به گزارش جام جم آنلاین، شهاب اولیایی در گفتگو با مهر در خصوص چربی های ترانس و ادعای بعضی از تبلیغات مبنی بر عدم وجود این نوع از چربی در بعضی از روغنها، گفت: اسید چرب ترانس در واقع جز چربیهای اشباع نشده است که البته به صورت طبیعی و غیر طبیعی یافت میشود، اسید چرب غیر اشباع دو نوع دارد و در صنعت اسیدهای چرب غیر اشباع را به فرم جامد تبدیل میکنند یعنی روغنهایی را که مایع هستند به جامد تبدیل میکنند که قابلیت نگهداری و حرارت بیشتری را داشته باشد.
این متخصص تغذیه افزود: تغییراتی که در این نوع از روغنهای مایع در اثر این فرایند اتفاق میافتد و با توجه به تغییر نوع فرم شیمیایی سبب بروز مشکلاتی میشود و از حالت چربیهای مفید تبدیل به مضر میشوند البته مقداری از اسیدهای چرب ترانس در محصولات حیوانی پرچرب مثل گوشت، شیر و فراوردههای لبنی پرچرب هم وجود دارد.
وی بیان کرد: از جمله مضررات چربی ترانس برای بدن افزایش کلسترول خون یا همان LDL و کاهش کلسترول خوب خون یا همان HDL است همچنین سبب فشار خون، بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی و خطر ابتلاء به ناباروری، دیابت نوع دو، سنگ کیسه صفرا، و برخی از سرطانهای مرتبط میشود.
اولیایی عنوان کرد: فرم اسیدهای چرب ترانس فقط به این صورت نیست و گاهی اوقات افزایش دما و زمان سرخ کردن نیز میتواند میزان اسیدهای چرب ترانس را بالا ببرد و همینطور رادیکالهای آزاد بنابراین این را باید در نظر داشت که سرخ کردن غذاها در مدت زمان طولانی میتواند مضر باشد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه از روغنهای چرب ترانس در شیرینی پزی و تولید مارگارینها، کرههای گیاهی، غذاهای فست فود، سیب زمینی سرخ کرده استفاده میشود تصریح کرد: مصرف اسیدهای چرب ترانس و روغنهایی که حاوی این نوع اسید چرب هستند تا حد امکان بپرهیزیم.
اولیایی در ادامه در خصوص اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ اظهار کرد: این نوع از اسیدهای چرب در دسته اسیدهای چرب غیراشباع قرار دارند که مصرف آنها میتواند از بروز مشکلات قلبی و چربی خون جلوگیری کنند بنابراین استفاده از آنها را متخصصان تغذیه توصیه میکنند گفتنی است این نوع از اسیدهای چرب به دلیل اینکه منبع دریافت آنها منابع غذایی هستند و بدن قادر به توانایی ساخت آنها نیست اسید چرب ضروری گفته میشود.
وی گفت: به طور کلی از هریک از این اسیدهای چرب اشباع نشده باید به میزان کافی دریافت کنیم اما نوع رژیم غذایی ما به شکلی است که بیشتر اسیدهای چرب امگا ۶ را دریافت میکنیم و امگا ۳ کمتر دریافت میشود.
این متخصص تغذیه با اشاره به منابع غذایی سرشار از این اسیدهای چرب اظهار داشت: ماهی سالمون و ساردین جز منابعی هستند که حاوی مقدار زیادی از اسید چرب امگا ۳ هستند، بذر کتان و روغن آن و گردو جز منابع خوب امگا ۳ هستند که اگر دقت کنید میبینید که این مواد در سبد غذایی ما کمتر یافت میشوند بنابراین امگا ۳ هم کم مصرف میشود.
اولیایی عنوان کرد: اسیدهای چرب امگا ۶ در روغن سویا، روغن ذرت و آفتابگردان وجود دارد که در برنامه غذایی ما بسیار وجود دارد گفتنی است؛ اسیدهای چرب امگا ۹ نیز که باعث کاهش کلسترول بد میشود و خواص ضد التهابی دارد در روغن زیتون، روغن کانولا و روغن بادام وجود دارد همه این اسیدهای چرب سالم هستند اما برنامه غذایی ما به شکلی است که بیشتر امگا ۶ مصرف میکنیم و همین عدم تعادل می تواند منجر به اختلال و بروز بیماری شود و باید از منابع اسیدهای چرب امگا ۳ و ۹ نیز استفاده کنیم.
وی در آخر تاکید کرد: افراد باید همه روغنها را به طور متنوع و به شکل چرخشی استفاده نمایند روغن ذرت، روغن آفتابگردان و زیتون و کانولا به شکل متناسب البته نسبت به عدم مصرف و یا محدودیت روغنهای جامد و حیوانی نیز باید توجه ویژه ای داشته باشند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد