به گزارش جام جم آنلاین به نقل از نمناک، دانشمندان باور دارند که میزان و سرعت پیر شدن فرد به محیط اطراف او بستگی دارد و فقط 20 درصد از آن موروثی می باشد.طبق مطالعات بعضی از افراد سه برابر دیگران زودتر پیر می شوند که برای این افراد هر یک سال حدود 16.5 ماه آن ها را پیر می کند، یعنی چهار و نیم ماه بیش از بقیه.
سن بیولوژیکی یک نفر به این که چگونه به نظر برسد، بستگی دارد و به همین دلیل است که بعضی از افراد با سن یکسان، پیر تر و بعضی دیگر جوان تر به نظر می رسند. در این بخش از سلامت به بررسی علائمی می پردازیم که نشان می دهد سرعت پیر شدن شما بالاست.
1. پوست خشک و برفکی :
نشانه های پیر شدن پوست معمولا بعد از سن 25 سالگی آغاز می شود اما به دلیل عوامل زیاد دیگری، ممکن است این علائم زودتر ظاهر شود.در چنین زمان هایی راحت تر می توان علائم را تشخیص داد.
سرعت بالای پیر شدن را می توان در مقایسه با افراد همسن خود تشخیص داد. اگر پوست شما دائما خشک و برفکی است و همچنین رنگدانه های پر رنگ و چین و چروک دارد، احتمالا مشکلاتی در سیستم غده های ترشحی شما است.
علاوه بر آن مشکلات مربوط به هورمون های فرد، وضعیت پوست و سبک زندگی ناسالم می تواند در این عوامل دخیل باشد. رژیم غذایی ناسالم، بی توجه بودن به نور آفتاب، سطح بالای استرس می تواند پروسه تجدید و بازیابی پوست را آهسته کند.
چگونه از این مشکل جلوگیری کنیم:
حتما از سالم بودن رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنید و سبزیجات و میوه را در آن قرار دهید و غذاهایی را استفاده کنید که چربی غیر اشباع دارند، مثل آجیل ها، روغن سبزیجات و دانه های روغنی.
2. شیارها و خطوط روی پوست :
پوست نازک اطراف چشم بیشتر از تمام نواحی دیگر صورت می تواند در معرض خطرات بیرونی آسیب زا و عوامل داخلی قرار بگیرد و این عوامل بیرونی شامل خستگی، کمبود خواب، استرس و اشعه ها ی یو.وی می باشد و به همین دلیل است که اولین نشانه های پیری در این قسمت ظاهر می شود.
این نوع خطوط در اطراف چشم سن شما را بالاتر نشان می دهد. اگر عضلات چشم به طور مداوم کار کنند، انعطاف پذیری آن ها کاهش می یابد و در نتیجه چین و چروک عمیق تر می شود.
این مشکلات برای افراد سن بالا را نمی توان جلوگیری کرد اما اگر تغییرات و علائم آن قبل از 40 سالگی ظاهر شود، می تواند وجود مشکلی را در عملکرد داخلی بدن نشان دهد که باعث پیری زودرس در فرد شده است. گاهی اوقات این اتفاقات به خاطر نوع آناتومی صورت فرد رخ می دهد که با پیری زود رس متفاوت است.
چگونه از این مشکل جلوگیری کنیم:
به اندازه کافی بخوابید، از غذا های نمکی دوری کنید، آب زیاد بنوشید و مراقبت از پوست مخصوصا اطراف چشم ها را فراموش نکنید.
3. به هم ریختگی های چرخه قاعدگی :
بی نظمی در چرخه قاعدگی می تواند یکی از علائم یائسگی زودرس باشد و این اتفاق زمانی می افتد که فرد بین سن 46 تا 54 سال باشد و می توان این سن را برای یائسگی طبیعی دانست اما اگر قبل از چهل سال یائسه شد، این اتفاق می تواند به دلیل پیری زودرس اعضای داخلی بدن شما باشد.
نشانه هایی که باعث یائسگی زودرس می شود، شامل بی خوابی، تب، لرز، حمله و عوض شدن عادت غذایی می باشد و همینطور روحیه فرد نیز مدام تغییر می کند.
چگونه از آن جلوگیری کنیم:
به متخصص زنان مراجعه کنید و از او بخواهید که التهابات ایجاد شده در اعضای بدن شما را برطرف کند و استفاده از ویتامین ها را فراموش نکنید. حتماً با بروز اولین نشانه به پزشک مراجعه کنید.
4. ضعف فیزیکی بدن :
اگر بالا رفتن از پله ها قدم زدن یا هر فعالیت روزانه دیگری برای شما سخت شده است و اندام خود را نیز دوست ندارید و نسبت به تمرین های ورزش بی اهمیت هستید، این اتفاق می تواند یکی از نشانه های پیری زودرس باشد که سن بیولوژیکی شما را بالا می برد.
بعد از سن 40 سالگی حجم عضلانی رو به کاهش می رود که این پروسه کاملاً طبیعی است و می توان با ورزش کردن منظم سرعت آن را کاهش داد پس نمناک توصیه می کند که هرگز فعالیت فیزیکی را فراموش نکنید.
چگونه از این مشکل جلوگیری کنیم:
فعالیت هایی را انتخاب کنید که آن ها را دوست دارید و مجبور نباشید که خودتان را ملزم به انجام آن ها کنید و این فعالیت ها می تواند شنا، یوگا، کلاس های ایروبیک، دوچرخه سواری یا هر فعالیت ورزشی دیگری باشد که آن ها را دوست دارید.
سعی کنید در زندگی روزانه خود فعال باشید مثلاً به جای استفاده از آسانسور از پله ها بالا بروید و به جای استفاده از اتوبوس پیاده روی کنید.
5. ریزش موی زیاد :
ریختن 50 تا 125 تار مو در طول روز و در یک جوان سالم کاملا طبیعی می باشد اما اگر احساس کردید که هنگام شانه کردن موهای شما بیش از این مقدار می ریزد و فرق سرتان خالی شده، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.
در بیشتر موارد علائم کچلی زودرس به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد و افراد در پیری زودرس با کاهش موی شدید مواجه خواهند شد و این موضوع می تواند در قسمت هایی از بدن نیز اتفاق بیافتد.
چگونه از این مشکل جلوگیری کنیم:
از محصولات مناسب برای موی خود استفاده کنید و سعی کنید که رژیم غذایی مناسب داشته باشید و حتما اسید چرب امگا 3 را شامل رژیم خود کنید و اجازه ندهید که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
6. آشفتگی در خواب :
آشفتگی و مشکلات در خواب به تنهایی نمی تواند به پیری ربط داشته باشد اما می تواند نتیجه تاثیر عواملی باشد که در پیری زودرس دخیل هستند.افرادی که بیشتر از 60 سال سن دارند، حتماً با بعضی از تغییرات روانشناسی روبرو خواهند شد که یکی از آن ها به هم خوردن چرخه خواب شان می باشد.
آن ها ممکن است در خوابیدن های شبانه دچار مشکل شوند و صبح ها زودتر از همه بیدار شوند و این اتفاق زمانی می افتد که علائم پیری در بدن فرد در اثر تولید کورتیزول افزایش پیدا می کند و می تواند احساس اضطراب را نیز در خواب آن ها ایجاد کند.
چگونه از این مشکل جلوگیری کنیم:
یوگا یا شنا کردن می تواند به مقابله با استرس کمک کند همچنین مطالعه کتاب قبل از خواب می تواند شما را راحت تر بخواباند و از کار کردن با گوشی و تماشای تلویزیون قبل از خواب خود داری کنید.
هنگامی که علائم اولیه پیری زودرس اتفاق می افتد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید، پزشک می تواند نتایج مشکلات را بررسی کند و برای شما نسخه هایی را تجویز کند و فقط به یاد داشته باشید که خود درمانی کاری را از پیش نمی برد و وضعیت را وخیم تر می کند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد