نکوداشت نادر طالب زاده، بزرگداشت جمال شورجه و معرفی برگزیدگان بخشهای مختلف مستند و داستانی ازجمله بخشهای این مراسم بود. اگرچه این دوره جشنواره فیلم عمار به شکل رسمی به کار خود پایان داد اما از آنجا که این رویداد مردمی در طول سال هم به حیات خود در قالب اکرانهای مردمی و برنامههای مختلف ادامه میدهد، روشنایی فانوس عمار هم ادامه دارد.
تجلیل از جمال سینمای انقلاب
یکی از مهمترین بخشهای مراسم پایانی سیزدهمین جشنواره فیلم عمار، بزرگداشت جمال شورجه، فیلمساز برجسته سینمای جنگ و مقاومت بود که جایزه ویژه چفیه شهید رسول خالقیپور به این کارگردان اهدا شد و برای یکسال مهمان خانه او خواهد بود. ابوالقاسم طالبی، سیدمحمود رضوی و مسعود جعفریجوزانی ازجمله هنرمندانی هستند که در سالهای قبل این جایزه را دریافت کرده بودند.
رئیس سازمان سینمایی، طی سخنانی خود را شاگرد جمال شورجه دانست و گفت: در کنار استاد شورجه درس اخلاق، ایمان، صبوری و فداکاری آموختم. او تنها معلم و استاد در سینما نیست. او جمال سینمای انقلاب است و افتخار میکنم که شاگر او هستم.
محمد خزاعی، ضمن آرزوی سلامت برای شورجه گفت: منتظریم تا او به سینما برگردد چراکه الگویی برای جوانان سینمای انقلاب است.
جمال شورجه ضمن احترام به خانواده شهدا و تشکر از جمیع عماریون، آنها را شجره طیبه توصیف کرد و گفت: سینمای ایران باید تبدیل به سینمایی بلندآوازه در دنیا شود، چراکه همواره در مقابل استکبار ایستاده و سینمای بااخلاقی است .اصالت این جشنواره به مردمیبودن آن است و در کنار برگزاری جشنواره، آثار جشنواره در سراسر ایران پخش میشود و عماریون سختی پخش آثار را به جان خریدهاند که حرکتی قابل تقدیر است.
تبلور گفتمان انقلاب اسلامی در طالبزاده
یکی دیگر از بخشهای مهم آیین اختتامیه جشنواره عمار، نکوداشت زندهیاد نادر طالبزاده، پایهگذار و دبیر پیشین این رویداد بود. سهیل اسعد، دبیر سیزدهمین دوره عمار درباره این فعال فرهنگی و رسانهای فقید و برجسته گفت: من گفتمان انقلاب اسلامی را در رفتار حاجنادر میدیدم. رفتارش از گفتارش بلیغتر بود و از کسانی بود که گفتمان انقلاب در عملش هویدا بود. رفتار و عمل او با بصیرت و با نگاهی عمیق بود، چراکه حقایق را درک میکرد و سپس تصمیم میگرفت و حرکت میکرد. حاجنادر قدرت جذب داشت و شخصیتهایی که به ایشان و حرکت رسانه انقلاب و ضداستکباری نزدیک شدند، شخصیتهایی بودند که بهواسطه حاجنادر جذب این مسیر شدند.
برگزیدگان بخش مستند آرمان روحا...
جوایز این بخش که با حضور خانواده شهدای امنیت صیاد خدایاری و علیاصغر بیگلو و داوران (محمدرضا بورونی، حسن صنوبری، ابوالفضل اقبالی، محمدحسن یادگاری، سیدعلی سیدان) برگزار شد، لوح افتخار این بخش را به علت «بهدستدادن نگاهی جامع درباره فاجعه تروریستی شاهچراغ» به «پاییز حرم» (علی خسروی)، لوح افتخار دوم را به علت «روایت دقیق دو نسل از مردم مظلوم ایران که در میدان شهادت به هم رسیدند» به «خوبان عالم» (امید مدحج و حمیدرضا بهوندی) و لوح افتخار سوم را به علت «روایت حماسهای ناگفته از مردم ایران» به «برای بیرق» (محمود شهبازی) اهدا کرد.
فانوس این بخش هم به علت «پژوهش جامع و مستند درباره بحرانهای اخیر ایران و منطقه و انسجام روایی قابلقبول» به «نقابدارها» (محسن سلیم) رسید.
برگزیدگان بخش مستند حافظه ملی
هیات داوران این بخش متشکل از امیر مهریزدان، محمدرضا کائینی، سیدحامد ترابی، محمدحسن روزیطلب و مهدی نقویان، لوح افتخار حافظه ملی را بهدلیل «برخورداری از پژوهش مناسب در راستای نمایانسازی استیصال شاه در واپسین فصل حیات» به «کابوس نیمهشب» (علی عارضی) اهدا کرد. جایزه ویژه موزائیک مرگ بر آمریکا هم بهخاطر ساخت مستند «سفارتسیاه» به رضوانه فتحی رسید.
برگزیدگان بخش نهضت جهانی مستضعفین
هیات داوران لوح افتخار این بخش را به علت «روایتی روان و پرداختن به بخشهای دیدهنشده از زندگی سردار شهید حاجقاسم سلیمانی» به «پاییز 50 سالگی» (محسن اسلامزاده) اهدا کرد. اسلامزاده موقع دریافت جایزه گفت: مستند پاییز 50 سالگی روایت متفاوتی از شهید حاجقاسم بود و اگر مسئولین کمک کنند میخواهم راجع به شهید محسن فخریزاده فیلم بسازم.
فانوس این بخش هم به دلیل «ساخت مستندی در مورد شهید محراب آیتا... محمدباقر حکیم و پژوهش خوب و پرداختن به بخشی مهم از مبارزه مردم عراق علیه حزب بعث و همچنین خلاقیت در فرم» به «برای آزادی» (مصطفی آقامحمدلو و فرهاد حاجیعباسی) رسید.
برگزیدگان بخش تاریخ فرهنگی، اجتماعی و دفاعمقدس
هیات داوران لوح افتخار این بخش را بهدلیل «توجه ویژه به ابعاد شخصیتی حبیبا... صادقی و شخصیت هنرمند برجسته انقلابیشان» به «هنرمند واحد 5» (محمدصالح حجتالاسلامی) اهدا کرد. لوح افتخار دوم این بخش بهدلیل «پرداخت به موضوع نهضت سوادآموزی و خردهروایتهای فراموششده» به «مدرسهای در دوردست» به (سیدمحمدیوسف جلالی و حمیدرضا بهوندی) اهدا شد و لوح افتخار سوم این بخش هم بهدلیل «سویهگیری ورزشی و روایتی نو از ورزش باستانی» به «پهلوانان نمیمیرند» (سیدرضا بطحایی) رسید.
برگزیدگان بخش ملت قهرمان
هیات داوران لوح افتخار این بخش را به علت «تاکید بر توانایی رشد و مسئولیتهای فردی و پایانی تاثیرگذار و نمادین برای مسئولیت انسانی و روایت بومی و ایرانی از صیانت و فداکاری از محیطزیست با الگوی تربیتی متمایز» به «دلنگران آهوها» (ایمان ایزی و ابراهیم زرقانی) اهدا کرد. لوح دوم این بخش هم به علت «انتخاب موضوعی انسانی، انسانساز و امیدبخش با تاکید بر فداکاری و ایثار» به «بهنام پدر (دکتر مبین)» (قربانعلی طاهرفر و فرزین ریحانیفرد) رسید.
نشان ملی استقلال برای زنان قهرمان ایرانی
نشان مردمی استقلال که منقش به تصویر شهدای دانشمند و شهدای هستهای است و از طرف خانواده شهدای دانشمند به کسانی که برای استقلال کشور در حوزههای مختلف تلاش میکنند اهدا میشود در این دوره جشنواره عمار به این زنان قهرمان رسید: بیبیفاطمه حقیرالسادات دکترای تخصصی نانو مدیسین از دانشگاه آمستردام هلند، مریم گلآبادی صاحب شرکت دانشبنیان نگین بذر دانش، معصومه صابکی قهرمان مستند سورجان، فاطمه مطلق قهرمان مستند خانه ایرانی با موضوع کالای ایرانی.
برگزیدگان بخش نقد درونگفتمانی
هیات داوران، لوح افتخار این بخش را بهدلیل «توجه به مسأله خصوصیسازی و نقش مطالبهگری» به «هپکوتیزم» (سعید ساروقی) اهدا کرد. فانوس این بخش هم به علت «پرداختن به سوژه محلی دارای موضوعیت در مقیاس ملی» به «نیوجرسی» (علی زهیری) رسید.
جایزه ویژه پژوهش هم بهدلیل «پژوهش قوی و بیطرف و رویکرد حل مسأله در حوزه خصوصیسازی» به پژوهشگر «شاهدانعینی» (داوود مبصری) اهدا شد.
برگزیدگان بخش فیلم داستانی
هیات داوران، لوح افتخار بخش تیزر فرهنگی را بهدلیل «ایثار زنان ایرانزمین در دفاعمقدس و توجه به اقتباس از تاریخ شفاهی جنگ و زاویه دید جدید» به «حوضخون» (محمد دیماسی) و فانوس این بخش را هم بهدلیل «توجه به شهادت حاجقاسم سلیمانی و گسترش فرهنگ مهماننوازی و سبک زندگی ایرانی» به «هزارجان گرامی» (امیرحسین نوروزی) اهدا کرد.
لوح افتخار بخش داستانی کوتاه بهدلیل«واکنش سریع و خلاقانه به موضوع روز و خلاقیت در فیلمبرداری و بازنمایی مطلوب از جبهه حق و باطل» به «محافظ» (محمدجواد موحد و محمدجواد شفاه) رسید. داوران فانوس این بخش را نیز بهدلیل «خلاقیت در پرداخت رشادتها و بازتولید نقش کنشمند زنان پزشک در جبهه مقاومت» به «اسماء» (مصطفی آقامحمدلو) اهدا کردند.
فانوس بخش داستانی بلند بهدلیل «توجه فیلمساز به مقوله عدالت و نگاه جوانگرایانه به تحول در سیستم و تصویر مطلوب از اعتراض به سوءمدیریتهای اداری» به «نگهبان» به کارگردانی حمید بیات رسید. هیاتداوران در بخش داستانی سریالی هم لوح افتخار را بهعلت «نگاهی نو و متفاوت در ساخت سریال در مدیوم تلویزیون و توجه به پژوهش در امر فیلمنامهنویسی» به «آقای قاضی» (سجاد مهرگان) اهدا کرد.
در بخش بازیگری هم لوح افتخار به مهدی زمینپرداز برای بازی در فیلمهای «نگهبان» و «روحینا» رسید.
داوران در بخش دستاورد فنی نیز دیپلم افتخار را به احمد گودرزی تصویربردار «محافظ» اهدا کردند.
از دستکش ننهعصمت تا برگزیدگان غیرسینمایی
سیزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار با وجود اینکه در عنوان، عبارت فیلم را یدک میکشد که نشان از خاستگاه و ماهیت سینمایی آن دارد اما از ظرفیتهای فراوان شاخههای دیگر هنری هم غافل نیست و در همه دورهها توجهی جدی به آنها داشته است.
این رویکرد بهویژه در این دوره اخیر هم دنبال شد و در مراسمی که با حضور اساتید برتر حوزه گرافیک، تصویرسازی و کارتون و همچنین شعر و موسیقی در سهشنبه هفته گذشته در سینما فلسطین برگزار شد، از هنرمندان فعال در فتنه اخیر در قالب هنرهای تجسمی، موسیقی و شعر تقدیر بهعملآمد.
برخی از برگزیدگان این مراسم از این قرار است: لوح افتخار بخش موسیقی: «آرمان عزیز» (مرکز آفرینشهای هنری بسیج استان قم)، فانوس بخش موسیقی: مجتبی ا...وردی، لوح افتخار بخش شعر: «هیاهو» (سیدمحمدجواد شرافت)، فانوس بخش شعر: مهدی جهاندار، فانوس بخش کارتون: «برلین» (پیمان علیشاهی)، فانوس بخش پوستر: «شریکخون» (امین تقیزاده)، فانوس بخش تصویرسازی: «دختر ایران» (مهناز صابرپور).
برندههای دستکش ننهعصمت
آنهایی که در این سالها جشنواره مردمی فیلم عمار را دنبال میکنند، حتما با فاطمه صغریفلکیان، مشهور به ننهعصمت و جایزه ویژهاش در این رویداد آشنایی دارند. امسال و در این بخش جنبی جشنواره هم جایزه دستکش ننه عصمت به هنرمند انقلابی سیدمحمدجواد طاهری رسید. اهدای این جایزه با دعوت از خانواده شهید محمدحسین حدادیان و با حضور سهیل اسعد، هادی آرزم و علیمحمد مؤدب برگزار شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر سیدمرتضی موسویان، ضرورت و اهمیت داشتن دکترین در رسانه و دلایل قوت و ضعف رسانههای داخلی و معاند را بررسی کردهایم
ابراهیم تهامی، مهاجم سابق تیمملی در گفتوگو با جامجم:
گفتوگو با محمود پاکنیت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون
در گفتوگو با تهیهکننده مستند معروف شبکه سه اولویتهای موضوعی فصل جدید بررسی شد