با اشاره به این که ایران در بحث هستهای، مذاکرات لازم را انجام داد و طبق گزارشهای آژانس ثابت شده ایران از پایبندی خود تخطی نداشته، افزود: ما در چارچوب قواعد بینالمللی به فعالیت و تعهداتمان در حوزه بینالمللی، امنیتی و سیاسی ادامه میدهیم؛ اما دفاع از حق مظلومان، مبارزه با تروریسم و دفاع از ارزشها و استقلال کشور را نیز جز مسئولیتهای کشور میدانیم و در خط اول در این مسیر گام برمیداریم.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد لغو توافق برجام از سوی آمریکا و گزینههای ایران در مورد این عهدشکنی گفت:گزینههای کشور مشخص است، چون در چارچوب توافق برجام موارد و بندهایی در مورد خروج متعهدان ذکر شده است.
عضو فراکسیون اصولگرایان با تاکید بر این که برجام توافقی بینالمللی بین ایران و 1+5 است، یادآور شد: اگر آمریکاییها به تعهداتشان پایبند نباشند، ایران برهمزننده توافق برجام نخواهد بود، ولی در شرایط تحمیلی، این توانمندی را دارد بلا فاصله به شرایط گذشته بازگردد.
دفاع موشکی ما ربطی به برجام ندارد
محمدرضا تابش، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به نظرات وزیر امور خارجه کشورمان در مقابل اظهارات رئیسجمهور آمریکا درباره برجام گفت: صحبتهای وزیر امور خارجه کشور به عنوان یک سیاستمدار حاکی از اتفاقاتی است که پشت صحنه در حال رخ دادن است.
نماینده اردکان گفت: تاثیر لابی صهیونیستها و برخی همسایگان عرب ایران روی آمریکا، ترامپ و دولتمردان این کشور و ضعف تصمیمگیری، منجر به این شده سیاستهای منطقهای این کشور با اشتباهات بسیاری اتخاذ شود.
عضو فراکسیون امید مجلس با بیان این که جمهوری اسلامی ایران در مقابل هر نوع اقدام و تصمیمگیری آمریکا گزینههای بسیاری برای مقابله دارد یادآور شد: برگشتن به شرایط فراتر از قبل هماکنون بسیار سهلتر شده، چون با کمکهای تکنولوژیکی که در مدت کم شدن تحریمها داشتیم، توانستیم از فضای نفسگیر گذشته خارج شویم و شرایط برای کشور بسیار بهتر از قبل است.
وی در ادامه با تاکید بر این که بحث توانمندی موشکی کشور ربطی به برجام ندارد، گفت: دفاع موشکی ما مربوط به مباحث دفاعی کشور است وهمان طور که مقامات تاکید داشتند اگر در جنگ با عراق ناوگان موشکی داشتیم این همه خسارت به کشورمان وارد نمیشد.
هراسی از برهمخوردن برجام نداریم
کمال دهقانی فیروزآبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان رئیسجمهور و وزیر امور خارجه درخصوص نقض عهد آمریکا در مورد برجام گفت: چنانچه آمریکا برجام را نقض کند، قطعا ما اقدامات خاص خود را که در تعهدنامه برجام ذکر شده انجام میدهیم.
نماینده تفت و میبد با تاکید بر این که جامعه جهانی متوجه شده ایران و مقامات جمهوری اسلامی پایبند توافقنامه برجام هستند، افزود: برجام یک موافقتنامه چندملیتی است و همه چیز به این بستگی دارد که طرف مقابل نیز پایبند به آن باشد؛ البته تاکنون آمریکا به بندهای 26، 28 و 29 عمل نکرده و حسننیت خود را نشان نداده است.
عضو فراکسیون امید با اشاره به این که ایران ترسی از برهم خوردن توافق برجام ندارد، یادآور شد: در مورد توافق، آمریکاست که باید جواب دهد، چرا برخلاف جریان آب میخواهد حرکت کند و البته گزینه ایران در مقابل اقدام آمریکا عمل به قانون اقدام متقابل و متناسب در اجرای برجام است که چندی پیش به دولت تکلیف و مشخص شده اگر طرف مقابل نقض برجام کند چه مسئولیتهایی به عهده دستگاههای اجرایی است.
فاطمه امیری
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد