در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین دکتر محمد علیکمالی، مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در این زمینه گفت: نامگذاری یک روز در جهان به عنوان روز جهانی غذا به لحاظ جایگاه و اهمیت غذا در جامعه است. بنابراین طبیعتاً غذای مکفی، سالم و در دسترس میتواند باعث رشد فکری و باعث سلامت یک جامعه باشد.
کمالی در ادامه افزود: به همین دلیل درواقع غذای مکفی و سالم پیشگیریکننده از بسیاری از بیماریها و ضعفهای جامعه است. لذا توجه به تمام ابعاد تأمین غذا از مسائل بسیار اساسی و مهمی است که باید به آن بهخصوص برای کودکان توجه داشته باشیم.
وی تأکید کرد: دولتها باید به این موضوع توجه کنند و درواقع به همین خاطر است که میبینیم در بسیاری از دولتها تغذیه رایگان برای سطوح کودکستان، پیشدبستانی و دبستانی ارائه میشود؛ به این منظور که کودکان با منابع غذایی کافی که در اختیارشان قرارگرفته بتوانند به بلوغ و رشد فکری برسند.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور معتقد است: اینها همه جایگاه غذا در یک جامعه سالم، توسعهیافته و پیشرفته را نشان میدهد. این در حالی است که در ایران نیز به لحاظ وضعیت اکولوژیکی خاص و تنوع سرزمینی مناسب که داریم، الحمدالله این امکان برایمان فراهم است تا انواع مواد غذایی مورد نیاز را تأمین کنیم.
به گفته کمالی مشکل عمدهای که وجود دارد، بحث کمبود آب و مدیریت منابع آبی است که اگر این موضوع بهخوبی مدیریت شود، قطعاً میتوانیم در سطح مناسبی از خودکفایی قرار بگیریم، البته نه خودکفایی صددرصدی، چون در هیچ جای دنیا بحث خودکفایی صددرصدی غذا نیست. امروز تعامل و روابط بین کشورها و دادوستدهای بین کشورها درواقع پوششدهنده نیازهای مجموعهای از چند کشور است.
وی تأکید کرد: این در حالی است که یکی از عناصر مهم غذایی در جیره غذایی انسانها بحث پروتئین و کیفیت آن است و یکی از باکیفیتترین منابع پروتئینی حیوانی و ازجمله طیور است. طیور امروزه به عنوان گوشت سفید شناخته میشوند و خیلی از عوارضی را که ممکن است گوشت قرمز داشته باشد، ندارد.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور درباره جایگاه تولیدی مرغ ایران در سراسر جهان به خبرنگار ما گفت: ایران در رابطه با موضوع پرورش مرغ جایگاه نهم را در دنیا به خود اختصاص داده و چیزی حدود 3 میلیون تن ظرفیت تولید گوشت مرغ داریم. این در حالی است که نیاز کشور بیشتر از 2 میلیون تن (یکمیلیون و 900 هزار تن) نیست. به این معنی که عملاً ظرفیت صادرات گوشت مرغ هم در کشور وجود دارد.
کمالی درباره وابستگی این صنعت به خارج از مرزها نیز گفت: پرورشدهندگان ایرانی متأسفانه برای تأمین منابع خوراک مورد نیاز طیور وابسته به خارج از کشور هستند و لذا این یکی از چالشهای صنعت است و طبیعتاً باید به این موضوع در شرایط فعلی توجه ویژهای شود که تولیدکنندگان بتوانند با خاطری آسوده تولیدات خود را انجام دهند و پرورش مرغ را داشته باشند.
وی ضمن اشاره به شرایط اقتصادی حال حاضر نیز تأکید کرد: امروزه با توجه چالش اقتصادی باید به تولیدکنندگان اطمینان خاطر بدهیم که در حجم کافی برایشان واکسن و دارو تأمین میشود تا بتوانند به مدیریت پرورششان بپردازند و تولید مناسبی را برای امنیت غذایی کشور داشته باشند.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور معتقد است: صنعت پرورش طیور ایران با وجود اینکه قدمت تولید بالایی دارد؛ متأسفانه فرهنگ تولیدش متأثر از دوران ابتدای انقلاب و دوران جنگ تحمیلی است و همچنان آن ادامه داده که فرهنگ تولید مناسبی برای شرایط فعلی نیست. بهاینترتیب که تولیدکنندههای ما متناسب با اصول تأمین و پروتکلهایی که اصلاح نژاد کنندگان طیور ارائه دادهاند، تولید مرغ نمیکنند.
کمالی درباره این معضل نیز به خبرنگار ما گفت: به عنوان مثال فضای بازار ایران بهگونهای است که مرغ را سنگین پرورش میدهد، چون مرغی که باید 37 روز نگهداری شده و سپس به بازار عرضه شود. حتی تا 50 روز نیز نگهداری شده و بسیار سنگین به بازار عرضه میشود، نکته اینجاست که این در بازار خارج از ایران مشتری ندارد و به همین خاطر ما قدرت رقابت به لحاظ خواسته مشتریان خارج از کشور را نداریم.
این کارشناس صنعت پرورش دام و طیور تصریح کرد: فرهنگ اشتباه تولید نیز در ایران عاملی است برای افزایش هزینههای تولیدی که قدرت رقابت محصولات ایرانی را نسبت به رقبای خارجی کاهش میدهد. لذا به همین خاطر یکی از علل چشمگیر نبودن صادرات طیور ایران همین نکته است. هرچند به همین واسطه درواقع نتوانستهایم پایگاه مستمر و دائمی برای صادرات در کشورهایی مثل عراق، افغانستان و حتی کشورهای عربی ایجاد کنیم.
مدیرعامل سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور تصریح کرد: صنعت مرغداری ایران بسیار قدرتمند است و تقریباً 3 هزار مرغدار در آن فعالیت میکنند که بازاری بسیار رقابتی را ایجادشده. به همین دلیل اگر دولت این جرات را پیدا کند و اجازه دهد، خود این بازار جایگاه خودش را پیدا کند یا اینکه تشکلها ورود بیشتری به مدیریت تولید داشته باشند بهطورقطع این بازار مبتنی بر عرضه و تقاضا در بهترین سطح قیمتی خودش را تنظیم خواهد کرد، بدون اینکه دولت بخواهد دخالت کند.
کمالی در تصریح کرد: متأسفانه چون دولت مرغ را یک کالای اساسی و ضروری میداند همیشه نسبت به آن حساس است و لذا به این بازارها ورود میکند و این ورودها خیلی مواقع نابهنگام و ورودهای بازار شکن هستند تا جایی که نظام عرضه و تقاضا را به هم میزند، یعنی دولت میخواهد ورود پیدا کند که نوسان قیمت ایجاد نشود ولی نوسانات بیشتری ایجاد میشود.
عماد عزتی / جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد