بچههایی که خیلیهایشان به واسطه زندگی در محلههای میانی و پایینشهر و بیرون آمدن از طبقات متوسط و ضعیف اقتصادی و اجتماعی، شاید به اندازه بچههای بالا شهری اتو کشیده و مبادی آداب نباشند.شرایط خاص این بچهها در محلههای پایینشهر، تربیتشان را هم متفاوت کرده و آنهایی هم که میخواهند در چنین شرایطی متفاوت باشند و با درس خواندن سرنوشت بهتری برای خودشان رقم بزنند، هم نمیتوانند در فضای خاص مدارس دولتی، در کلاسهای ۴۰ نفره، نیمکتهای سه نفره و با معلمهایی که چندان رغبتی برای تدریس خوب و دلسوزانه در این کلاسها ندارند، به سرنوشتی بهتر فکر کنند.
اینگونه است که سهم مدارس دولتی از رتبههای برتر کنکور به ۲ درصد کاهش مییابد و اقشار متوسط و ضعیف جامعه خودشان را به در و دیوار میزنند تا بچههایشان را در مدارس غیرانتفاعی ثبتنام کنند. مدارسی که امسال هنوز قیمت جدید اعلام نشده، نرخشان را به شکلی تصاعدی بالا بردهاند تا جایی که برای ثبتنام در مقطع دبستان گاهی شهریههایی تا ۷۰میلیون تومان از والدین تقاضا میشود!
این در حالی است که احمد محمودزاده؛ رئیس سازمان مدارس غیردولتی درباره شهریههای عجیب مدارس تأکید دارد که «در تعیین شهریه باید تابآوری مردم مدنظر باشد و از شهریههای خارج از عرف جلوگیری شود. همچنین افزایش شهریه مدارس بهصورت درصدی نیست و نسبت به عملکرد مدرسه تعیین میشود؛ خانوادهها میتوانند شهریه مدارس غیرانتفاعی را در سامانهmosharekatha.ir مشاهدهکنند.
به گفته محمودزاده، هنوز هیچ مبلغی برای شهریه سال آینده مدارس غیردولتی اعلام نشده و دریافت هر مبلغی برای پیشثبتنام بیش از سال گذشته در مدارس، غیرقانونی است. اگر خانوادهها با افزایشی در شهریهها مواجه شدند که مسئولان مدرسه تقاضای شهریهای بیشتر از سالگذشته را داشتند، لطفا در سامانه مشارکتها به نشانی mosharekatha.ir اعلام کنند.بهانههای مدارس برای دریافتهای خارج از نرخ مصوب، زیاد است. از کلاسهای فوقبرنامه گرفته تا اردوهای آموزشی و هزار و یک دلیل دیگر که باعث میشود فراتر از شهریه مصوب دریافت کنند.
شهریه مدارس غیرانتفاعی در سال تحصیلی جاری، از ۴.۵ تا ۳۷ میلیون تومان بود و مدارس این مجوز را داشتند تا ۳۸درصد شهریه ثابت را بابت فعالیتهای فوقبرنامه دریافت کنند؛ طبق وعده مسئولان وزارت آموزش و پرورش قرار است برای سال تحصیلی آینده، فوقبرنامهها از اصل برنامه مدارس جدا شود تا اگر دانشآموزی تمایل نداشت، ملزم به استفاده از این کلاسها نباشد.
با تمام اینها مدارس دولتی با آخرین رمق باقیمانده به حیاتشان ادامه میدهند تا در رشد آمار سواد نقشآفرین باشند اما این مدارس بیتردید نقششان را در مهارتآموزی و سهمشان را از رتبههای برتر کنکور از دست دادهاند!
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد