به گزارش جام جم آنلاین از استان مرکزی، سالهاست در اصطلاحات فارسی میگویند فرزند عصای پیری و کوری پدر و مادر است اما این روزها با تغییر سبک زندگی و تغییر نرخ باروری و سالمندی شاید آنچه بسیار در ذوق می زند و می توان برداشت کرد همان جمله بزرگترهاست که به زوج های جوان می گوید "به پای هم پیر شوید" و متاسفانه زوج ها با سرعت زیادی در حال پیر شدن هستند بدون اینکه فکری برای فرزندآوری داشته باشند که این مساله زنگ خطر را در کشور و استان مرکزی به صورت ویژه تر به صدا درآورده است.
مسئله جمعیت به نوعی حاکم بر دیگر موضوعات و مسائل جامعه شده است، رشد منفی ازدواج به همراه مشکلات اشتغال، هزینههای ازدواج و فرزند آوری سبب شده که کارشناسان؛ جمعیت کشور را در سال 1430 به طور خوشبینانه 30 میلیون تخمین بزنند از طرفی مسئله مسکن و گرانی اجارهبها مشکلی است که توانسته به این موضوع دامن بزند و این مسئله تهدیدی برای جوانی ایران و گویای سرعت حرکت بهسمت سالمندی است.
مسئله سالمندی یکی از چالشهای مهم دنیای امروز است به طوری که جمعیت سالمند کشور به سرعت در حال افزایش است، موضوع سالمندی به دلیل اینکه ارتباط مستقیم با پیری جمعیت دارد، یکی از چالشهای پیش روی کشور به شمار میرود.
استان مرکزی نیز از این امر مستثنی نیست و به عنوان یکی از استانهای سالمند کشور هم اکنون با چالش افزایش سالمند و شیب تند سالمندی روبرو است به طوری که در ماههای گذشته سوئیت نگهداری زوجهای سالمند در استان مرکزی افتتاح شد تا سالمندان زوج که امکان نگهداری آنها در منزل وجود ندارد با اجاره این سوئیتها در آنجا مستقر شوند.
تغییرات سریع در سبک و شیوه زندگی در قرن جدید سبب ایجاد تغییر در تعریفهای گذشته خانواده شده بدین جهت که نگهداری والدین در سرای سالمندان، مدل غربی است که در بین خانوادههای ایرانی وارد شده و این نوع نگاه باید تغییر کند.
صرفاً پیر شدن و یدک کشیدن عنوان "سالمند" نمیتواند پاسخگوی دغدغههای دوران سالمندی باشد چراکه سالمندان کشور هر روز با انواع و اقسام مشکلات مختلف مواجه هستند که اگر نخواهیم چارهای برای حل این مشکلات بیندیشیم، قطعاً در آیندهای نه چندان دور، با بحران زندگی سالمندی مواجه خواهیم شد.
مساله پیری و سالمندی جمعیت یک مساله اساسی در استان مرکزی
مسئله سالمندی و جمعیت موضوعی بود که "زینب اختری" مدیرکل زنان و امور خانواده وزارت کشور به آن تاکید داشت و برضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت گفت و اظهار داشت: قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده 73 ماده دارد که بر اساس ماده یک بند پ این قانون استانداران موظف به برنامهریزی و نظارت در خصوص جمعیت و افزایش نرخ باروی و ارتقای نرخ باروری هستند.
وی تصریح کرد: کشور با مسائل متعددی روبرو است، اما باید به مسائل زیربنایی و اصلی از جمله مسئله جمعیت توجه جدی شود، با توجه به اینکه یکی از مسائل استان مرکزی بحث سالمندی است یک بار مضاعفی را بر دولت دولتمردان قرار میدهد.
اختری خاطرنشان کرد: مهمترین مسئله در فرمایشات رهبر معظم انقلاب و تاکید ریاست جمهوری بحث جمعیت بوده چراکه اگر جمعیت نباشد جمعیتی برای دریافت و ارایه خدمت در کشور وجود ندارد و در آینده به جامعهای تبدیل خواهیم شد که تنها خدمت گیرنده است بنابراین طبق فرمایشات مقام معظم رهبری اگر به مسئله سالمندی جمعیت پرداخته نشود آینده هولناکی در مقابل ما قرار خواهد داشت.
استان مرکزی با سرعت زیادی به سمت سالمندی حرمت میکند
در عین حال، "پروین مفتحزاده" مدیرکل دفتر زنان و خانواده استانداری مرکزی در خصوص جمعیت سالمند استان مرکزی اظهار داشت: جمعیت سالمند استان مرکزی در سال 95، 15.1 درصد بوده که در سال 1400 به 16.8 درصد رسیده که این آمار نسبت به میانگین کشوری بسیار نگران کننده است.
وی با اشاره به درصد جمعیت استان مرکزی در سنین مختلف افزود: جمعیت زیر 5 سال در استان مرکزی 5.62 درصد، جمعیت زیر 15 سال 19.63 درصد، جمعیت 15 تا 64 سال 67.34 درصد، جمعیت 65 سال به بالا 7.49 درصد است.
مدیرکل دفتر زنان و خانواده استانداری مرکزی تصریح کرد: میزان باروری کلی در استان مرکزی 1.23 درصد است که استان مرکزی از لحاظ رتبه باروری در رتبه بیست و ششم کشور قرار دارد و به عبارتی چهار استان مانده به استانهای آخر کشور به شمار میرود.
مفتحزاده عنوان کرد: استان مرکزی در شاخصهایی نظیر طلاق و نرخ سالمندی افزایش چشمگیری داشته به طوری که در نرخ طلاق از 2.1 در سال 95 به عدد 2.5 در سال 1400 رسیده و این شاخص در سال 1401 مجدد افزایش داشته و به 2.7 درصد رسیده است.
وی بیان کرد: استان مرکزی در موضوع سالمندی از عدد 15.1 درسال 95 به رقم 16.8 درصد در سال 1400 رسیده که با توجه به میانگین کشوری عدد 10.97 درصد بسیار نگران کنندهتر است.