دکتر پروین افسر کازرونی در گفت و گو با جام جم آنلاین کرد: در چند سال اخیر با تلاش دانشمندان و پژوهشگران، روند بیماری ایدز در دنیا رو به کاهش است لذا تصمیم جهانی بر این است که برای سالهای 2030-2015 برنامه جدیدی تهیه شود به نام " حذف همه گیری ایدز" که این به آن معناست که در هیچ کشوری ایدز، یک دغدغه و یک مشکل بهداشتی، یک مشکل اجتماعی و یک مشکل فرهنگی نباشد. براین اساس کلیه کشورها از جمله ایران متعهد به انجام این برنامه جدید شدند و هریک تعهداتی دارند تا به اهداف برنامه 90-90- 90 نائل شوند ( 90 درصد مبتلایان به اچآیوی شناسایی شوند، 90 درصد افراد شناسایی شده تحت درمان لازم قرار گیرند و در 90 درصد افراد تحت درمان مطمئن شویم که درمان موفق است).
وی افزود: این کار، کاری سخت و دشوار است ولی انجام شدنی است و کشورهایی در حال حاضر به این اهداف رسیدهاند. کشور ما در منطقهای واقع شده است که عفونت نه تنها سیر نزولی پیدا نکرده بلکه همچنان سیر صعودی دارد.
به گفته کازرونی، بر اساس مطالعات انجام شده تنها حدود 40 درصد افراد مبتلا به اچ آی وی در کشور را شناسایی کردیم. چرا که کشور ایران ویژگی های خاصی دارد، جمعیت کشور جوان بوده و در سال های اخیر میزان ابتلای به این بیماری در کشور افزایش یافته و به عبارتی سن ابتلا آهسته آهسته پایین تر آمده است. هرچه سن ابتلا پایین تر باشد کشور در معرض خطر بیشتری است. از سوی دیگر درصد زنان مبتلا به خصوص در چند سال اخیر افزایش یافته است. هر کشوری که درصد زنان مبتلا در آن رو به افزایش باشد در معرض خطر بیشتری است زیرا نسل های آینده نیز می توانند مبتلا شوند.
رئیس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت تاکید کرد: از این رو اطلاع رسانی علمی و همگانی به دور از هر برخورد احساسی برای مردم به خصوص نسل جوان که پوینده ترین و بالنده ترین گروه هستند از اهمیت بالایی برخوردارست.
وی در خصوص نتایج مطالعات انجام شده در کشور به جام جم انلاین گفت: سن ابتلای به اچ آی وی در حال کم شدن است . 52 درصد موارد مبتلایان شناسایی شده در کشور در زمان تشخیص در گروه سنی جوانان یعنی 21 تا 35 سال هستند که بی شک سن ابتلای آنها به اچ آی وی قبل از این سنین بوده است. همچنین بسیاری از جوانان و نوجوانان از راههای انتقال اچ آی وی آگاهی صحیح و کافی ندارند.
کازرونی خاطرنشان کرد: مصرف مواد روانگردان و محرک صنعتی( از جمله شیشه) در کشور به شکل نگران کننده ای رو به افزایش است. امروزه این امر به یک معضل بسیار جدی اجتماعی و سلامتی تبدیل شده است. افزایش آگاهی عمومی به خصوص افزایش آگاهی جوانان و نوجوانان باعث افزایش دسترسی آنها به خدمت پیشگیری، آزمایش تشخیصی رایگان و محرمانه و در صورت ابتلا باعث دسترسی و درمان به موقع مبتلایان به خدمات مراقبت و درمان رایگان می شود.
به گفته رئیس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت، ایدز اولین عامل مرگ نوجوانان در افریقا و دومین علت فوت این رده سنی در سطح جهان محسوب می شود اما کشورهایی هستند که موفق به کنترل این بیماری شده اند. علت این است که آنها توانسته اند درصد بالایی از افراد مبتلا را تحت درمان قرار بدهند.
وی به جوانان هشدار داد: کسانی که با سرنگ و سرسوزن مشترک تزریق میکنند، کسانی که روابط جنسی با افراد متعدد دارند و از کاندوم استفاده نمیکنند جزء گروه های پر خطر هستند.
کازرونی اظهار داشت: استفاده از سرنگ و سوزن یکبار مصرف به هنگام تزریق مواد مخدر و استفاده از کاندوم در روابط جنسی دو راه اصلی پیشگیری از انتقال اچ آی وی است، همچنین خویشتن داری در زمان تجرد و وفاداری به همسر در زمان تاهل دو رکن اصلی پیشگیری محسوب می شوند.
وی در پایان افزود: شایعترین راه ابتلا به اچآیوی در جهان، رفتار محافظت نشده جنسی( ارتباط جنسی بدون کاندوم) است. بررسی مبتلایان در ایران نیز نشان میدهد که در سالهای اخیر، تعداد افرادی که به واسطه ارتباط جنسی محافظت نشده مبتلا شدهاند رو به افزایش است. از اینرو برای پیشگیری از ابتلای به اچآیوی، خودمراقبتی اهمیت زیادی دارد.
بیتا نوروزی - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد