به گزارش
جامجم آنلاین به نقل از آیافال ساینس، بر اساس بیانیه انتقال انرژی از زغال سنگ به انرژی پاک به رهبری بریتانیا که قرار است در روز پنجشنبه در COP26 اعلام شود، در مجموع 190 کشور و سازمان را به توافق میرساند که استفاده از این سوخت فسیلی به تدریج کنار گذاشته شود و از ساخت یا سرمایهگذاری در نیروگاه زغالسنگ جدید خودداری کنند. بر اساس این تعهد کشورهای دارای اقتصادهای قویتر باید استفاده از زغال سنگ برای تولید برق را در دهه 2030 متوقف کنند و کشورهای دارای اقتصادهای ضعیفتر باید این کار را در دهه 2040 انجام دهند.
با این حال، تلاش برای «پیوستن زغال سنگ به تاریخ» شروعی دشوار داشت. برخی از کشورهای وابسته به زغالسنگ جهان، از جمله استرالیا، هند، چین و ایالاتمتحده این تعهد را امضا نکردهاند. اما از سوی دیگر، امضای تعدادی از کشورهای تشنه زغالسنگ مانند اندونزی، کره جنوبی، لهستان، ویتنام و شیلی را جلب کرد.
زغالسنگ بزرگترین عامل تغییر آب و هوای انسان محور است و سوزاندن زغالسنگ عامل حدود 46 درصد از انتشار دیاکسید کربن یکی از مهمترین گازهای گلخانهای در سطح جهان است. علاوه بر این، زغالسنگ یکی از اصلیترین عوامل آلودگی هوا به شمار میرود.
در اقدامی جداگانه، اتحاد گذر از سوخت زغال سنگ - ائتلاف بینالمللی از کشورها، مناطق و سازمانهایی با هدف حذف تدریجی سوخت زغالسنگ- در 4 نوامبر/ 13 آبان اعلام کرد که 28 عضو جدید از جمله اوکراین، شیلی، سنگاپور، موریس، آذربایجان، اسلوونی و استونی به این ائتلاف پیوستهاند.
زغالسنگ در حال حاضر در بسیاری از نقاط کره زمین در حال کنار گذاشته شدن است. جهان طی 6 سال گذشته شاهد کاهش 76 درصدی تعداد نیروگاههای زغالسنگ جدید بوده است. با این حال، این تعهد جدید بهعنوان یک میخ مهم دیگر به تابوت سوخت زغالسنگ به شمار میرود که از سوی برخی کشورها، بهویژه دولت بریتانیا که مایل بود حذف تدریجی زغالسنگ را به نشان افتخاری برای ریاست کوپ این دوره تبدیل کند، اعلام شده است.
کواسی کوارتنگ، وزیر بازرگانی و انرژی بریتانیا، گفت: «امروز نقطه عطفی در تلاشهای جهانی ما برای مقابله با تغییرات آبوهوایی است، زیرا ملتها از همه گوشههای جهان در گلاسکو متحد میشوند تا اعلام کنند که زغالسنگ نقشی در تولید برق آینده ما ندارد.» وی افزود: «جهان در مسیر درستی حرکت میکند و آماده است تا سرنوشت زغال سنگ را مهر و موم کند و از مزایای زیستمحیطی و اقتصادی ساختن آیندهای با انرژی پاک بهرهمند شود.»
با این حال، عده زیادی همچنان چندان متقاعد نشده بودند. برخی از سیاستمداران بریتانیا از این تعهد انتقاد کردند که به اندازه کافی انگیزشی نیست و از طرف دیگر مبهم و پر از خلأهای احتمالی است.
سازمان غیردواتی صلح سبز نیز از این تعهدات انتقاد کرد. به نقل از اسکای نیوز، خوان پابلو اوسورنیو، رئیس هیئت صلح سبز در کوپ26، گفت: «به طور کلی این بیانیه هنوز به خوبی از هدفمندی مورد نیاز در مورد سوختهای فسیلی در این دهه حساس فاصله دارد.» وی افزود: «بهنظر میرسد که بر خلاف تیتر درخشان این بیانیه، قرار است به کشورها آزادی عمل زیادی داده شود تا تاریخ خروج خود را از مصرف این سوخت مشخص کنند.»