مناظره «اقتصادی» 7 نامزد انتخابات ریاست جمهوری پایان یافت

مناظرات انتخاباتی بین 7 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع «اقتصاد» پایان یافت.
مناظرات انتخاباتی بین 7 نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع «اقتصاد» پایان یافت.
کد خبر: ۱۳۱۹۳۲۱

به گزارش جام جم آنلاین، مناظرات انتخاباتی بین ۷ نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع «اقتصاد» پایان یافت.

در مناظره امروز سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه، محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی، سعید جلیلی عضو شورای عالی امنیت ملی، امیر حسین قاضی‌زاده نائب رئیس مجلس یازدهم، علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس و محسن مهرعلیزاده معاون تربیت بدنی رئیس دولت اصلاحات نظرات و برنامه‌‌های خود را مورد طرح و نقد یکدیگر قرار دادند.

هر هفت نامزد حاضر در این دوره از انتخابات، در این مناظره به پرسش هایی با موضوع «اقتصاد» پاسخ می دهند. در نخستین مناظره ۲۱ سوال از نامزد‌ها پرسیده می‌شود و هر نامزد در انتهای مناظره ۴ دقیقه فرصت خواهد داشت تا جمع بندی داشته باشد.

در ابتدای مناظره پس از پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید، اطلاعیه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری قرائت شد.

قرائت اطلاعیه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری

در ابتدای مناظره پس از پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید، اطلاعیه کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری قرائت شد.

در این اطلاعیه آمده است: این کمیته شامل وزیر کشور، دادستان کل، دبیر هیئت اجرایی مرکزی انتخابات وزارت کشور، رئیس سازمان صداوسیما و یکی از اعضای شورای نظارت بر سازمان صداوسیما به عنوان منتخب سه قوه است.

این کمیسیون موظف است طبق ماده ۶۴ قانون انتخابات ریاست جمهوری، اگر ضمن برنامه زنده «مناظره»، هر یک از نامزد‌ها درخصوص سایر نامزد‌ها یا دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی، مطالب توهین‌آمیز یا هتک حرمت و یا مطالب مغایر با قوانین رسمی کشور، بیان کند، به میزان مناسب، زمان برای پاسخگویی در نظر گیرد.

برای احترام به افکار عمومی مردم شریف ایران، رعایت و اجرای قانون انتخابات ریاست جمهوری به نامزد‌های محترم یادآوری شده است.

امیدواریم نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری با محوریت «موضوعات اقتصادی» فضایی اخلاق‌مدارانه، آگاهی‌بخش و در جهت شناخت از برنامه‌ها ودیدگاه‌های نامزد‌های محترم پدید آورد.

رئیسی: باید برای رونق تولید جذابیت ایجاد کنیم

بعد از قرعه کشی برای آغاز سوالات؛ سید ابراهیم رئیسی نخستین داوطلبی بود که سخنان خود را آغاز کرد. وی با اشاره به موانع تولید و راهکارهای رفع آن اظهار کرد: موانع تولید کاری کرده که تولیدکنندگانِ با اندیشه در عرصه تولید با مشکل رو به رو شوند. ما باید برای رونق تولید جذابیت ایجاد کنیم و جذابیت امور اقتصادی غیر مولد را کاهش دهیم.

وی ادامه داد: اینکه نقدینگی به سمت امور غیر مولد برود جاذبه خود را از دست دهد. ما باید مساله تولید را در عمل عملیاتی کنیم که تولیدکننده مشکلی نداشته باشد. صدور برخی مجوزها برای تولیدکننده مشکل ایجاد کرده؛ باید مساله قاچاق به عنوان مانع مهم مساله مهم تولید به حداقل برسد. برای رونق این وضعیت باید نقدینگی را به سمت تولید ببریم.

دولت در این هشت سال هر جا کم آورد؛ دست در جیب ملت کرد

محسن رضایی دومین فردی بود که به سوالات پاسخ داد؛ وی در پاسخ به این سوال که اصلاح فرآیند بودجه ریزی با مشکلات ساختاری مواجه است؛ بودجه مصوب کشور با کسری مواجه است چه اصلاحی را برای آن در نظر می گیرید؟ گفت: مردم عزیز هست سال پیش در همین جا اعلام کردم و در برابر کلید بی خاصیت هزار تومانی نشان دادم و گفتم ارزش پولمان پایین می آید.

رضایی افزود: گفتم اگر این وضعیت ادامه پیدا کند اوضاع خراب تر می شود؛ امروز چه وضعی در زندگی داریم و چرا به این وضعیت رسیدیم؟ چرا مردم در زباله‌گردی و نان قرضی دست و پنجه نرم کنند. رابطه دولت با اقتصاد و رابطه مردم با اقتصاد تنظیم نشده است. بلایی که همتی بر سر مردم آورده و در مشکلات دست در جیب مردم می کند، در موضوع بورس دولت روش غیر قانونی را در پیش گرفت و بعد از تامین مالی بودجه کشور مردم را در زمین و آسمان رها کرد. مگر زندگی مردم از زندگی دولت جدا باشد؟ قطار انقلاب به اسکوتر تبدیل شده است.

کیک اقتصاد را بزرگ و عادلانه توزیع می کنم

عبدالناصر همتی در پاسخ به سوالی مبنی بر نحوه برخورد با بر ابر بدهکاران بانکی گفت: ابتدا ابراز تاسف می کنیم که نمایندگان توانای بخش های مهم کشور از جمله زنان در این مناظره حضور ندارند و می خواهند اعتراض خودشان را با قهر از صندوق نشان دهند؛ به جای قهر باید جمهوریت تشکیل دهند. وضعیت اقتصادی ایران به گونه ای است که وعده های رنگارنگ سایر نامزدها امکان تحقق ندارد. سابقه مدیریت اقتصادی دارم و منابع لازم برای تحقق وعده های این نامزد ها را نداریم. این دوستان هیچ کدام از توزیع ثروت حرف نمی زنند. کیک اقتصاد را بزرگ و عادلانه توزیع می کنم.

وی ادامه داد: وضعیت جیب مردم خیلی می تواند بهتر شود و من برنامه آن را داریم. رضایی به جای اینکه بگوید بانک مرکزی مقصر این وضعیت است بهتر است بگوید چطور می خواهد اقتصاد را با گروگانگیری نجات دهد. تصویب نشدن FATF وضعیت ما را بدتر کرده است، من رئیسی کل بانک مرکزی بودم، ولی رضایی برای FATF تصمیم می گرفت.

برنامه هایی دارم که آن را در سایت خودم منتشر می کنم

محسن مهرعلیزاده، نامزد انتخابات ریاست جمهوری نفر بعدی بود که در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه راه حل جلوگیری از فرار مالیاتی چیست؟ بیان کرد: با توجه به اینکه برنامه مدونی دارم و ۲ سال است درباره آنها فکر کرده ام‌‌ می توانم کار را حل کنم. برنامه هایی دارم که آن را در سایت خودم منتشر می کنم. اینک شائبه مهندسی انتخابات با حذف افرادی بوجود آمده و در مقابل سخنان رهبر انقلاب سکوت کرده اند نشان می دهد که شاید هدف شان بالا بردن یک فرد است.

او خطاب به ملت ایران افزود: شما می دانید ایران عزیز مشکلاتی دارد و می توانم به ده ها مورد اشاره کنم. شما روزگار سختی را پشت سر می گذارید و این زیبنده مردم نیست. من از آقای رئیسی سوال می کنم که حاضرید زن و بچه خود را به دست فردی بسپارید که گواهینامه ندارد تا آنها را به چالوس ببرید. آقای رئیسی شما ۶ کلاس سواد دارید.

بسته مفصلی مبنی بر ۲۱۳ پروژه در خصوص کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی تدارک دیدیم

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در پاسخ به سوالی در خصوص راهکارها برای تقویت ارزش پول ملی و افزایش قدرت خرید مردم گفت: در مورد ارزش پول ملی در چند سطح می توان صحبت کرد و آن طرف بحث کنترل تورم است. اگر بتوانیم تورم را کنترل کنیم، می توانیم ارزش پول ملی را هم حفظ کنیم.

او افزود: متاسفانه مسئول مشخصی برای این موضوع وجود ندارد و مسئولینی هم که وجود دارند، به درستی پاسخگوی این مسئله نیستند؛ ای کاش رئیس کل بانک مرکزی، در مقابل این اتفاق پاسخگو باشد.

قاضی زاده هاشمی عنوان کرد: در دولت سلام بسته مفصلی مبنی بر ۲۱۳ پروژه در خصوص کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی تدارک دیدیم.

این نامزد ریاست جمهوری تصریح کرد: بخش عمده ای از کسری بودجه کشور با خلق تورم در حال جبران است و این در طی ۶۰-۵۰ سال گذشته ادامه داشته است. وقتی از حفظ ارزش پول ملی صحبت می کنیم باید تقویت تولید داخلی را در نظر داشته باشیم.

برخی دوستان مناظره نمی‌کنند؛ انشا می‌خوانند

علیرضا زاکانی نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری هم در نخستین مناظره انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه‌های شما در خصوص کنترل کاهش حجم نقدینگی چیست؟ اظهار کرد: ما مناظره نمی کنیم؛ دوستان انشا می خوانند، اینجا وقت پاسخ دادم است آقای همتی؛ زشت است شما ما را متهم به دروغگویی می کنید، همتی می‌فرماید ما اقتصاددان هستیم؛ اما پول ملی را نابود کردید، خواهش می کنم تهمت نزنید اگر ما بخواهیم حقایق را بگوییم اوقات همه تلخ می شود اگر درست رد صلاحیت می کردند شما اینجا نبودید آقای همتی.

وی افزود: بانک ها خلق پول می‌کنند، ابربدهکاران بانکی داریم حمل نقدینگی راه کنترل نقدینگی است، چیزی که وظیفه آقای همتی و وزیر اقتصاد است.

در بحث تفریح و سلامت مردم هم باید محرومیت زدایی انجام داد

سعید جلیلی نامزد انتخابات ریاست جمهوری هم آخرین فرد پاسخ دهنده در بخش نخست مناظرات بود. وی در پاسخ به سوالی در مورد راه های محرومیت زدایی از کشور بیان کرد: برای محرومیت زدایی به جز مسائل اقتصادی باید برنامه داشت و به فکر مردم بود‌. یکی از مشکلاتی که داشتیم این بود که مردم محروم در اولویت نبودند. جمهوریت یادگاری حضرت امام خمینی است؛ آیا در روستاها محرومیت زدایی می کنیم؟

جلیلی خاطرنشان کرد: برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشت. چند طرح اصلی داریم و باید حق مردم را گرفت. طرح وان را داریم. طرح دوم، سبد غذایی هست که باید به مردم برسد. در بحث تفریح و سلامت مردم هم باید محرومیت زدایی انجام داد و با همین بودجه ای که در اختیار داریم‌ می توانیم این کار را کنیم.

در بخش دوم مناظره هر کدام از نامزد‌ها ۴ دقیقه فرصت دارند تا به نقد‌های دیگر نامزد‌ها پاسخ دهند.

آقای همتی باید برنده جایزه نوبل می‌شد

در آغاز بخش دوم مناظرات علیرضا زاکانی آغازکننده صحبت ها بود. وی با اشاره به عبدالناصر همتی اظهار کرد: از آقای همتی در خصوص ابربدهکاران بانکی سوال شد و این مفسده ها از کما سرچشمه می گیرد؟ بزرگ ترین اشکال به بانک مرکزی بر می گردد، هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به بدهکاران بانکی داده شده و متعلق به کسانی است که در اقتصاد نقشی ندارند و در سوداگری کار می‌کنند، آقای همتی هم باید نظارت می کرده؛ اما این کار را نکرده است و بر عکس عامل مهم نقدینگی در جامعه هم شده اند.

زاکانی افزود: با عدم صداقت، ۳۴ هزار میلیارد تومان بدهی را به دولت بعدی منتقل کردند و پول پر قدرت تولید کرده و مصرف کردند و بدهی آن را برای دولت آینده گذاشته است؛ آقای همتی باید پاسخگو باشند‌. کشور را نمی شود بدون کارشناسی اداره کرد. آقای همتی به شما و همكارانتان باید نوبل شیمی بدهند به دلیل این بلایی که سر پول ملی آورده اید.

رضایی خطاب به همتی: شما منبع برای سلطان ساز‌ی فولاد و شکر دارید

محسن رضایی خطاب به عبدالناصر همتی اظهار کرد: شما منبع برای سلطان ساز‌ی فولاد و شکر دارید؛ جناب آقای همتی شما درد مستضعفین را ندارید؛ شما رانت خواران را با ا رز ۴۲۰۰ تومنی تامین مالی کردید؛ در دوران شما وضعیت اقتصاد کشور فاجعه بار شده است. از زمانی که ایشان مسئول شده چگونه نرخ دلا را از ۴ هزار به ۳۰ تومان رسید؛ چرا تشخیص نداد در چه وضعیتی هستیم؟ سیاست پول ایشان غلط بود. اگر امسال نتوانیم جلوی این وضع را بگیریم کشور را تهدید می کند.

وی افزود: من یک سربازم؛ وقتی آمریکا تهدید می‌کند من جواب می دهم؛ اگر ما رجز می‌خوانیم در دهان آمریکا می‌زنیم، طوری هم می زنیم که جنبه انسانی آن حفظ بشود. من برنامه جدید دارم از خانواده تا اقتصاد ملی. یارانه ۴۵۰ هزار تومانی با محاسبات دقیق با منابع کافی بدون با ائتلاف از دست صرفه جویی از ارز ۴۲۰۰ است و حذف یارانه طبقات بالا به دست میی آید؛ مسئله اقتصاد از تسنن تا بانوان تا جوانان هستند قطار اقتصاد از همه اقوام هستند؛ آن موقع نه تنها یارانه را بهبود می‌بخشیم؛ بلکه جهشی ایجاد می‌شود.

در مقابل ۵ نامزد به ریاست رئیسی هستم

عبدالناصر همتی در ادامه گفت: تشکر می کنم از دوستان. من قبلا هم گفته بودم در مقابل ۵ نامزد به ریاست رئیسی هستم؛ این نامزدها پوششی رئیسی هستند و اگر بخواهند من جواب آنها را بدهم باید قول بدهند که تا آخر بمانند. آقای جلیلی من به شما گفتم که اقتصاد تجارت را نمی فهمید. چرا برای همه مردم تصمیم می گیرد؟ ۲۰ سال است دارید بیانیه می خوانید بس نیست؟

پاسخ مشکلات اقتصادی مشخص است؛ اما چرا انجام نشده است؟

سعید جلیلی در ادامه این مناظره اظهار کرد: مردم یک سوال اساسی دارند، پاسخ مشکلات اقتصادی مشخص است؛ اما چرا انجام نشده است؟ در همین جلسه مشخص شد. یک مسئله این است پاسخ مشکلات را بدانی و مسئله دیگر این است که مشکلات را دنبال کنید، آقای همتی درباره FATF گفته است، از این برنامه ۳۹ بند اجرا کرده اید اما آنها نپذیرفته اند.

وی افزود: سایر کشورها همان را اجرا نکرده اند. عدم فهم مسئله از جانب شماست، می خواهند عوض کار واقعی کشور نمایشی حرف بزنند، گفت کشور را با نمایش اداره نمی کنند، از ایشان درباره ابر بدهکاران بانکی می‌پرسند این جواب ها را می دهند.

جلیلی تصریح کرد: مدیران عامل بانک ها و مسئولان قضائی را دعوت کردیم که بگویید چه کنیم تا معوقات بانکی پرداخت شود، در این ۸ سال روند چه شد؟ آقای همتی می گویند ۹۰ هزار میلیارد از معوقات دست ۱۱ نفر است بعد می گویند برای قبل است دیگر بدتر پس شما چه کردید؟کشور ظرفیت های خوبی دارد امروز جوانان و نخبگانی که نه تنها اراده شود بلکه می شود جهش داد دوستان می‌گویند نمی شود؛ می شود شما نمی‌توانید.

بیش از ۷۰ درصد تولید خوابیده است

محسن مهرعلیزاده هم بخش دوم سخنان خود را خطاب به حجت‌الاسلام رئیسی آغاز کرد و گفت: آقای رئیسی سید هستند و برای او احترام زیادی قائل هستم‌.‌ آقای رئیسی شما چه قدر با مسئله تولید آشنایی دارید؟ مردم مشکل تولید دارند و بیش از ۷۰ درصد تولید خوابیده است. آقای رئیسی بدون کمک مشاوران می توانید یک سوال اقتصادی جواب بدهید. هر سفری که می‌روید ۴۰ میلیارد تومان هزینه‌اش می شود و چه کسی کارخانه ها را بسته است که شما باز می کنید؛ قاضی‌های شما کارخانه ها را بستند.

مهرعلیزاده خاطرنشان کرد: اگر دلتان برای اقتصاد سوخته در قوه قضائیه بمانید تا مشکل را حل کنید. آقای رئیسی سندروم پست های بی قرار دارند و سِمت های زیادی را داشته اند. شما در قوه قضائیه حضور داشتید؛ چه بسا ریاست جمهوری را رها کنید برای پست بالاتر.‌ حرف حق را باید زد. مهندس اقتصاد هستم و اقتصاد را می دانم.

اگر مشکلات مردم با تهمت زدن به من حل می شود، بزنید

سید ابراهیم رئیسی آخرین داوطلب پاسخگو در بخش دوم مناظره بود.

وی اظهار کرد: در ارتباط با مطالبی که آقایان اشاره کردند من خواهش می کنم که عنایت کنید به این نظر سنجی‌ها که مردم انجام دادند که یکی از دغدغه‌های مردم بی صداقتی برخی از مسئولان است و انتظارشان این است که حرف نادرست به مردم گفته نشود. این خیلی بد است که کسی در کسوت کاندیدای ریاست جمهوری به خاطر جلب آرا بخواهد تهمت بزند، اگر این حرف‌ها جواب می دادید شما شاهدید که چند سال قبل چه تهمت‌هایی زده می‌شد در همین سالن به من. مردم عزیز ما دسترسی دارند بروند در سایت آموزش عالی شما فکر کنید که بروند در سایت آموزش عالی و ببینند مدرک من چیست؟ آن وقت برای شما بد نمی شود؟ خسته نشدید از این همه اهانت زدن؟ اگر مشکلات مردم با اهانت زدن به من حل می شود باشه بگویید. ببینید واقعا در سایت‌های معاندین چقدر بر ضد من می گویند.

افزود: شما شاهدید اولین نامزد پوششی چه فردی بود. در دوره قبل یک نفر می گفت من نمی خواهم رئیس جمهور شوم، برای پوشش آمدم. اولین بدعت را شما گذاشید، اتفاقا من معتقدم به رقابت و مشارک؛ شما دیددی که من در قوه قضائیه چگونه برخورد کردم؛ نه سایت بستیم نه روزنامه بستیم. شما به جایی تعلق دارید که صد‌ها شکایت بر علیه منتقدان آن شده است. می گویید من چرا به واحد‌های تولیدی سر می‌زنم؟ من که نمی خواهم سر بزنم؛ شما گرفتار کردید مردم را. قوه قضائیه ما در سراسر کشور بیش از دو هزار کارخانه را راه اندازی کردم. من زندان‌ها را هم سر می زنم؛ من مدیر نشسته در اتاق نیستم. شما باید جواب بدهید که چرا صدای مردم بلند است؟ که چرا داد همه را درآوردید؟ چرا داد جوانان را درآوردید؟

در بخش سوم هر نامزد ۴ دقیقه فرصت دارد تا برنامه‌های اقتصادی خود را برای حل مشکلات اقتصادی کشور را تشریح کند.


ارزش پول زمانی ارزشمند می شود که جهش تولید داشته باشیم

در آغاز بخش سوم مناظرات سعید جلیلی نخستین فردی بود که برنامه های اقتصادی خود را شرح داد: اگر می‌خواهیم ۴ سال آینده کشور را جهش دهیم باید برنامه جدی اقتصادی داشته باشیم و چند مبنای اصلی درنظر بگیریم، ارزش پول زمانی ارزشمند می شود که جهش تولید داشته باشیم، جهش تولید برای وقتی است که جهش صادرات داشته و با تمامی کشور های دنیا ارتباط داشته باشیم.

وی افزود: باید برنامه جدی برای ارزآوری داشته باشیم، باید برای تمامی دستگاه ها ماموریت تعریف کنیم؛ همه دستگاه ها برای ارزآوری اهداف را دنبال کنند، وزارت کشاورزی، صنعت، آموزش عالی و وزارت خارجه باید کار کنند تا ارزآوری داشته باشیم.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم در ۴ بخش معدن، کشاورزی، نفت و گاز و برق درآمد داشته باشیم فکر می‌کنیم اگر ظرفیت های کشور بسیج شوند دو برابر ظرفیت نفت درآمد داشته باشیم. هر دستگاهی باید ماموریت داشته باشد تا بتوانیم شغل ایجاد کنیم، نه اینکه کارمند اضافه کنیم. در بخش های مختلف صنعت، کشاورزی، معدن و ... می‌توان برنامه ای برای جهش داشت تا اشتغال زایی انجام شود.

مردم تا خرخره درگیر مشکلات هستند

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی هم در این بخش گفت: احتمالا مردم انتظار دارند وقتی تا خرخره درگیر مشکلات هستند، از راه حل مشکلات آن‌ها بگوییم. بعضی از دوستان همانطور که تا الان برنامه‌ای برای اداره کشور نداشتند، از الان به بعد هم ندارند و با ایجاد دو قطبی‌های کاذب سعی در متهم کردن بقیه دارند.

او افزود: در سال‌های اخیر با برخی جوانان نشستیم و موضوعات کشور را به بحث و بررسی گذاشتیم و می‌توانم در مورد موضوعات بسیاری بحث کنم. موضوع ما مدیریت است، ولی چیزی که فراتر از مدیریت است، ساختار‌های استضعاف گر است.

او تصریح کرد: بزرگ‌ترین رانت داده شده در کشور وام بانکی است. ۶۵ درصد منابع بانکی به دهک اول داده شده و نیمی از جمعیت ۵ درصد گرفته اند. ۷۰ درصد منابع بانکی به تهران داده شده و تنها ۲۰ درصد به شهرستان‌های دیگر داده شده است. وقتی منابع را این طور تقسیم می‌کنیم باید مشکلات در استان‌ها ایجاد شود و ارزش دارایی‌ها یک شبه افزایش پیدا کند.

او در پایان گفت: حالا اگر ساختار حفظ شود و مدیران تغییر کنند، اتفاقی نمی‌افتد و فرقی نمی‌کند از کدام جریان نامزد خارج شود.

از ۲۵ سالگی در کف کارخانه کار کردم و اقتصاد را بلدم

محسن مهرعلیزاده هم در ادامه خاطرنشان کرد: به نظر من یکی از مشکلات کشور داشتن یک الگوی خوب نبود. هر دولتی که آمده یک سری کارهایی کرده که جواب نداده است. من مهندس اقتصاد هستم و الگویی دارم که در آلمان استفاده می شود. جمعیت آلمان مثل ما است؛ اما وضعیت خوبی دارد و می خواهم در ایران پیاده کنم‌. این برنامه را بومی سازی کردیم و در زمینه های مختلف برنامه هایی داریم تا این اتفاق رخ دهد.

مهرعلیزاده ادامه داد: از ۲۵ سالگی در کف کارخانه کار کردم و کارهای زیادی انجام دادم. در مسئله های مختلف در استان خراسان کار کردم و می شود با مدیریت منطقی اقتصاد را درست کرد. اسم دولت من دولت زندگی است.

من یارانه ۴۵۰ هزار تومانی پرداخت می‌کنم

محسن رضایی هم در ادامه بحث خطاب به عبدالناصر همتی گفت: آیا من قبل از انقلاب که مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت بودم با زور و اسلحه رفتم؟ مدرک اقتصاد من را دکتر عارف امضا کرد. من یارانه ۴۵۰ هزار تومانی پرداخت می‌کنم؛ مسئله کسب و کار‌های خانگی را جدی می‌گیرم، مسئله نهضت خانه سازی خانه را دنبال می‌کنم، از بانوان عزیز کشور استفاده می‌کنم با مشورت مراجع بزرگوار قم دو نفر از بانوان کشور در هیئت دولت خواهم داشت. در مسئله اهل تسنن و جوانان و اقلیت‌ها و ظرفیت‌های خالی دیگر که خارج از جهش بزرگ تولید است، استفاده می‌کنم.

وی ادامه داد: چند پیشران در اقتصاد داریم که هر کدام فعال شود ۳۰۰ تا ۴۰۰ صنعت را به دنبال خود می‌کشاند، مسکن، انرژی‌ها‌ی نو، جهانگردی و امورات دیگر هر کدام فعال شود، واگن‌های زیادی را به دنبال می‌کشاند، همه کارها بستگی دارد که ما اداره کشور و حکمرانی اقتصادی را تغییر بدهیم؛ من از اصل ۱۲۷ قانون اساسی استفاده می‌کنم. اختیارات متمرکزی هم موجب فساد شده و هم هزینه‌ها را بالا برده از مرکز به استان‌ها و شورا‌ها واگذار می‌کنم تا اینکه مردم در هر استان‌ها سپرده‌های خودشان را سرمایه گذاری کنند. به مدیریت‌های محلی در شورای‌های شهر و در استان‌ها اختیار می‌دهم؛ در تمام استان‌ها اقوام نقش دارند و همچنین در اداره استان ها از خود اقوام مدیر خواهم گذاشت و مبارزه با فساد از نظر پیشگری مهم است.

پایتان را از از اقتصاد بیرون بکشید، همه چیز حل می شود

عبدالناصر همتی هم در ادامه گفت: من در مصاحبه ها گفته بودم که بحث اصلی من تغییر حکمرانی است و باید اجازه دهیم که یک اقتصاد دان به جای سیاسی ها حاکم شود. من برای رئیسی احترام قائلم ولی مجبورم که حقایق را بگوییم. آقای رئیسی آیا امان نامه می دهید که من حرف هایم را بگوئم و بعدش دنبالم نیایند پیگیری قضائی نکنند. آقای رضایی تهدید کردند که بعدا از من شکایت می کنند. آقای رضایی همین که علیه شما شکایت است و کسی پیگیری نمی کند؛ باید خدایتان را شکر کنید.

وی ادامه داد: البته آقای رضایی شما فرمانده جنگ هستند و من به شما احترام می گذارم؛ فرماندهان جنگ عزیز مردم هستند و شما هم در کسوت فرماندهی جنگ با ارزش هستید؛ ولی خواهش می کنیم اینگونه صحبت نکنید. من اگر رئیس جمهور شوم شما را به عنوان کسی به وضع اقتصادی کشور را به این روز درآوردند به رئیسی معرفی می کنم. این جوری صحبت نکنید. کشور را به این روز انداخته اید و بعد می گویید بانک مرکزی این کار را کرده است.

آقای رئیسی شما تمام ارتباط ما با خارج از کشور را بسته اید. آقای جلیلی شما می گویید چرا صادرات ما کم تر از افغانستان است؟ خب معلوم است کسی از شما کالا نمی خرد. از زمانی که شما بیانیه خوانی را شروع کردید در کشور ما چه اتفاقی افتاده است؟ رشد اقتصادی ما طی یک دهه به نیم درصد رسیده؛ یعنی کل رشد ما ۵ درصد است. آقای جلیلی لطفا نخندید! این حرف ها خنده ندارد گریه دارد. ما باید سالی ۸ درصد رشد اقتصادی می داشتیم و باید در این سال ها رشد دارایی مردم ۸۰ درصد صورت می گرفت. آقای جلیلی شما مردم را فقیر کرده ایم و حالا می آید ایده می دهید. آقای جلیلی خواهش می کنم شما و شرکت هایتان پایتان را از از اقتصاد بیرون بکشید همه چیز حل می شود.

 

آمده‌ایم حق مردم را بگیریم

علیرضا زاکانی گفت: بنده خواهش می کنم از آقای همتی علمی و کارشناسی صحبت کنند، تهمت نزنند و اینکه می گویند پوششی راهبرد ستادهای تخریب علیه بنده است. اگر می‌ترسید که با مفاسد به طور جدی برخورد خواهم کرد، بدانید که آمده‌ایم حق مردم را بگیریم و با این صحبت ها نمی توانید ما را از میدان به در کنید.

زاکانی گفت: اقتصاد یکی از مسائل مهمی است که دنبال می‌کنیم؛ اساس رفع مشکلات جهش تولید است، برخورد با مفاسد اقتصادی از مقاصد ماست برای جهش تولید، برای تسهیل در مجوزها اقدام خواهم کرد. سیاست ها و بی ثباتی هایی که دولت انجام می دهد و اقتصاد اصل دولت ماست؛ موانع تولید را کنار می زنیم و بانک بزرگ ترین رقیب تولید است که بانک را در کنار تولید قرار خواهیم داد.

وی افزود: نفت، گاز و پتروشیمی از جمله برنامه‌های ما برای توسعه است؛ کشاورزی و صنعت روستایی نیز در هدف قرار دارد، بنگاه ها خرد را فعال می‌کنیم و بسته های جدی توزیع ثروت هم داریم؛ بنده به دنبال جهش تولید، خلق و توزیع ثروت هستم و این تهمت آقای همتی معنا ندارد.

می‌گویید چرا من رفتم به کارخانه ها سر زدم؛ خب شما می رفتید

سید ابراهیم رئیسی با اشاره به صحبت‌های دیگر نامزدها اظهار کرد: من در مسئولیت قوه قضائیه با پرونده های بسیاری که در حوزه اجرایی تولید می شود مواجهم. ما به این پرونده ها می رسیم و مردم هم می دانند که من در پرونده ها خط قرمز ندارم. مهم است که باید برویم به سراغ کسی که پرونده تولید می کند یعنی علل فساد. من در قوه قضائیه و برای من خدمت کردن در جایگاه قضا آمده ام، اما امروز مواجه شدم با خواسته هایی که عموم مردم از من دارند.

رئیسی افزود: اقشار مردم صدایشان از ظلم و تبعیض درآمده از بسیاری از بسترهای فساد؛ وگرنه درست می گویید من در قوه قضائیه جایگاه مطالبه گر دارم و در جایگاه اجرایی جایگاه پاسخگو پیدا می کنم. طبق سنت همه آقایانی که در جایگاه من بودند پنج یا ده سال بودند. امروز مردم با عملکرد و روحیه من مواجهند چرا از این اقبال ناراحتید؟ چرا می خواهید با تخریب من خود را بالا ببردی. می گویید چرا من رفتم به کارخانه ها سر زدم.خب شما می رفتید چهار تا هم شما می رفتید . چرا می گویید که شما چرا دویست هزار کارگاه را ایجاد کردید می گویید مشکل قضائی داشتند؛ چه کسی مشکل قضائی ایجاد کرد؟ خصوصی سازی های بی حساب و کتاب شما بوده است.

رئیسی گفت: ماشین سازی تبریز را می بینید؟ داد کارگر و مردم درآمده؛ ما به فرمان رهبری و خواست مردم توجه می کنیم و پای کار می آییم. ما برای دولت و مردم و معیشت مردم برنامه داریم؛ چه در سازمان و چه در قوه قضائیه بودم مدیریت حلقه مفقوده کشور است. کمااینکه در جایگاه من بسیاری اقتصاددان را می توانم به خط کنم برای اداره کشور؛ همانطور که در جایگاه بودم بسیاری از اقتصاد دانان با من کار می کنند. امروز مردم دنبال یک مدیر مقتدر و جهادی هستند که کارهای کشور را سامان دهد.

نیمه دوم مناظره

در نیمه دوم مناظرات سه بخش وجود دارد در آغاز دو سوال از هر نامزد با پاسخ سه دقیقه‌ای و در انتها هر نامزد چهار دقیقه وقت جمع بندی دارد.

دولت روحانی سیاه‌ترین دولت ۴۰ سال قبل بود

محسن رضایی در بخش نخست نیمه دوم مناظرات در پاسخ به سوالی درباره چرایی ناموفق بودن فرآیند خصوصی سازی گفت: خصوصی سازی در این دولت شکست خورد؛ این دولت سیاه‌ترین دولت ۴۰ سال قبل بوده است؛ نه تنها قفل‌های قبلی را باز نکرد، بلکه قفل ها‌ی دیگری را با شرطی کردن اقتصاد اضافه کرد. در ابن دولت متوسط رشد اقتصادی صفر بود. طی ۵۰ سال اخر رشد استهلاک سرمایه از سرمایه گذاری پیشی گرفت.

وی ادامه داد: در این مدت اقتصاد ایران عقب رفت؛ برای اولین بار کیک اقتصاد کوچک شد و تورم تجملاتی افزایش یافت. آقایان در خصوصی سازی به اهلیت توجه نکردند؛ سرمایه ملت را تصاحب کردند. در روسیه آیین نامه خصوصی سازی دارند. هر فرد مورد پرسش قرار می‌گیرد و سوابق او را در می آورند. آقای همی شما استاد جا خالی کردن هستید؛ شما افتضاح کردی در اداره کشور؛ باید پاسخگو باشید.

رضایی گفت تورم تجمعی طی سه سال اخیر ۱۱۰ درصد بوده، ولی افزایش حقوق کارگران ۶۰ درصد بوده و افزایش کارمندان ۴۵ درصد بوده است؛ خصوصی سازی چه راهی می‌توانست پیش بگیرد؟

در کشور مافیای واردات داریم

سید امبرحسین قاضی زاده هاشمی در پاسخ به سوالی در خصوص راهکارها برای واردات بی رویه به کشور گفت: متاسفانه شاهد برخورداری از مافیای واردات هستیم که رانت ها، تولید را تهدید می کند. مکانیسم های مختلفی برای جلوگیری از واردات به وجود آمده است که تنها یکی از آن ها تعرفه گذاری است.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: دولت باید به سمت صادرات محور بودن حرکت کند و نباید بگذارد تولید داخل با مشکل مواجه شود. پشتیبانی از زنجیره تامین از برنامه هایی است که برای آینده کشور در نظر گرفته ایم. متاسفانه مجوزهایی برای صادرات و تولید در نظر گرفته شده است که از قاچاق حمایت می شود که باید جلوی آن گرفته شود.

می‌توان بخش زیادی از هزینه های کشور را با معادن تامین کرد

سومین فرد سخنگو در نیمه دوم مناظرات سعید جلیلی بود؛ سعید جلیلی درباره برنامه های خود برای بهره گیری از ذخایر معدنی کشور، گفت: ما در کشور فرصت های بسیار ارزشمندی داریم که می‌تواند پیشران باشد، در کشاورزی، شیلات، صنعت، معدن و ... دولت باید برنامه ای داشته باشد که با هرکدام آنها کشور را اداره کند که یکی از آن‌ها معدن است.

وی افزود: با بررسی های انجام شده در بحث معدن می‌توان با اکتشاف و استخراج و عدم خام فروشی بهره برداری کرد؛ باید برنامه ای برای ارزش افزوده بیشتر از معادن داشته باشیم؛ چراکه هم باعث اشتغال بیشتر می شود و هم ارزآوری دارد. با توجه به بخش معدن می‌توان بخش اساسی از هزینه های کشور را تامین کرد.

زمین‌ها به جای سکونت به محلی برای سوداگران تبدیل شده است

سید ابراهیم رئیسی در پاسخ به سوالی مبنی بر معضل زمین خواری و برنامه هایش برای مباره با آن گفت: یکی از مشکلات جدی کشور زمین خواری است؛ زمین به جای اینکه برای کشاورزی باشد و سکونت؛ تبدیل به مساله سرمایه ای مثل طلا و ارز شده و افرادی با تغییر کاربری زمین دارند با آن سوداگری می کنند. در قوه قضائیه سازکارهایی برای مبارزه با آن شده است و پرونده های زیادی در آن وجود دارد؛ اما اگر ساز و کارهایش در دولت اصلاح شود و دستگاه های مسئول مسئولیت خود را درست انجام دهند، دیگر کار به قوه قضائیه نمی رسد.

او ادامه داد: ما یک شورایی را تحت عنوان حفظ امور بیت المال با شرکت همه مسئولان قضائی و اداری ایجاد کردیم؛ ما برای اینکه این مساله را سامان دهیم سند عالی را باید به سند رسمی برسانیم؛ من این موضوع را از ابتدای ورود به قوه قضائیه به مجلس اعلام کردم که خداروشکر که مجلس هم آن را دنبال کرد.

رئیسی افزود: متاسفانه کشور ما در کاداستر بسیار عقب است. ما این کار را دنبال کردیم و انشالله تا پایان همین امسال کاداستر در کشور به سامان خواهد رسید و چهار برابر شده است و از همین رو می گویم که کشور مدیریت می خواهد؛ ما باید هم نهاد های مردمی و هم سامان های مردم نهاد را فعال کنیم. دولت موظف است که راه قانونی را برای مردم باز کند تا مردم سراغ کار غیرقانونی نروند؛ با پیگری های دستگاه قضا کاملا موضوع زمین خواری ما کاهش یافته است.

دولت نباید سرمایه گذاری کند، باید راه را باز بگذارد تا سرمایه‌گذار وارد شود

محسن مهرعلیزاده در ادامه مناظره در پاسخ به سوالی مبنی بر اولویت دولت او برای سرمایه گذاری پاسخ داد: انجام طرح های بزرگ اقتصادی نیاز به سرمایه دارد که باید از داخل یا خارج تامین شود. هر سال کمبود بودجه داریم که حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان است‌.

او افزود: دولت نباید سرمایه گذاری کند و باید راه را باز بگذارد تا سرمایه‌گذار وارد شود. سرمایه فرار است و باید بروکراسی راحت باشد و تنش کم داشته باشیم‌. ما در منطقه ای قرار داریم که سطح دانش بالاست. باید روی بازار ۵۰۰ میلیونی حساب کنیم نه ۸۰ میلیون نفر.

مهرعلیزاده خاطرنشان کرد: من استاندار اصفهان بودم و راه حل می گذاشتیم برای بهبود وضعیت مردم؛ اما کسی خوشش نمی آمد و یک نامه به قوه قضائیه می نوشت و شکایت می کرد.

روحانی با تورم دولت را اداره کرد

علیرضا زاکانی درباره برنامه‌های خود برای عبور از وابستگی به فروش صنعت نفت، گفت: اقتصاد ما دولتی است و بیش از ۹۰ درصد دولت در اقتصاد موثر است؛ دولت ها با پول نفت خودشان را اداره می کردند، اما آقای روحانی با تورم دولت را اداره کرد، از طرف آقای روحانی و همتی از مردم معذرت می خواهم.

وی افزود: برای رفع مشکلات فعلی باید تولید را جهش دهیم، ۹ درصد مشاغل ۳۷ درصد مالیات را به خود اختصاص می دهند و ۳۷ درصد جی پی تی از مالیات است؛ اما بیش ۷۰ درصد می‌شود از مشاغل مالیات بگیریم، دولت امروز باید دست خود را جیب مردم در بیاورد، اقتصاد امروز ۷۰ درصد وابسته به امور دانش بنیان است که در این زمینه بسته جامعی آماده کردیم و در این بسته با مفاسد اقتصادی و بروکراسی برخورد خواهیم کرد.

من نماینده روحانی نیستم

عبدالناصر همتی در ادامه درباره کنترل قیمت و تنظیم بازار بیان کرد: من نماینده روحانی نیستم. من به دلیل اختلاف نظر با روحانی از بانک مرکزی کنار گذاشته شدم. روحانی هم قوی تر و سیاسی تر و هم دنیا دیده تر و هم از نظر فن بیان بهتر از همه این نامزدها بود. ولی روحانی هم مشکل شماها را دارد و بینش اقتصادی نداشت و مشکل و گرفتاری من با ایشان همین بود. من خواهش می کنم دوستان توجه کنند در دنیا این مسائل حل شده و آن کسی که تصمیم اقتصادی می گیرد باید بینش اقتصادی داشته باشد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری توصیح داد: برنامه مفصل برای قیمت گذاری دارم. در بخش اول تمام ۵ نامزد دیگر علیه من صحبت کردند و من مجبور شدم به انها جواب بدهم. ولی من برنامه مفصل دارم. من معتقد به قیمت دستوری نیستم و دولت نباید در قیمت‌گذاری گندم، نهاده های کشاورزی و واردات لاستیک و .... وارد شود. دولت باید در زیر ساخت ها سرمایه گذاری کند و در آن مسائل وارد شود. مشکل قیمت در نقدینگی است و باید نقدینگی را کنترل کنیم. رابطه کسری بودجه و بانک مرکزی باید پیگیری شود. مشکل ما ساختار بودجه است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: قیمت گذاری در دنیا شکست خورده است. با گرانی و گران فروشی نمی شود مبارزه کرد. دولت باید کنترل نقدینگی کند. اگر نقدینگی را بتوانیم کنترل کنیم موفق می شویم.

بخش سوم سوالات مناظره در نیمه دوم به این صورت است که از هریک از نامزدها یک سوال پرسیده می‌شود که داوطلب برای پاسخ به آن سه دقیقه فرصت دارد.

بحران آب مسئله ۳۰ سال آینده همه کشورها است

عبدالناصر همتی نخستین فرد صحبت کننده در این بخش بود. او در پاسخ به این سوال که راهکار شما برای جلوگیری از تولید ضایعات کشاورزی چیست؟ پاسخ داد: بخش کشاورزی ما بسیار مهم است. زندگی روستائیان ما وابسته به همین فعالیت های کشاورزی است. برنامه مفصلی دارم تا از این وضعیت رها شوم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ما سالی ۱۴ میلیارد دلار نهاده های کشاورزی وارد می کنیم و اخیر این میزان کاهش یافته؛ ولی در حد ۱۲ میلیارد دلار واردات را داریم. بخشی از نهاده ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی و بخشی با ارز نیمایی وارد می شود. بحران آب در مصرف بخش کشاورزی مسئله مهمی است. بحران آب مسئله ۳۰ سال آینده همه کشورها است. در زمینه آبیاری باید اقدامات جدی انجام دهیم. قیمت گذاری محصولات کشاورزی مسئله دیگر است. تاکنون خرید تضمینی ما مسئله قیمت بوده در حالی که باید تضمین خرید به قیمت روز را انجام دهیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: مسئله انتقال به بازار مصرف مسئله دیگر ماست و شب عید دیدیم که چه اتفاقی افتاد و میوه کاری را کیلویی ۲ تا ۳ هزار تومان خریدند و کیلویی ۱۵ تا ۱۶ هزار تومان در بازار فروختند. باید انبارها را در بخش کشاورزی درست کنیم و باید بتوانیم این محصولات را از طریق هزار بورس کالا بفروشیم. نباید این گونه باشد که تولیدکننده کشاورزی محصولش را پیش فروش کند. مسئله کشاورزی ما بسیار پیچیده است؛ ولی در روستاها نه نظام پایدار کشاورزی را ایجاد کردیم نه اینکه استان ها کشاورزی را صنعتی کنیم.

شرایط کشور را در سال اول تغییر می‌دهیم

علیرضا زاکانی دومین فردی بود که در این بخش صحبت کرد؛ زاکانی درباره برنامه های خود برای بومی گزینی اشتغال در هر استان، گفت: بنده ۴ رویکرد اختیار انتخاب کردم، اولین رویکرد، تحول در عرصه اقتصاد و مدیریت بود و ۴ راهکار برای آن دارم که شامل جهش تولید، حمکرانی فضای مجازی، تمرکز زدایی، مبارزه با فساد است.

وی افزود: ما مبتنی بر آمایش اسلامی و هویت دادن به ۴۵۱ شهرستان و تعریف درست ماموریت دادن به آنها را فعالیت می کنیم؛ سالانه موقع تصویب بودجه ۱۰ درصد آن مربوط به تصمیم گیری استان است، در بدبینانه ترین حالت ۹۰ درصد بودجه را در مرکز کشور تصمیم می گیریم، دادن اختیار به شهرستان و محور قرار دادن نخبگان شهرستان ها از جمله اقدامات بنده خواهد بود.

زاکانی ادامه داد: مبتنی بر ۹ پیشرانی که برای جهش تولید تعریف کردیم، کل کشور را در محل جهش تولید قرار می‌دهیم و امکانی را فراهم می‌کنیم تا نخبگان شهرستان ها محور تحول در شهرشان شوند، انشاالله بتوانیم شرایط را به سمتی ببریم که با مشارکت مردم، شرایط کشور را در سال اول تغییر دهیم و در ۴ سال تحول را ببنید.

محیط زیست در خطر است

محسن مهرعلیزاده هم درباره خسارت به محیط زیست و برنامه های دولتش برای جلوگیری از آن بیان کرد: تغییر کاربری برای ایجاد مسائل مسکونی یا اشتغال است که باید تصمیمات مشخصی برای آن گرفت. محیط زیست در خطر است و باید جلساتی برگزار کرد تا این مشکل حل شود؛ برخی مواقع اعمال نفوذهایی می شود که سبب می شود تا این اتفاق رخ دهد.

او افزود: متاسفانه برخی مواقع تصمیماتی گرفته می شود که به محیط زیست آسیب می زند. باید نهادهایی که مرتبط با محیط زیست هستند را به عنوان ناظر بگذارند تا از بیشتر شدن اتفافات جلوگیری کنند.

بخشنامه‌ های مختلفی در صنعت‌ وجود دارد که باعث لطمه به تولید می شود

سعید جلیلی درباره برنامه‌های خود برای بازگشت شهرک‌های صنعتی به عرصه تولید، گفت: در ۸ سال گذشته توفیق بازدید از شهرک های صنعتی را داشتم. تقریبا با ۲۴ صنف جلسه داشتیم و ۱۶ موضوع مشترک مطرح شد و همگی اذعان دارند که موانع تولید در جامعه موجود است، یکی از مباحث بحث تامین مالی است. اگر ما ۲ هزار میلیارد تومان خلق پول می‌کنیم این پول کجا می رود؟ به دست چه کسی می رسد؟ اگر می‌خواهید به تولید بها دهید این مشکل را باید حل کنید.

وی افزود: بخشنامه های مختلفی در صنعت های مختلف وجود دارد که باعث لطمه به تولید می شود، در کنار آن واحدهای تولید خواهش دارند که برای صدور این بخشنامه ها با ما مشورت کنید؛ حرف ما را بشنوید بعد بخشنامه صادر کنید. ماشین دولت برای این است که شهرک صنعتی او را می بیند خوشحال شود، که آن شهرک صنعتی را این ماشین کمک می‌کند و آن را به جلو می برد، پس باید ساماندهی شود و با استفاده از ظرفیت دولت الکترونیک به آنها بگویید چه اختیاراتی دارید.

هر روستا باید اختیارات بودجه‌ای خود را داشته باشد

امیرحسین قاضی زاده هاشمی در پاسخ به سوالی در خصوص بیکاری و مهاجرت قشر جوان از مناطق روستایی گفت: وقتی می‌گویم ساختار‌ها منابع مالی را نادرست توزیع می‌کنند، نتیجه آن مهاجرت روستاییان و از بین رفتن مشاغل کشاورزی می‌شود.

او افزود: ۶۰ سال پیش آمریکایی‌ها اصلاحات ارضی را با هدف توسعه شهرنشینی برای ما طراحی کردند و باعث شدند سطح شهرنشینی و تمایل به مهاجرت افزایش پیدا کند.

نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: عمده‌ترین مسئله در این زمینه، باز توزیع نامناسب منابع است و جوانان روستایی، چون درآمدی در روستا ندارند، تمایلی برای حضور در روستا‌ها ندارند.

قاضی زاده هاشمی در پایان گفت: باید شبکه توزیع اختیارات را طوری قرار دهیم که هر روستا اختیارات بودجه‌ای خود را داشته باشد و مانند پایتخت به صورت جداگانه عمل کند.

قسم می خورم اگر دولت های گذشته تکرار شود، فاجعه در کشور اتفاق می افتد

محسن رضایی در پاسخ به سوال فقر فساد و تبعیض در کشور می‌تازد؛ شما چه برنامه‌ای برای اداره این وضعیت دارید؟ گفت: سال ۱۴۰۰ سال گشایش هست و به عنوان سرباز لازم است که هشدار بدهم و اینکه چرا سینه خود را سپر می‌کنم این است که در ۸ سال آینده چالش، آب، صنذوق بازنشسگی گرانی بیکاری و بدتر شدن کسب و کار داریم.

وی افزود:اگر می‌خواهیم فقر برود باید از تکرار دولت‌های گذشته دوری کنیم. شما از صحبت همتی باید بدانید چه وضعی بر کشور حاکم است؛ جناب همتی چرا کنار روحانی ماندید که تخصص اقتصاد‌ی نداشته؟ پس شما این کار را کردید شما به شعور ملت توهین می‌کنید. من همانطور که هزار تومانی نشان دادم می‌گویم اگر دولت‌های گذشته تکرار بشود فاجعه تکرار می‌شود.

وی ادامه داد:من خودم را برای همه مسائل آماده کردم؛ بیست سال است که دارم فریاد می‌کشم مسئله اقتصاد مهم است. دولت آینده باید شایسته‌ترین باشد، دست از حزب بازی برداریم. از همه احزاب اقوام و بانوان استفاده کنیم. از متلک گفتن دست برداریم، خدا خوشش نمی‌آید. این نظام امروز دست آویز جناح ها‌ی مخالف انقلاب شده؛ یک بار دیگر جلوی ملت تعظیم کنیم و قوی‌تر ین دولت را تشکیل بدهیم.

ارز ۴۲۰۰ تومانی مصیبت بسیاری داشت

سید ابراهیم رئیسی در پاسخ به سوالی مبنی بر تعدیل تورم گفت: متاسفانه یکی از مشکلات جدی که مردم بهش گرفتار شدند تورم است؛ قیمت کالا‌های اساسی فوق‌العاده افزایش پیدا کرده است؛ مسکن ۷ برابر، خودرو ۸ برابرشده و مردم شاهدند که قیمت گوشت و مرغ چندین برابر شده است. امروز سفره مردم کوچک شده؛ در همین سالن برخی‌ها در سال ۹۶ گفتند که اگر فلانی بیاید، قیمت دلار ۵ هزار تومان خواهد شد، اما خودشان قیمت دلار را به ۳۰ هزار تومان رساندند و بعد می گویند که اگر ما نبودیم قحطی می شد.

وی بیان کرد: تورم راهکار دارد؛ ثابت بازار مهم است،دخالت دولت در بازرا معنا ندارد، از بازاری باید برای هدایت بازار و از تولیدکننده باید برای تولید نظر گرفت. نمی شود همه چیز را با بخش نامه اداره کرد و نمی توان دولت در همه چیز دخالت کند. این ارز ۴۲۰۰ تومانی مصیبت بسیاری ایجاد کرد؛ این به جیب یک عده دلال رفت. امروز باید مساله ارز صادراتی را مدیریت کرد. مدیریت کردن ارز صادراتی بسیار مهم است با قوه قهریه نمی توان این را حل کرد. باید تسهیلات بانکی را مدیریت کرد.

بخش پایانی صحبت‌های داوطلبان با جمع بندی صحبت‌ها آغاز شد.

آقای روحانی؛ چرا ۳۰۰ هزار میلیارد از بازار سرمایه برداشتید؟

علیرضا زاکانی نخستین فردی بود که در بخش پایانی مناظرات امروز صحبت‌های خود را جمع بندی کرد. وی تصریح کرد: مردم عزیز بنده به عنوان یک رزمنده جرمم این است که در مقابل مفسدان ایستادم، تنها جرم انتصابی بنده مبارزه با فساد، فقر و تبعیض است. اتهام می‌زند که دو تا تجدیدی در تحصیلاتت داشتی، من از جنگ برگشتم امتحان دادم. یا می گویند در دوران دانشجویی مشروطی داشتی، من راننده تاکسی بودم و دو فرزند داشتم و درس هم می خواندم، بنده در دانشگاه تهران درس خواندم و کنکور امتحان دادم و به دلیل معلولیت دستم گفتند برو پزشکی هسته ای بخوان، لطفا تهمت نزنید آقای همتی.

وی افزود: به من می‌گویند نامزد پوششی، امیدوارم بار آخر باشد که این حرف را می زنند، چرا که خود آقای همتی نامزد پوششی هستند، عملکرد ضعیف دولت را می‌خواهند پوشش دهند، شما قرارگاه مرغ راه انداختید، بی تدبیری آقای همتی باعث گرانی مرغ شد، مردم یادتان است که گفتند رونق اقتصادی ایجاد می‌ شود؛ رکود را رد کردیم؛ مردم صداقت می‌خواهند. شما پول چاپ کردید ریختید درون بازار آن وقت می‌گویید کاندیدای عادی هستید؟

وی ادامه داد: دولت را از جلوی ملت کنار می کشیم و در خدمت ملت قرار می‌دهیم، بانک را در خدمت تولید قرار می‌دهیم و بازار سرمایه را رونق می‌دهیم. دولت بر بازار نظارت می‌کند نه اینکه دست در جیب مردم کند. چرا ۳۰۰ هزار میلیارد از بازار سرمایه برداشتید آقای روحانی؟ چرا برداشته است؟ باید پاسخگو باشید.مردم با حضور تحول ایجاد می‌کنند؛ ما وعده نمی دهیم باید بگوییم چه طور می‌خواهیم تحول ایجاد کنیم ما برنامه جامع داریم.

اگر منابع طبیعی کشور درست تقسیم شود، به هر نفر ماهی ۳ میلیون تومان می‌رسد

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در جمع بندی صحبت‌های خود در بخش پایانی مناظره گفت: مردم از ما می پرسند چرا بعد هر انتخابات مشکلات تکرار می‌شود؟ چند سالی است که با چند نفر از جوانان به این نتیجه رسیدیم که مشکلات کشور زیرساختی است و ساختار کشور نیاز به جراحی دارد و باید به دنبال کار‌های بزرگ‌تری در دولت باشیم.

او ادامه داد: در کتاب دولت سلام برنامه‌های دقیقی برای حل مشکلات کشور ارائه کردیم. باید ساختار‌ها و زیرساختار‌ها را تغییر دهیم؛ مردم باید به دولت نظارت داشته باشند و اگر جایی اشتباهی رخ داد در مقابل آن بایستند.

قاضی زاده هاشمی تصریح کرد: تلاش ما باید به این سمت برود که مسائل ۵۰ و ۱۰۰ ساله را حل و رفع کنیم. متاسفانه به دنبال ایجاد ساختار‌های مولد فقریم و انحصار‌ها طبقه مرفهی درست کرده که منافع آن‌ها در منافع دولت قرار گرفته است.

نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در پایان گفت: اگر منابع طبیعی کشور را بخواهیم به صورت مناسب تقسیم کنیم، به هر نفر ماهی ۳ میلیون تومان می‌رسد.

دو میلیون فالوور دارم

سید ابراهیم رئیسی در جمع بندی صحبت‌های خود گفت: رئیس جمهور رئیس همه مردم و همه جناح و همه دغدغه‌مندان نسبت به انقلاب از هر جناح و گویش و هر اقلیمی است و باید خود را رئیس آن‌ها بداند و نگاه خدمتگذاری به کشور داشته باشد. رئیس جمهور باید با یک نگاه عمیق نسبت به حل مسائل کشور و با داشتن برنامه وارد شود.

او ادامه داد: همه مردم دیدند که در قوه قضائیه برنامه‌ای تحت عنوان سند تحول ارائه دادم و مشغول به کار شدم. مردم هم احساس کردند که بعد از دو سال و چند ماه یک تحول در قوه ایجاد شد. این نگاه را من از همان چند روزی که تصمیم گرفتم اندیشکده‌های مختلفی را در کشور به خط کردم و برنامه‌هایی را برنامه‌هایی در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی در دستور کار قرار دادم.

رئیسی افزود: ما معتقدیم که در فضای مجازی عقب هستیم و زیر ساخت‌ها مشکل دارند؛ از بچه‌ها سوال می کنم که چقدر اینترنت وسط بازی قطع می شود؛ زیاد است زیرا که زیر ساخت‌ها مشکل دار است. در تولید محتوای فضای مجازی مشکل داریم و حق بسیاری از خانم‌ها که دارند محتوا ایجاد می کنند دارد ضایع می شود؛ من خودم در این فضا هستم و ۲ میلیون فالوور دارم، اما برخی دارند خِلط مطلب می کنند.

وی ادامه داد: ما اصحاب ما می توانیم هستیم و نمی‌شود و نشد نداریم. من با مسئولان بانکی درباره برخی مسائل بانکی صحبت می کردم؛ گفتند که نمی شود؛گفتند که بانک‌ها به حرف ما گوش نمی دهند، گفتم پس من شروع می کنم، ببینم که گوش می دهند یا نه. نه اینکه چون در قوه قضائیه هستم بلکه هر مدیری باید بتواند شروع کنم.

برخی از مشکلات در فرهنگ سیاسی کشور است

سعید جلیلی در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: موضوعات اقتصادی مطرح شد، اما موضوع اصلی این جلسه نقش رئیس جمهور است و اینکه کسی که در این جایگاه قرار می‌گیرد این بحث‌ها را به نتیجه برساند، کسی که برنامه‌های مختلف داشته باشد و اینکه با چه تضمینی به آن می رسند؟ باید بگویند چه طور برنامه‌های خود را اجرا می‌کنند.

وی افزود: ۸ سال پیش حرف‌هایی زده شد، اما دلار چند برابر و تحریم‌ها بیشتر شد. باید بگویند در سال اول، دوم، سوم و چهارم چند شغل ایجاد می‌کنند، در تلوبیون بیشتر از این از برنامه هایم خواهم گفت، باید با مردم صحبت کنیم از رئیس جمهوری که با اقتدار این کار‌ها را انجام دهد، تصمیمش اجرا و قول هایش عملی شود.

جلیلی گفت: برخی از مشکلات همگی مشکلات ساختاری نیست، برخی از مشکلات در فرهنگ سیاسی کشور است و مربوط به جناح‌های مختلف هم نیست؛ این باید برطرف شود. چگونه می‌توانیم این فرهنگ سیاسی غلط را کنار بگذاریم کار با نمایش اجرایی نمی‌شود، باید کار را واقعی انجام داد. اینکه فکر کنیم بخشنامه صادر می‌کنیم و کار می‌رود جلو اشتباه است و کار باید به نتیجه برسد وقتی حرف از فضای مجازی و هوشمند سازی دولت حرف می زنیم، باید نتیجه بگیرد.

وی خاطر نشان کرد: صحبت از جایگاه رئیس جمهور می‌کنیم، تعارفات سیاسی که مانع کار رئیس جمهور است کنار گذشته شود.

دولت من ادامه دولت اصلاحات و خاتمی است

مهرعلیزاده هم در صحبت های بخش آخر خود بیان کرد: مردم ایران در این کشور دولتی روی کار بود که به دور از هیجان شرایط کشور را به خوبی پیش برد. من ادامه دولت اصلاحات و خاتمی هستم که آمار خوبی در تورم و همه مسائل داشت. مشکلات مردم زیاد شده و در حال تبدیل به یک بحران شده است؛ هنوز برق قطع می شود و کمبود آب داریم و مردم ناراضی هستند.

او افزود: اجازه داده نمی شود که نخبگان و افراد شاخص مشکلات را حل کنند. من با دولت زندگی صحبت می کنم و مردم بیایند انتخاب کنند تا زندگی برازنده ایرانی رقم بخورد.

یارانه ۴۵۰ هزار تومانی برای ۴۰ میلیون نفر را تضمین می‌کنم

محسن رضایی در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: باید یک دولت نو به وجود بیاید که پاسخگو و مسئولیت‌پذیر باشد. دولتی جوان و انقلابی تشکیل خواهیم داد. در این دوره خودباروی از بین رفت، اعتماد به نفس کشته شد و ما نمی‌توانیم به میان آمد.

رضایی گفت: یارانه ۴۵۰ هزار تومانی برای ۴۰ میلیون نفر را تضمین می‌کنم، شغل خانه‌داری را برقرار می‌کنم. علاوه بر یک میلیون مسکنِ مصوبِ مجلس, یک میلیون مسکن دیگر نوسازی را مد نظر داریم. ایالت‌های اقتصادی را درست خواهم کرد. ۵ درصد بالاتر از قیمت‌های وارداتی محصولات کشاورزی را خریداری می‌کنم و فضای مجازی را با مدیریت در دسترس همگان قرار می‌دهم.

رضایی گفت: جوانان کشور را به صحنه می‌آورم و نظام تصمیم ساز برای جامعه و دولت را تقویت می کنم در این عرصه من شرمنده اعتماد مردم هستم؛ من شرمنده صبر و تحمل شما مردم هستم. من شرمنده زباله گردهای نان قرضی‌ و کولبر‌ها هستم. من فکر نمی کردم این وضعیت ایران را ببینم؛ مردم صبور را ببینم که با صبوری انواع ناملایمت را تحمل کردند، واقعا عذر خواهی می کنم.

زاکانی نامزد سوپرپوششی رئیسی است

عبدالناصر همتی هم در جمع بندی نهایی صحبت های خود در مناظره نخست گفت: من فکر می کردم آقای زاکانی پوششی هستند, ولی الان فهمیدم سوپر پوششی هستند و به هیچ وجه وقتم را صرف پاسخ دادن به ایشان نمی کنم. نکته دوم اینکه به من گفتند چرا به بانک مرکزی آمدی؟ من به بانک مرکزی آمدن و افتخار می کنم در شرایط بسیار سخت بانک مرکزی را اداره کردم و نگذاشتم ایران ونزوئلایی شود. نمی گذارم اقتصاد ما به سمت کره شمالی شدن برود.

همتی ادامه داد: مردم من هنوز پیروز این انتخابات نیستم؛ چون اکثر شما می خواهید رای ندهید؛ لطفا تجدید نظر کنید. برای تقویت جمهوریت باید قدرت بی قدرتان را نشان دهیم؛ ما وقت و فرصت خطا کردن نداریم. تا ۴ سال دیگر فرصت ها آرام آرام از دست می رود. همسایه ها در حال جلو افتادن از ما هستند. از عراق و پاکستان هم عقب تر می رویم. باید اقتصاد منطقه باشیم ولی نیستم اگر امروز درست انتخاب کنیم الگوی منطقه خواهم شد.

وی افزود: هم مشکلات اقتصادی حل می شود و روی ریل توسعه می افتیم و هم جمهوریت احیا می شود‌ ما می توانیم نتیجه را عوض کنیم. خودتان رای بدهید که اگر اعتراض خود را با رای نشان دهید و رای دیگران را هم تغییر دهی؛ پیروزیم. بحث پیروزی من نیست مردم و ایران و جمهوریت می توانند ببرند. مردم می توانند بازی صحنه را به نفع جمهور جمهوریت و ایران عوض کنند.

منبع: باشگاه خبرنگاران

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۲ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها