سوانح رانندگی اولین دلیل مرگ نوجوانان در جهان و چهارمین دلیل مرگ کودکان زیر ۱۲سال است. قوانین زیادی برای مراقبت از کودکان در زمان رانندگی وجود دارد.
بسیاری از این قوانین نانوشتهاند و این والدین هستند که برای حفظ جان فرزندشان باید به آنها توجه کنند.
بسیاری از تصادفات رانندگی که منجر به آسیب به کودکان میشود، نشأت گرفته از بیتوجهی والدین است. درادامه درباره مراقبت از کودک در خودرو و کاهش آسیبهای ترافیکی پرداختهایم.
صندلی مخصوص
مهمترین وسیلهای که باید در خودرو داشته باشید، صندلی خودروی کودک است. هرچند در ایران استفاده از این وسیله اجباری نیست اما در بسیاری از کشورها پلیس با والدینی که برای فرزندشان صندلی خودرو جاسازی نکردهاند، برخورد جدی میکند.
با استفاده از صندلی کودک برای فرزندتان او را در محلی ثابت میکنید و از پریدن او روی صندلیها یا خم شدن به سمت جلو جلوگیری میکنید و البته از او هم در برابر تصادفات احتمالی مراقبت میکنید
صندلی خودرو را باید در عقب خودرو بگذارید و فرزندتان را درون آن قرار دهید. هیچگاه فرزندتان را روی پاها و در صندلی جلو نگه ندارید. حتی اگر خودروی شما کیسه هوا هم داشته باشد فرزندتان بین کیسه هوا و شما میماند و این میتواند به او آسیب بزند.
اگر خودتان هم راننده هستید هرگز فرزندتان را روی پاهایتان نگذارید، چون احتمالش زیاد است که حواستان پرت شود و این میتواند مقدمهای برای بروز یک تصادف باشد.
صندلی کودکان عموما در اندازههای متفاوت است و برای سنین نوزادی، دو تا چهار سالگی و چهار تا هفت سالگی استفاده میشود. بستن کمربند مخصوص صندلی و نیز ثابت کردن صندلی خودرو به ماشین یکی از مهمترین کارهایی است که باید انجام دهید.
تنها گذاشتن ممنوع
هیچگاه فرزندتان را در خودرو تنها نگذارید. حتی اگر برای لحظهای خودرو را ترک میکنید و مثلا میخواهید لاستیکها را بررسی کنید، باز هم فرزندتان را تنها نگذارید. دست او را بگیرید و با هم از خودرو پیاده شوید. اگر هم در ماشین تنها ماند، او را در صندلی جلو و پشت فرمان قرار ندهید.
ممکن است خودرو را روشن کند و سانحه ناگواری را رقم بزند. بسیاری از حوادث ناگوار مانند مرگ کودکان یا آسیب جدی به آنها زمانی روی میدهد که آنها در خودرو تنها هستند.
در چنین شرایطی ممکن است فرزندتان در خودرو را قفل و خودش را زندانی کند، با وسیله خطرناکی بازی کند، هوای گرم درون خودرو جان فرزندتان را به خطر بیندازد، سارقی خودرو و فرزندتان را با هم به سرقت ببرد یا اینکه خودروی دیگری با خودروی شما تصادف کند و به فرزندتان آسیب بزند؛ بنابراین هیچگاه او را در خودرو تنها نگذارید.
پنجره ممنوع
در هر سه دقیقه یک کودک در سوانح رانندگی و در زمانی که دستها و صورت خود را از پنجرهها بیرون بردهاند، آسیب میبینند و این یعنی که باید حسابی مراقب باشید.
اگر فرزندتان دوست دارد پنجره پایین باشد و هوا در خودرو جریان یابد، کمی شیشه سمت او را پایین بکشید البته نه آنقدر پایین که او دستها یا صورتش را بیرون از پنجره ببرد. دستهای فرزندتان میتواند به شاخههای درختان یا خودروهای دیگر برخورد کند و باعث زخمی شدن یا شکستگی و آسیبهای جدی دیگر شود.
اگر فرزندتان شلوغکار است قفل کودک را بزنید تا او نتواند پنجره را پایین بکشد. اگر نمیتوانید کودکتان را مجبور کنید دست و بدنش را از پنجرههای خودرو بیرون نبرد، بهتر است توجه او را به شکل دیگری جلب کنید. برای او شعر بخوانید، آهنگ مورد علاقهاش را پخش کنید، با او بازیهای گروهی کنید یا برای او توضیح دهید با بیرون بردن دست و بدنش از پنجره، اتفاقات بدی در انتظارش است.
علاوه بر این هیچگاه اجازه ندهید فرزندتان از سانروف خودرو بیرون برود. سانروف برای این ساخته شده که هوای بیشتری در خودرو جریان پیدا کند و وسیله بازی فرزند شما نیست. بسیاری از آسیبها و فوت کودکان مربوط به استفاده نادرست از سانروف است.
مراقبت از مادران باردار در زمان رانندگی
رانندگی در بارداری میتواند باعث خستگی، حالت تهوع، عدم تمرکز یا محدودیت حرکت برای شما شود. حتی اگر شما هم مراقب باشید و متمرکز رانندگی کنید، رانندگان دیگر با بیتوجهیشان میتوانند به شما آسیب بزنند اما اگر مجبور به رانندگی هستید حتما کمربند ایمنی را ببندید.
تحقیقات نشان داده با بستن کمربند ایمنی تا سه برابر ایمنتر خواهید بود. بهتر است کمربند را در قسمت لگن و زیر شکم قرار دهید. رانندگی تقریبا در سه ماهه اول بارداری خطر جدی ندارد.
در سه ماهه سوم بارداری و زمانی که به زایمان نزدیکتر میشوید، خوب است رانندگی نکنید. تحقیقات نشان میدهد بانوان در سه ماهه دوم بارداری و در مقایسه با بانوانی که باردار نیستند ۴۲درصد بیشتر در معرض خطر تصادفات رانندگی قرار دارند. آمارها نشان میدهد سالانه بین ۱۵۰۰ تا ۵۰۰۰ سقط جنین در تصادفات رانندگی اتفاق میافتد.
لیلا شوقی - خبرنگار / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد