
باید سیستم تشویق و تنبیه با هم انجام شود. باید آموزش در کنار کنترل، هر دو با هم پیش برود. برای آموزش و تامین تجهیزات دستگاههای مسؤول مانند وزارتخانههای صمت و بهداشت و درمان با هم باید همکاری کنند، سازمان صداوسیما و رسانهها هم باید به اطلاعرسانی ادامه دهند. شهرداریها باید در سطح شهر به شهروندان آموزش دهند.
صاحب کسبوکار میتواند به مشتریهایش، کسانی که فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت نمیکنند یا ماسک به صورت ندارند خدمتی ارائه ندهد.
مردم هم میتوانند به کسبوکاری که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکند، تذکر و به او آموزش دهند که چه طور براساس پروتکلها عمل کند.
هر شهروندی در جایگاه خود میتواند برای مهار کرونا تلاش کند. یعنی شهروندان میتوانند در آموزش رعایت پروتکلها نقش داشته و بر اجرایی شدن پروتکلها هم نظارت کنند.
با فرهنگسازی میتوان همه شهروندان را علیه کرونا بسیج کرد. ما در کشورمان تجربههای موفق کم نداشتهایم؛ برای نمونه بیشتر شهروندان در زمان رانندگی، کمربند ایمنی خود را میبندند. اما چند سال پیش شرایط به این شکل نبود.
اگر پرسیدید چطور به این مرحله رسیدیم، جواب ساده است؛ زیرا بعد از آموزشهای گستردهای که در اینباره انجام شد، شهروندان به این باور رسیدند که کمربند ایمنی ضامن جان آنهاست.
البته درکنار سیستم آگاهیرسانی و فرهنگسازی سیاستهای تنبیهی هم وجود داشت. پلیس راهنماییورانندگی تمام افرادی را که هنگام رانندگی کمربند ایمنی نمیبستند، جریمه میکرد.
درباره اجرایی شدن پروتکلها هم میتوان از همین سیستم نظارتی استفاده کرد. سیستم تشویق و تنبیه در کنار هم، همیشه جواب میدهد.
این سیستم نهتنها در ایران که در سایر کشورهای جهان هم درباره مبارزه با بیماری کرونا انجام شده است.
در فرانسه و اسپانیا، پیش از این، سیستم نظارتی عظیمی ایجاد شد و هرکدام از مردم که در خیابانها بیدلیل تردد میکردند، جریمه میشدند. در ایران هم میتوان این قوانین را وضع کرد.
در کشورمان باید ستاد ملی مبارزه با کرونا ، قوانینی تنظیم کنند تا با هر کسی که پروتکلها را رعایت نمیکند، برخورد شود. پلیس می تواند وارد عمل شود و بر رعایت پروتکلها نظارت کند.
کارشناسان بهداشت میتوانند هم به عنوان ناظر و هم به عنوان نماینده قضایی، متخلفان را شناسایی و مجرمان را به قوهقضاییه معرفی کنند تا با آنها برخورد شود. البته همه این موارد به شرط تامین نیازهای اولیه شهروندان است، یعنی همه به ماسک استاندارد با قیمت مناسب دسترسی داشته باشند.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی - نماینده مجلس / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: