زعفران به علت طعم و رنگ و عطر عالی ، کاربردهای فراوانی در تولید فرآورده های غذایی ، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، از فرآورده های گران قیمت به شمار می رود.
ایران با متوسط تولید 250 تن در سال ، در زمینه تولید زعفران مقام اول را دارد. اسپانیا با تولید متوسط 25 تن ، مقام دوم و کشورهای هندوستان ، جزایر اسپرون روسیه ، سنگاپور ، مالزی ، ژاپن ، تایوان ، چین ، فرانسه ، ایتالیا ، آلمان ، استرالیا و یونان با تولید متوسط 25 تن ، مجموعا مقام سوم را به خود اختصاص می دهند.
مرکز اصلی پرورش این گیاه ، مناطق کویری و کم آب جنوب خراسان و سابقه زعفرانکاری در این منطقه ، به 700سال پیش بازمی گردد.
ز}عفِران گیاهی دارویی و صنعتی است. گل زعفران که به بخش کلاله و یا قرمزی آن سر ریشه میگویند در ابتدای برداشت به رنگ قرمز روشن است ولی به مرور به رنگ قرمز تیرهرنگ تبدیل میشود. تازه آن از عطر خوش طعمی برخوردار است و به غذاها طعم و لذت خاصی میدهد.
برای کشاورزان در خراسان، زعفران (طلای سرخ) درآمد اصلی است. گیاهی که تنها دو بار در اول آبانماه (قبل از محصولدهی) و اوایل آذرماه (در پایان محصولدهی) ، به آب نیاز دارد و تا بهار ، آب باران و برف برای آن کافی است. کاشت ، داشت و برداشت آن فرصتهای فراوان شغلی به وجود میآورد ، حمل و نقل آن گران تمام نمیشود و توان ارزآوری دارد.
از آماری که به گونهای نه چندان دقیق درباره زعفران و زعفرانکاران ایران منتشر میشود، چنین بر میآید که بیشتر از صد هزار خانوار، به ویژه در شهرستانهای تربت حیدریه ، قائن ، بجستان ، فردوس ، سرایان ، گناباد و بیرجند در استانهای خراسان جنوبی و رضوی، از این محصول روزگار میگذرانند.
از 350 تن زعفرانی که هر سال در جهان تولید میشود، بیش از 200 تن آن در خراسان به دست میآید و بقیه عمدتا9 در اسپانیا ، یونان ، مراکش ، هند و افغانستان تولید میشود.
تولیدکنندگان و صادرکنندگان امسال توافق کرده اند قیمت هر کیلو زعفران 730 هزار تومان باشد اما این رقم می تواند بر اساس نیاز بازار و صادرات آن دچار تغییرات بسیار شود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد