به گزارش جام جم آنلاین، دکتر محمد هاشمی در این مورد خطاب به داوطلبان کنکور توصیه می کند: زود خوابیدن در شب امتحان، شام سبک خوردن، صرف صبحانه کافی و مناسب از جمله مواردی است که داوطلبان کنکور باید رعایت کنند.
ضیاء الدین مظهری توضیح داد: کنکوری ها در روز امتحان حتما صبحانه کافی و مناسب مصرف کنند و همراه خود مایعات و مواد غذایی مناسب برای تامین قند مورد نیاز بدن داشته باشند تا دچار افت قند یا فشار خون نشوند.
وی، تنوع در مصرف تغذیه مخصوصا در ایام امتحانات را توصیه کرد و گفت: در صورتی که هر کدام از ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها، فیبرهای محلول و نامحلول، کمتر از نیاز بدن باشد، روی سیستم دفاعی، خون رسانی و تصمیم گیری مناسب مغز و اعصاب اثر می گذارد.
مظهری تامین انرژی مناسب را از مهمترین موارد قابل توجه کنکوری ها اعلام کرد و افزود: داوطلبان کنکور باید انرژی مورد نیاز برای امتحان را داشته باشند. مقدار صرف انرژی در مواردی مانند امتحان، بسیار بیشتر از سایر فعالیت ها است و به طور معمول ۲۵ درصد کل انرژی بدن صرف عملکرد مغز می شود.
وی ادامه داد: افرادی مانند داوطلبان کنکور که کارهای فکری بیشتری دارند، مقدار بیشتری از انرژی بدن شان در مغز صرف می شود. در تامین این انرژی فقط استفاده از منابعی مانند چربی ها، قندها و پروتئین ها اثرگذار نیستند بلکه باید ترتیبی داده شود تا ۱۵ تا ۲۰ درصد این انرژی از منابع پروتئینی، ۲۰ تا ۳۰ درصد از منابع چربی ها و منابع قندی تصفیه نشده مرکب را برای داشتن توان مناسب تفکر و اندیشه، مصرف کنند.
وی با اشاره به اینکه داوطلبان کنکور باید در کنار سایر موارد پروتکل های بهداشتی را نیز به خوبی رعایت کنند، افزود: آنان با توجه به جهش های اخیر ویروس کرونا از جمله آفریقایی جنوبی و هندی، در زمان امتحان از ۲ ماسک استفاده کنند.
مظهری به داوطلبان کنکور و خانواده های آنان توصیه کرد که از تجمع در محل برگزاری کنکور به شدت خودداری کنند و در صورت لزوم حضور در محل برگزاری امتحان، فاصله اجتماعی را رعایت کنند.
وی تاکید کرد که مکان کنکور باید طوری در نظر گرفته شود که امکان تهویه هوا وجود داشته باشد تا از انتشار ویروس در فضای محل برگزاری جلوگیری کند.
دکتر محمد هاشمی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با اشاره به اینکه صرف صبحانه مناسب اثر قابل ملاحظه ای روی حافظه و فراگیری دارد، گفت: گنجاندن کربوهیدارت های پیچیده نظیر نان و غلات به ویژه انواع سبوس دار آنها در وعده صبحانه موجب آزادسازی تدریجی قند خون و ثبات نسبی آن در طول روز می شود و کارایی سامانه حافظه ای را ارتقا می دهد.
وی ادامه داد: همچنین وجود پروتیین در این وعده مانند شیر و پنیر می تواند فراگیری فرد را افزایش دهد. مصرف مغزها (مانند مغز گردو) و آب میوه های طبیعی نیز در وعده صبحانه می تواند در این امر مؤثر باشد.
هاشمی بر پرهیز از استفاده از قندهای ساده نظیر قند، شکر، مربا، نوشابه، شکلات به منظور حفظ آرامش و تمرکز افراد تاکید کرد و گفت: مصرف این گونه مواد، سبب بالا رفتن ناگهانی قند خون می شود که با بالا رفتن سطح انسولین، متعاقب آن افت قند خون و خستگی و بی حوصلگی و سردرد را در پی خواهد داشت و به همین منظور مصرف آن ها به داوطلبان کنکور توصیه نمی شود و به جای آن مواد حاوی فیبر مانند خرما به عنوان منبعی مناسب تأمین قند خون توصیه می شود.
دکتر مژگان تن ساز متخصص طب سنتی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با بیان بایدها و نبایدهای تغذیهای کنکوریها، مواد غذایی سالم را عاملی موثر در کاهش استرس و افزایش تمرکز در داوطلبان آزمون سراسری عنوان کرد.
وی اظهار داشت: بهترین ماده غذایی (Food) در وعده صبحانه، زرده تخم مرغ عسلی است، بهتر است از سفیده آن استفاده نکنید. زرده تخم مرغ خون رسانی را افزایش می دهد. همچنین مصرف مربای سیب و به علاوه بر تقویت قلب و مغز و کبد، به بهبود وضعیت گوارش هم کمک می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که مصرف حریر بادام در وعده صبحانه یا میان وعده، منجر به افزایش حافظه، تمرکز، خونرسانی و تقویت مغز خواهد شد، ادامه داد: حریر بادام از آرد برنج، پودر بادام و گلاب و آب تهیه می شود و کسانی که مشکل گوارشی ندارند می توانند شیر هم به آن اضافه کنند.
وی خطاب به داوطلبان کنکوری ادامه داد: شیر بادام هم به عنوان میان وعده عصرانه بسیار مقوی است. پوست قهوه ای ۱۰ تا ۲۰ دانه بادام را جدا کنید در یک لیوان آب با کمی عسل، گلاب و زعفران مخلوط و میل کنید. این نوشیدنی نشاط شما را افزایش می دهد و کمک می کند دیرتر خسته شوید.
تن ساز به داوطلبان کنکوری تاکید کرد از درهم خوری پرهیز کنند و گفت: یکی از بهترین اقدامات برای کاهش استرس را بوییدن سیب، به، گلاب، گل مریم، گل یاس، بهار نارنج و بیدمشک است.
وی ادامه داد: به موقع خوابیدن موجب کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی و افزایش تمرکز می شود. از طرفی داشتن خواب کافی در این روزها موجب می شود، روز آزمون با نشاط تر باشید. همچنین اگر تحرک کافی ندارید، حتما سعی کنید روزانه حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه فعالیت آرام، نرمش یا پیاده روی با سرعت کم داشته باشید چراکه تحرک، تمرکز و جریان خون مغزی را افزایش می دهد.
منبع: ایرنا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد