
این بلاتکلیفی درقیمت میلگرد آجدار و تیرآهن بعد از نوروز کاملاً مشاهده میشود. در این مطلب به سناریوهای مختلف بازار آهن پس در ابتدای سال 1404 و در صورت بروز نتایج مختلف مذاکرات میپردازیم.
بازار آهن در ابتدای سال 1404 و موازی با افزایش تنشها و رشد نرخ دلار با فاز افزایشی کار خود را شروع کرد؛ اما این روند افزایشی بازار آهن با خبر مذاکره مستقیم و اصلاح 10 هزار تومانی دلار متوقف شد بهطوریکه هم چیز به بعد از نتایج مذاکرات موکول شده است. همچنین وجود سایه جنگ در صورت شکست مذاکرات نیز بر ابهام بازار آهن افزوده است. بیشتر شدن مشکلات زنجیره تأمین مانند آب و برق و گاز و افزایش هزینههای تولید بر بخش عرضه فشار مضاعفی وارد میکند. در مقابل اصلاح موقت نرخ دلار به دلیل خبر مذاکره باعث شده تا تقاضای بالقوه بازار تا مشاهده نتایج نهایی مذاکره وارد بازار آهن نشود. این امر باعث شده تا تقاضا به کمترین مقدار خود رسیده و رکود آهن آلات سنگین شود. هرچند اکثر مبادی فروش در برابر اصلاح نرخ دلار با روشهایی مانند فروش اعتباری با شرایط جذاب مقاومت میکنند اما نبود تقاضا همراه با کاهش نرخ دلار درنهایت باعث کاهش قیمت آهن آلات خواهد شد. از هفته آخر فروردین 1404 این کاهش جزئی در قیمت انواع ورق، میلگرد و سپس تیرآهن شروع شده و احتمالاً این روند تا مشخص شدن نتایج نهایی مذاکرات و واکنش نرخ دلار ادامه خواهد داشت.
در ابتدا با توجه به سخنان ترامپ باید بگوییم که این مذاکرات در باب تنشهای هستهای صورت گرفته و نباید انتظار زیادی از آن برای حل مشکلات اقتصادی کشور داشت. بازار آهن هم چنان درگیر مشکلات عدیدهای است که باعث خروج سرمایه از آن شده است. مشکلات تأمین انرژی تولیدکنندگان، عدم توان بهروزرسانی خطوط تولید، کمبود آب در مناطق فولادی، عدم مدیریت صحیح و رکود صنایع مصرفکننده ازجمله مواردی هستند که نمیتوان انتظار داشت با توافق هستهای ایران و آمریکا حل شوند. البته در بررسی سناریوهای پیش رو مبنا را بر گسترده بودن توافق گذاشتهایم.
سناریوی اول: توافق شفاف و کاهش تحریمها
مسلماً کاهش تحریمها در صورت توافق به سرعت صورت نمیگیرد اما خبر آن تأثیر سریعی بر کاهش نرخ دلار در ایران خواهد گذاشت. این کاهش تحریمها و تأثیر بر اقتصاد ایران در صورت حصول توافق و بهبود روابط دیپلماتیک ممکن خواهد بود. در بلندمدت نیز کاهش تدریجی تحریمهای مالی و بانکی و سهولت در صادرات نفت و جریان ورود ارز به کشور باعث کاهش نرخ ارز خواهد شد.
کاهش نرخ ارز بهطور مستقیم باعث کاهش قیمت آهن آلات در بازار داخلی خواهد شد. همچنین با کاهش هزینه واردات مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز صنعت فولاد در بلندمدت نیز موجب کاهش قیمت انواع مقاطع فولادی میشود. با کاهش تنش و ریسکها، سرمایه وارد اقتصاد ایران و بازارهای راکد بهویژه مسکن خواهد شد. این رونق در بخش ساختوساز باعث افزایش تقاضا در بازار آهن و رونق در این بخش میشود. این افزایش تقاضا درنهایت باعث رشد منطقی و بازاری قیمت انواع آهن آلات شده و رونق را پس از سالها وارد بازار آهن میکند.
نتایج:
سناریوی دوم: شکست مذاکرات یا تشدید تنشها
مسلماً اولین تأثیر این سناریو افزایش جهشی و نجومی نرخ دلار است. افزایش تنشها و احتمال بروز درگیریهای مستقیم میتواند در ادامه نرخ دلار را تا بالای 150 هزار تومان افزایش دهد. افزایش ناامیدی و سرخوردگی عمومی باعث خروج سرمایه از بازارها و رکود سنگین در اقتصاد ایران میشود.
افزایش نرخ دلار در ابتدا باعث گران شدن هیجانی مقاطع فولادی شده و در بلندمدت باعث بالا رفتن هزینه تولید و قیمت تمامشده محصولات فولادی شده که میتواند قیمت آهن آلات چندین برابر گران کند. زنجیره تأمین تا عرضه و تقاضا دچار اختلال شده و قیمتها بهصورت جهشی گران میشوند.
نتایج:
سناریوی سوم: ادامه بلاتکلیفی و مذاکرات طولانیمدت یا توافق نامشخص
البته ترامپ ثابت کرده عاشق خبرهای داغ و گرفتن عکسالعملهای مردمی بوده و از این رو به نظر نمیرسد این سری از مذاکرات طولانی شود. البته در صورت ادامه بلاتکلیفی مذاکرات فضای اقتصادی ایران به شدت خبرمحور شده و با کوچکترین گمانهزنی دچار نوسانات زیادی خواهد شد.
مشخصه اصل بازار آهن در این شرایط سردرگمی و تردید خواهد بود. تولیدکنندگان به طمع گرانتر فروختن محصولات خود دچار تردید در تصمیمگیری میشوند. خریداران نیز به طمع ارزانتر شدن آهن آلات صبر میکنند و درنتیجه بازار وارد دور جدیدی از رکود میشود. در این شرایط بازار آهن با کوچکترین نوسان دلار واکنش نشان داده و حتی بهصورت لحظهای نیز تغییر خواهد کرد.
نتایج:
سخن پایانی ؛ امید داشتن ولی نه خوش خیالی
باید اضافه کنیم که اکثر مردم ایران به دنبال کاهش تحریمها و بهبود وضعیت اقتصادی خود هستند. در صورت عدم لجبازی طرفین بهویژه دولتمردان ایرانی میتوان انتظار داشت که نتایج مثبت مذاکرات حتی بهصورت موقت بتواند باعث بروز رونق در بازار آهن و افزایش حجم معاملات شود. در هر صورت بازار آهن پس از نوروز 1404 تحت تأثیر مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا قرار دارد و تا مشخص نشدن آن نمیتوان روند درستی برایان پیشبینی کرد. سردرگمی از مشخصات این شرایط بوده و دقیقاً نمیتوان گفت چه اتفاقی خواهد افتاد. تجربه بیست ساله گذشته نشان داده بهصورت کلی باید خیلی با احتیاط به این مذاکرات و میزان تأثیر آن بر بازار آهن نگاه کرد. برای دریافت مشاوره رایگان از کارشناسان فولاد ایرانیان میتوانید با شماره 42214 – 021 تماس بگیرید یا به سایت فولاد ایرانیان بهعنوان یکی از مراجع اصلی استعلام قیمت آهن آلات مراجعه نمایید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان