نگاهی آسیب‌شناسانه به چالش‌های زندگی مشترک در سال‌های اخیر

هفت‌خوان ازدواج در مسیر جوانان

«جام‌جم» انتظارات و ملاک‌های سختگیرانه پسران پیش از ازدواج را بررسی می‌کند

ازدواج معقول در سایه شناخت بیشتر

زمانی که پای صحبت‌های افرادی که ازدواج کرده‌اند، بنشینید، شاید کلید‌واژه مشترک همه آنها این باشد که چالش‌های زندگی مشترک با بقیه چالش‌ها متفاوت‌تر است. از ارکان ازدواج هم درک متقابل، آماده بودن و پذیرش همین تفاوت‌ها و چالش‌هاست اما گاهی اوقات زوجین مخصوصا آقایان در همان ابتدای راه و پیش از ازدواج، انتظاراتی برپایه تصورات غیرواقعی و الگوهای قدیمی از طرف مقابل‌شان دارند که در ادامه راه، مشکلات زیادی را برای یک رابطه سالم و پایدار ایجاد می‌کند.
زمانی که پای صحبت‌های افرادی که ازدواج کرده‌اند، بنشینید، شاید کلید‌واژه مشترک همه آنها این باشد که چالش‌های زندگی مشترک با بقیه چالش‌ها متفاوت‌تر است. از ارکان ازدواج هم درک متقابل، آماده بودن و پذیرش همین تفاوت‌ها و چالش‌هاست اما گاهی اوقات زوجین مخصوصا آقایان در همان ابتدای راه و پیش از ازدواج، انتظاراتی برپایه تصورات غیرواقعی و الگوهای قدیمی از طرف مقابل‌شان دارند که در ادامه راه، مشکلات زیادی را برای یک رابطه سالم و پایدار ایجاد می‌کند.
کد خبر: ۱۴۹۰۴۲۵
نویسنده تهمینه سبحانی‌شاد - گروه جامعه
 
شاید بهتر باشد به جای واژه انتظار، از کلمات معیار یاملاک انتخاب استفاده کنیم. معیارهای پسرانه‌ای که در برخی از مواقع به حدی سخت می‌شود که مسیر پر‌پیچ‌و‌خم زندگی مشترک را پیچیده‌تر می‌کند؛ ازمعیارهای زیبایی در دختر‌خانم‌ گرفته تا مسائل اقتصادی خانواده او. معیارهای مبهم وغیرمعقولی که فرآیند ازدواج راسخت می‌کند.شاید خیلی ازدخترها وپسرهای امروزی،درگیر کمال‌گرایی و ساختن یک رابطه و زندگی ایده‌آل باشند. زندگی مشترکی که هیچ عیب و نقصی در آن نیست و شاید هم به همین دلیل است که پیش از وارد شدن به بطن زندگی مشترک، توقعات و معیارهای سختگیرانه‌ای دارند. البته این موضوع به هر دو طرف مربوط می‌شود و فقط هم معطوف به آقایان نیست. اما گویا این موضوع اخیرا در میان پسرها بیشتر دیده می‌شود و حالا به قول معروف پسرها منتظر شاهزاده‌ای با اسب سفیدند تا آنها را به رویاها و آرزوهای‌شان بیشتر نزدیک کند.
   
نتیجه انتظارات غیرمعقول پیش از ازدواج
بسیاری از آقایان ممکن است قبل از ازدواج از همسران خود انتظاراتی فراتر از آنچه که در یک رابطه متقابل و متعادل منطقی به نظر می‌رسد، داشته باشند. این انتظارات گاه شامل تصورات نادرست از نقش‌‌ها ومسئولیت‌‌های زن و شوهر درزندگی مشترک است. البته تقی ابوطالبی‌احمدی، دکترای تخصصی روان‌شناسی، مشاور خانواده و روان‌شناس بر این باور است که بحث انتظارات برای جنس خاص نیست و نمی‌توانیم بگوییم که وابسته به جنس زن یا مرد است. وی ادامه می‌دهد: «متاسفانه در حال حاضر انتظارات و شرایط پیش از ازدواج به‌گونه‌ای است که اگر زوجین بخواهند برمبنای آن عمل کنند، ممکن است فرآیند زندگی‌شان دچار اشکال شود.» در این شرایط، ازدواج به‌جای این‌که فرصتی برای رشد و شکوفایی دو طرف باشد، تبدیل به یک فشار و بار اضافی می‌‌شود که هر دو طرف در آن گرفتار می‌‌شوند.
   
شناخت پیش از ازدواج با رعایت همه جوانب
شناخت پیش از ازدواج تحت نظارت خانواده و مشاوران و متخصصان این حوزه و  براساس اصول و عرف جامعه، شاید بتواند در پیشگیری از بروز برخی از اختلافات مؤثر باشد. ابوطالبی‌احمدی هم دراین‌باره با ماهم‌نظر است،چرا که معتقداست انتظارات معقول و مقبول، در سایه شناخت صورت می‌گیرد و ما در مشاوره‌های پیش از ازدواج هم این مورد را می‌گوییم؛ مدت زمانی که دختر و پسر باید برای شناخت یکدیگر در‌نظر بگیرند حداقل شش ماه است. وی ادامه می‌دهد: «البته این مورد با رعایت همه حریم‌ها و بدون قید و بند قانونی است. باید بررسی‌ها تحت نظر متخصصان و خانواده‌ها صورت پذیرد تا شناخت ایجاد شود.» این فرآیند شناخت،به فرد این امکان را می‌‌دهد تا قبل از وارد شدن به زندگی بتواند از وجود تناقضات یا مسائل حل‌ نشده‌‌ای که ممکن است در آینده به مشکلات بزرگ‌تری تبدیل شود، آگاهی کسب کند. این در‌حالی است که این روان‌شناس می‌گوید: «‌اگردختران وپسران در سایه شناخت، تصمیم به ازدواج بگیرند و اگر این کانال شناخت به‌خوبی انجام شود، قطعا قید و بندها و انتظارات نامعقول هم مطرح نمی‌شود. فرهنگ و سطح خانواده‌ها، سن و سال، تحصیلات و... از‌جمله مواردی است که اگر ازدواج دختر و پسرها در این موارد به هم نزدیک بوده و اگر این ملاک‌ها لحاظ شود، انتظارات مدیریت، معقول و منطقی می‌شود.»

بازنگری در انتظارات پس از ازدواج
«جاده زندگی دو طرفه است و انتظارات هر یک از زوجین هم باید به همین گونه باشد.» این را تقی ابوطالبی‌احمدی می‌گوید، چرا که معتقد است باید پس از ازدواج هم انتظارات دختر و پسر محدود شود و هریک از طرفین باید تا حدی خود را منعطف و مطابق با معیارها و خواسته‌های شریک زندگی‌اش کند. او همچنین می‌گوید: «اگر انتخاب، آگاهانه و مسئولانه باشد، انتظارات هم بر آن اساس تعریف می‌شود.» به هرحال انتظارات، رویاپردازی‌ها و ایده‌‌آل‌‌های غیرواقعی پیش از ازدواج ممکن است فشار زیادی بر رابطه وارد کرده و مشکلات بسیاری برای آن ایجاد کند و نه تنها ازدواج را پیچیده‌‌تر و دشوارتر می‌کند، بلکه بر کیفیت زندگی مشترک نیز تاثیرات منفی می‌گذارد. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها