به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا ، لیگ برتر فوتبال ایران در فصل هفدهم با حواشی بسیاری همراه بود و پروندههای زیادی در کمیته اخلاق باز شد. کمیته اخلاق که گاه جلسات بررسی و پروندههایش از کمیته انضباطی نیز بیشتر میشد، به موضوعات حساسی در فصل ۹۶-۹۷ ورود کرد و حکمهای سنگینی نیز صادر شد.
البته در این میان بودند برخی پروندههایی که در ابتدا جنجالساز شده و بعد از باز شدن، بدون نتیجه به حال خود رها شدند یا اگر به نتیجهای هم رسیده باشند، رسانهای نشدند. همچنین یکی از اتفاقات جدیدی که امسال از سوی کمیته اخلاق شاهدش بودیم تعداد بالای احضارها به دلیل مصاحبه مربیان یا مدیران بود. افراد زیادی نیز در برخی پروندهها با عنوان مطلع به کمیته اخلاق رفتند.
با توجه به پایان فصل فوتبالی ایران و اتمام لیگ برتر و لیگ یک، به بررسی مهمترین پروندههای باز شده در کمیته اخلاق میپردازیم:
انتقال پردردسر
یکی از جنجالیترین پروندههای اخلاقی فوتبال ایران در فصل اخیر، مربوط به مهدی طارمی و ماجرای انتقالش به باشگاه ریزه اسپور ترکیه بود و با مطرح شدن برخی ادعاها از سوی مهدی طارمی، ابعاد جدیدی از آن مشخص شد. کمیته اخلاق نیز با توجه به حساس شدن ماجرا و مطرح شدن صحبتهای ضد و نقیض از سوی طرفین، افراد مختلفی را احضار کرد. علی اکبر طاهری (مدیر عامل پیشین پرسپولیس)، حسین هدایتی (اسپانسر باشگاه)، مهدی طارمی (بازیکن سابق تیم پرسپولیس) و عبدالصمد ابراهیمی (وکیل مهدی طارمی) افرادی بودند که ابتدا در تاریخ ۱۰ بهمن به کمیته اخلاق دعوت شدنداما با غیبتشان، دعوت دوبارهای برای تاریخ ۱۷ بهمن صورت گرفت اما بازهم به دلیل تشکیل نشدن جلسه، خبری از نتایج بررسیها نشد.
محرومیت عجیب یک دروازهبان
یکی از حکمهای عجیب کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در فصلی که گذشت، محرومیت سه ماهه محسن فروزان، دروازهبان پیشین تیمهای تراکتورسازی تبریز و استقلال بود. کمیته اخلاق دلیل این محرومیت را انعکاس عکسهایی در فضای مجازی بدون رعایت شئونات اسلامی و اخلاقی توسط همسر فروزان اعلام کرد. با این حال با اعتراض فروزان به این حکم و همکاری کمیته اخلاق، این حکم به حالت تعلیق درآمد.
جادوگرها در لیگ یک
اتفاقات مشکوک بازی تیمهای گل گهر سیرجان و خونه به خونه بابل در لیگ یک، دوباره پرونده جادوگری در فوتبال ایران را باز کرد. ماجرا از جایی آغاز شد که یکی از افراد نزدیک به تیم گلگهر در جریان بازی اقدام به ریختن ادرار پشت دروازه تیم مهمان کرد و با انتشار تصاویر آن، کمیته اخلاق موضوع را در دست بررسی قرار داد. در نتیجه علی لری گویینی، مسئول ورزشگاه امام علی (ع) شهر سیرجان که عامل اصلی ریختن مایع مشکوک به ادرار در زمین بازی دیدار تیمهای گلگهر و خونه به خونه بود به محرومیت دائمی از فعالیت در فوتبال محکوم شد. رضا فتحآبادی سرپرست تیم فوتبال گل گهر سیرجان نیز به یک سال محرومیت و تیم فوتبال گل گهرسیرجان به انجام دو بازی خارج از استان کرمان محکوم شد.
اما به دنبال حاشیهساز شدن این بازی افراد زیادی به بازگو کردن اتفاقات گذشته در زمینه جادوگری کردند. خداداد عزیزی یکی از این افراد بود که اطلاعات بسیاری در این زمینه در اختیار رسانهها قرار داد و از سوی کمیته اخلاق نیز به عنوان مطلع دعوت شد تا مدارکش را در اختیار آنها قرار دهد.
حکم سال!
سنگینترین حکم کمیته اخلاق در سالی که گذشت مربوط به افشین پیروانی سرپرست سابق تیم ملی بود و او پنج سال از فعالیت در فوتبال منع شد. هرچند کمیته اخلاق جزئیات موضوع را رسانهای نکرده اما گفته میشود این محرومیت در پی تخلف مالی در ماجرای پرداخت پاداش به تیم ملی به وقوع پیوسته است. پیروانی نیز پیش از اعلام حکم نهایی چند بار در کمیته اخلاق حضور پیدا کرد اما خودش مدعی شده بود به عنوان مطلع احضار شده است.
همچنین نحوه ابلاغ حکم نیز حاشیهساز شد و در حالی که محرومیت پیش از اتمام فصل قطعی شده بود، ابلاغ آن بعد از پایان مسابقات انجام شد تا پرسپولیس در هفتههای پایانی لیگ بدون سرپرست نباشد.
نبشقبر استیلآذین
بهروز رهبریفرد با انجام مصاحبهای جنجالی دوباره تخلفهای استیلآذین را برسر زبانها انداخت.
او در این مصاحبه گفته بود: "تیم ما یعنی استیل آذین در آن سال همه را خرید. از گلر شموشک گرفته تا دفاع تراکتورسازی همه را خریدیم. خود هدایتی و پروین میدانند که چه کاری کردند. خدا هم دقیقه ۹۰ یقه ما را گرفت و در بازی آخر در تهران نتوانستیم تیمی را که بچههای محل ما هم آنها را میبردند ببریم و صعود نکردیم. یکی از داوران در بازی آخر یک کیف پر از دلار به ارزش ۱۰۰ میلیون تومان از تیم ما گرفت تا بازی را درآورد اما هیچ کاری نکرد و پس از بازی گفت که مگر یکی از بازیکنان شما خودش را در محوطه جریمه حریف زمین انداخت که من پنالتی بگیرم؟ آن داور پول را گرفت و به همین راحتی ۱۰۰ میلیون کاسب شد، هدایتی این مسائل را نمیدانست و من هم بعداً فهمیدم، من ۶ ماه بعد این قضایا را فهمیدم اما خیلیها رأس این ماجراها بودند و این کارها را میکردند".
بهروز رهبری فرد به دنبال این مصاحبه به کمیته اخلاق احضار شد تا مدارکش را ارائه دهد. همچنین مشخص شد خداداد افشاریان قضاوت بازی آخر استیلآذین را به عهده داشت و به همین دلیل او نیز به همراه حسین هدایتی مالک باشگاه به کمیته اخلاق احضار شدند اما از نتایج این پرونده نیز هیچ اطلاعاتی در دست نیست.
اوکراینیهای گران
حضور "پریموف" و "پلییانسکی" دو بازیکن اوکراینی در فهرست خریدهای پرسپولیس شائبههایی مبنی بر نقش دلالها در این انتقال را ایجاد کرد و حتی پای سرمربی پرسپولیس نیز به ماجرا باز شد. پریموف و پلییانسکی با بدون تاثیرگذاری خاصی در پرسپولیس، دیپورت شدند اما پول زیادی هم به جیب زدند. کمیته اخلاق نیز با ورود به این پرونده، برانکو ایوانکوویچ را احضار کرد.
برانکو در مورد حضورش در کمیته اخلاق گفته بود: "کمیته اخلاق وظیفه خودش را انجام میدهد و فقط یکسری اطلاعات اضافی از من در رابطه با اوکراینیها میخواست. بالاخره پرونده این موضوع باید بسته میشد و کمیته اخلاق از من در رابطه با بازیکردن و بازینکردن این فوتبالیستها چیزی از من نپرسید. فقط نحوه آمدن این بازیکنان را پرسیدند. مثلا آقای بنگستون از هندوراس آمده بود و در تیم بازی نکرد. ما به عنوان باشگاه به این سازمانها باید احترام بگذاریم و چیزی برای پنهان کردن نداریم".
نتیجه پرونده اوکراینیهای پرسپولیس نیز همچون بسیاری از پروندههای دیگر رسانهای نشد.
سرخابیهای دودی
محسن مسلمان و وریا غفوری با منتشر شدن عکسی که آنها را در حال استعمال قلیان نشان میداد از سوی کمیته اخلاق با محرومیت موقت قرار گرفتند. مسلمان معتقد بود عکس منتشر شده مربوط به دو سال پیش است و غفوری نیز آن را فتوشاپ دانست. در نهایت دو بازیکن با حضور در جلسه کمیته اخلاق و ارائه توضیحاتشان بخشیده شده و به میادین بازگشتند.
احضار مدیرعاملها
ایسنا بیست و چهارم مهر از احضار چهار مدیرعامل باشگاههای لیگ برتری به کمیته اخلاق خبر داد. دلیل این احضار، جذب بازیکن از طریق دلالهای ناشناس و واسطههای مسالهدار و کارچاقکن بود اما هیچگاه نام مدیران عامل و نتیجه بررسیها اعلام نشد.
برخورد با خودی
یکی از معدود برخوردهای کمیته اخلاق با اعضای فدراسیون فوتبال، مربوط به یکی از مسئولان سابق امور بینالملل فدراسیون است. این کمیته پس از بررسیهایش به موارد مشکوکی رسید که حکایت از حضور برخی بازیکنان خارجی بدون ITC در فوتبال ایران و همچنین ترانسفر بازیکنی از ایران بدون دریافت رضایتنامه بینالمللی به باشگاهی خارجی داشت. به عنوان نمونه یکی از بازیکنان پرسروصدای فوتبال ایران موفق شده بود بدون این که رضایتنامه بینالمللی دریافت کند، به یکی از تیمهای عربی بپیوندد. از همین رو این عضو سابق امور بینالملل فدراسیون، سه سال محروم شد.
تبانی در لیگ یک؟
نتیجه بازی نساجی مازندران و راهآهن تهران و زدن شش گل توسط شاگردان نکونام در این بازی باعث شد تیم خونهبهخونه که نتوانسته بود به لیگ برتر صعود کند، هفته پایانی لیگ یک را شبههدار قلمداد کند. این تیم حتی تهدید به کنارهگیری از فینال جامحذفی کرد اما با وعده بررسی موضوع از سوی فدراسیون فوتبال، فینال برگزار شد.
سعید فتاحی مسئول مسابقات سازمان لیگ گفته است: اگر خونه به خونه مدرکی داشته باشد و تیمی تبانی کرده باشد، مدارک آن باشگاه باید به کمیته اخلاق فرستاده شود و اگر تخلف ثبت شود، همانند شهرداری تبریز با آن برخورد خواهد شد.
احضار کفاشیان به کمیته اخلاق
علی کفاشیان نایب رئیس فدراسیون فوتبال در روزهایی که علی کریمی دست به افشاگری علیه فدراسیون فوتبال زده بود در کمیته اخلاق حضور پیدا کرد. علی کریمی در برنامه نود مدعی شده بود در زمان ریاست کفاشیان، حق پخش بازیهای تیم ملی ایران در مقدماتی جامجهانی توسط شرکت ایتالیایی به حساب جعلی واریز شده است.
کفاشیان نیز درباره احضارش به کمیته اخلاق گفت: درباره برخی از پروندهها که ابهاماتی بود به عنوان مطلع سوال کردند و من هم جواب دادم. پروندههای مختلفی وجود دارد وظیفه کمیته اخلاق است که از افراد مطلع سوال کند. خیلی هم خوب است که این سوالات میشود و ابهامات برطرف میشود.
زبان سرخ مترجم سرخها
جشن قهرمانی پرسپولیس اگر برای بازیکنان و مربیان این تیم شیرین بود، برای مترجم برانکو به شبی کابوسوار تبدیل شد. اصغر نیکسیرت که از فعال بودن ویدئوی زنده اینستاگرام محسن مسلمان خبر نداشت، از جملات غیراخلاقی در مواجهه با بازیکن پرسپولیس استفاده کرد که گفته میشد علیه برانکو مطرح شده است. هرچند نیکسیرت به کمیته انضباطی باشگاه نیز احضار شده بود اما به نظر میرسید مشکلی برای ادامه همکاریاش با پرسپولیس وجود نداشته باشد تا این که کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در این پرونده نیز ورود کرد و نیکسیرت محروم شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد