نگاه اجمالی
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روشا مشاور ،خانواده (Family) نخستین نهاد اجتماعی است. اکثر افراد در خانواده بدنیا میآیند و در خانواده نیز میمیرند. خانواده شالوده ی حیات اجتماعی محسوب گردیده و گذشته از وظیفه تکثیر نسل و کودک پروری برای بقای نوع بشر ، وظایف متعدد دیگری از قبیل تولید اقتصادی و فرهنگ پذیرکردن افراد را نیز بر عهده دارد. بنابراین خانواده عامل واسطهای است که قبل از ارتباط مستقیم فرد با گروهها ، سازمانها و جامعه نقش مهمی در انتقال هنجارهای اجتماعی به وی ایفا مینماید. از سوی دیگر با توجه به اینکه خانواده با نظام پایگاهی جامعه در ارتباط است، موقعیت فرد نیز تا حدودی مبتنی بر موقعیت اجتماعی خانوادهاش خواهد بود.
تعریف خانواده
خانواده یک واحد زیستی (بیولوژیکی) است که تشکیل آن مبتنی بر پیوند زناشویی است و براساس آن افراد دارای رابطه سببی یا نسبی بوده و با یکدیگر خویشاوند هستند.
تعاریف متعدد از خانواده نشان دهنده ی اهمیت بسیار زیاد این موضوع می باشد.
مهم ترین تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی
دو یا چند نفر که اهداف و ارزش های خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند، به هم تعهدات بلند مدت دارند و معمولا در یک محل زندگی می کنند.
اهمیت روان شناختی خانواده
مهمترین عامل اجتماعی شدن در زندگی هر انسان ، تجارب دوران کودکی وی در محیط خانواده است. فضای خانواده آکنده از مهر و محبت ، فداکاری و گذشت ، صمیمیت و گرمی و در عین حال گاهی توام با حسادت و رشک ، دشمنی و کینه توزی ، نفرت و خشم است. کودکان در جریان اجتماعی شدن اینگونه عواطف را در کنار والدین و خواهران و برادران خود تجربه میکنند. اعضای خانواده آنقدر به هم وابستهاند که هر نوع مشکل یا مسئله یک عضو خانواده بطور مستقیم یا غیر مستقیم بر زندگی سایر اعضا تاثیر میگذارد. از طرف دیگر خانواده به دلیل همین نفوذ و تاثیر بر افراد ، گاهی به عنوان روشی برای درمان اختلالات بکار میرود. روان شناسان گاهی ترجیح میدهند در درمان یک فرد ، همه اعضای خانواده را از نزدیک ملاقات کنند.
مشاوره خانواده
خانواده درمانی نوع خاصی از روان درمانی است که بر تغییرات ، در خانواده متمرکز است و روابط خانوادگی را عامل موثری بر احساسات، رفتار و سلامت روانی هر عضو خانواده می داند. در این درمان به جای ملاقات با یک فرد ، تمام یا بیشتر اعضای خانواده در روند درمان قرار می گیرند. در خانواده درمانی ابتدا تعیین می شود که چه کسی در فرآیند خانواده درمان شود یا اینکه چگونه باید درمان ادامه یابد که این امر مهم می تواند توسط یک روانشناس یا مشاور متخصص در حوزه ی خانواده درمانی انجام شود.
ما بایستی دربرابر مسایل به وجود آمده به درستی تصمیم بگیریم و فنون مختلف زندگی مانند کنترل استرس، کنترل خشم و مدیریت رفتارهای مناسب…. را بیاموزیم. این فنون می تواند براساس تمرین و آموزش گام به گام و صحیح انجام شود، تا بهترین تصمیم در کوتاه ترین زمان در کناری فردی آگاه و دلسوز گرفته شود.
هنگامی که احساس می کنید هیچ راهی وجود ندارد تا آرامش را به خانواده تان بازگردانید، خودتان می توانید راه جدیدی بیافرینید که ابزار ساخت این راه جدید در دست مشاوران شماست.یک راه همیشه وجود دارد و آن هم منحصرا برای شماست.
چه زمانی نیازمند درخواست کمک از مشاور خانواده هستیم؟
همانطور که گفته شد، مشاوره خانواده در بسیاری از زمینه ها می تواند به شما کمک کند. اما در برخی زمینه ها نیاز به مشاوره ضروری بوده و بدون کمک متخصص راه حل مسائل دست نیافتنی تر به نظر می رسد ، از جمله مهمترین شرایطی که می توانید در آن از یک متخصص کمک بگیرید به شرح زیر می باشند:
1 – ارتباط موثر با همسر
زمانی که به جای آرامش در کنار همسرتان، بیشتر دچار استرس و تنش هستید؛ باید سریعا برای برطرف کردن این مشکل اقدام کنید. پس تا زمانی که رابطه ی شما دچار بحران نشده بهتر است برای بهبود آن قدمی مثبت و موثر برداربد. عدم آگاهی از مهارت ارتباط صحیح با همسر موجب سردی روابط (جنسی و عاطفی) ، بی علاقگی نسبت به یکدیگر، بی اعتنایی، عدم علاقه به گفتگو با همسر، بی میلی برای پیمودن ادامه ی راه و …. می گردد.
2 – طلاق عاطفی
زمانی که رابطه زن و شوهر تنها مانند یک هم خانه شود، به طوری که هرکدام از آنها برای ادامه ی راه ، مسیر جداگانه ای را انتخاب نمایند دریافت مشاوره امری بسیار ضروری می شود. عدم بروز علاقه در زندگی زناشویی به مرور سبب بی میلی زوجین برای ادامه ی زندگی مشترک می شود و آن زمان است که نیاز به کمک مشاوران بیش از پیش احساس می شود که دلیل برداشت های اشتباه و دور شدن زوجین از یکدیگر، را با واقعیت شخصیتی فرد بسنجند و علت نارضایتی و عدم ابراز محبت و عشق زوجین را به آنها یادآور شوند.گاهی اوقات بیان نکردن احساسات و نارضایتی سبب آسیبهای جدی به شخص از قبیل افسردگی ، عدم اعتماد به نفس، اضطراب بیش از حد و در آخر احساس بی کفایتی می شودکه در نهایت به از هم پاشیدن روابط خانوادگی و خود فرد منجر می شود و همه ی این موضوعات مطرح شده ممکن است در ابتدای همین مبحث طلاق عاطفی رخ دهد.
3 – رفتار های منفی زوجین
تخلیه اضطرابهای محیطی خارج از منزل در زندگی عاطفی زوجین یکی از مهمترین مسائل این روزهای جامعه می باشد.
برخی از رفتارهای بد همسر ریشه در اختلالات شخصیت و ناشی از تربیت والدین اوست که در شخصیت او تثبیت شده است و برخی دیگر ناشی از محیط زندگی و کاری یا تحصیلی وی می باشد. یک فرد متخصص می بایست به این تشخیص رسیده و هموارترین راه را به مراجع پیشنهاد دهد. حال شما می توانید در حین استراحت در منزل و به دور از دغدغه ی ترافیک و هزینه های گزاف رفت و آمد ، در کنار همسر خود بهترین راهکار را در سریع ترین زمان دریافت نمایید.
4 – رفع چالش های زندگی زناشویی
همواره عدم تفاهم زوجین به مشکلات زناشویی دامن می زند. در جلسات مشاوره شاهد بوده ایم که بسیاری از زوج ها گفته اند که “ما می دانیم چه مشکلاتی داریم ولی نمی دانیم که چگونه این مشکلات را برطرف کنیم”. در بسیاری از موارد دلیل این عدم توانایی نبود تفاهم در بین زوجین نیست ، و می تواند دلایلی دیگری را از جمله قرار گرفتن هر کدام از زوجین در مسیری پرپیچ و خم باشد که از آن به عنوان چالش ها یاد می شود.پس وجود شخص سوم برای تشخیص سر منشا همین چالش هاست.
5 ـ طلاق آخرین گزینه
در زمان های اختلاف و مشاجره کمی فاصله میان زن و شوهر می تواند مفید باشد. با این حال، وقتی مدت این دوری زوجین از یکدیگر به صورت طولانی و مدام می شود، حتما از یک متخصص روانشناس کمک بگیرید. روانشناسی که می تواند سال ها در کنارتان بوده تا از مسیر منحرف نشوید. در جلسات مشاوره حضوری نیز این همدلی می تواند بیشتر حس شود و حس اطمینان را در شما برانگیزد.
6 – ادامه زندگی به هر دلیلی مانند :
شرایط اجتماعی، گاهی بعضی از افراد صرفا به دلیل شرایط اجتماعی و حفظ ظاهر در کنار شخصی که هیچ علاقه ای به او ندارند سال های زیادی را زندگی می کنند و دچار فرسودگی روانی می شوند. مشاور تلفنی به شما این جرئت و جسارت را می دهد که بهترین تصمیم را برای ادامه ی زندگی اتخاذ نمایید. زمانی که احساس می کنید تنها به خاطر فرزندان، آبرو، حرف های خانواده، همسایه ها و… به زندگی مشترک خود با همسرتان ادامه می دهید؛ حتما از یک متخصص راهنمایی و کمک بگیرید، چرا که ادامۀ چنین زندگی نه تنها سلامت روانی شما بلکه آینده ی زندگی فرزندتان را نیز ممکن است به خطر بیندازد. زن و شوهر باید به زندگی مشترکشان به عنوان یک رابطه سالم و مثبت نگاه کنند تا بتوانند یک بستر مناسب برای تربیت فرزندان نیز فراهم سازند.
فرزندان را قربانی تصمیمات اشتباه خود نکنید ، چرا که آنها به سردی روابط میان شما به خوبی آگاه هستند.
در بالا مهمترین شرایطی که افراد نیاز به مراجعه به یک متخصص در زمینه مشاوره خانواده را دارند، بیان شده است. لازم به ذکر است که همه زندگی های مشترک قابل نجات نیستند اما بهتر است برای حل هر مشکل از درست ترین مسیر بگذریم.
مشاوره خانواده در برگیرنده ی مسائل زیادی از جمله مشکلات زناشویی، راهنمایی برای تربیت اصولی فرزندان، انتخاب همسر مناسب برای ازدواج، چگونگی رفتار مناسب با خانواده ی همسر، خودشناسی و بالا بردن اعتماد به نفس و …. می باشد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
محمد نصرتی در گفتوگو با جامجم مطرح کرد؛