
به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از ایرنا، دکتر مریم رزاقی آذر روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا افزود: در این مطالعه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک با سطح ویتامین دی بیشتر ار ۲۰ نانوگرم در میلی لیتر نسبت به کسانی که کمبود ویتامین دی داشتند از کنترل دیابت بهتری برخوردار بودند.
وی افزود: از بین ۳۳۹ بیمار مبتلا به دیابت نوع یک، ۱۹۲ بیمار شامل ۹۹ پسر، ۹۳ دختر به صورت انتخاب تصادفی وارد این مطالعه شدند که هموگلوبینای وان سی (HbA ۱ C) و ویتامین دی آنها با روش HPLC اندازه گیری شد.
این محقق تصریح کرد: بیماران براساس سطح ویتامین دی، خون به چهار گروه کمتر از ۱۰ نانوگرم، ۱۱ تا ۲۰ نانوگرم، ۲۱ تا ۳۰ نانو گرم و بیشتر از ۳۰ نانوگرم تقسیم شدند و سطح هموگلوبینای وان سی آنان به عنوان شاخص کنترل متابولیک در این گروهها با یکدیگر مقایسه شد.
رزاقی آذر یادآور شد: مقدار هموگلوبینای وان سی در گروه یک و گروه ۲ به طور قابل توجهی از گروه ۳ و ۴ بیشتر بود (بالا بودن هموگلوبینای وان سی به معنی کنترل بد دیابت است) و به عبارتی گروههای سوم و چهارم در کنترل بیماری دیابت نوع یک، موفقتر بودند.
مطالعه ارتباط سطح ویتامین دی در خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک با کنترل متابولیک دیابت آنها توسط مریم رزاقی آذر، مونا نوربخش، میترا نوربخش، عرفان عبدیائی، حسین عبدیائی انجام شد.
بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) دانشگاه علوم پزشکی ایران، مرکز تحقیقات اختلالات متابولیک پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، دپارتمان بیوشیمی بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و کمیته تحقیق دانشجوئی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم این رویداد علمی را همراهی کردند.
آزمایش هموگلوبینای وان سی، یک آزمایش خون بسیار رایج است که برای غربالگری بیماران دیابتی کارآیی داشته و نشان میدهد بیماران به چه میزان در کنترل بیماری دیابت موفق بوده اند.
آزمایش هموگلوبینای وان سی (Hb A ۱ C) نشانگر میزان گلوگز (قند) همراه با هموگلوبین موجود در خون و میانگین قند خون بیمار در ۲ تا ۳ ماه گذشته است، بنابراین در صورتی که میزان قند خون در ۲ یا ۳ ماه گذشته بالا باشد، نتیجه این آزمایش نشان دهنده کنترل نامناسب قند خون و در نتیجه امکان بروز عوارض بیشتر دیابت است.