زعفران کارنمونه کشوری در گفت و گو با جام جم آنلاین :

کارگران زن کمتر از مردان دستمزد می گیرند/ پیازهای زعفران شبانه قاچاق می شود

گزارش تصویری از برداشت "طلای سرخ" در خراسان

این روزها با سردشدن هوا کار برداشت گل زعفران موسوم به "طلای سرخ" در استان خراسان آغاز شده است. کاشت زعفران در ایران از قدمت 1000ساله برخوردار است.
کد خبر: ۱۵۳۲۳۴

این گیاه رنگی و گرانبهای چندین ساله ، بدون ساقه است و پیاز دارد و چون درخاک کویر به عمل می آید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافته است.
از هر 150 گل ، یک گرم زعفران و از حدود 147هزار گل تازه ، یک کیلو زعفران خشک به دست می آید.

زعفران به علت طعم و رنگ و عطر عالی ، کاربردهای فراوانی در تولید فرآورده های غذایی ، دارویی و شیمیایی دارد و با توجه به محدودیت کشت و تولید، از فرآورده های گران قیمت به شمار می رود.

ایران با متوسط تولید 250 تن در سال ، در زمینه تولید زعفران مقام اول را دارد. اسپانیا با تولید متوسط 25 تن ، مقام دوم و کشورهای هندوستان ، جزایر اسپرون روسیه ، سنگاپور ، مالزی ، ژاپن ، تایوان ، چین ، فرانسه ، ایتالیا ، آلمان ، استرالیا و یونان با تولید متوسط 25 تن ، مجموعا مقام سوم را به خود اختصاص می دهند.

مرکز اصلی پرورش این گیاه ، مناطق کویری و کم آب جنوب خراسان و سابقه زعفرانکاری در این منطقه ، به 700سال پیش بازمی گردد.
زعفران از محدود گیاهانی است که در شرایط سخت زیستی پرورش می یابد. با توجه به آن که جایگاه تاریخی زعفران در ایران بوده و منشا آن نیز ایران است ، این گیاه یکی از جذابیت های ویژه ایران به شمار می آید.

ز}عفِران گیاهی دارویی و صنعتی است. گل زعفران که به بخش کلاله و یا قرمزی آن سر ریشه میگویند در ابتدای برداشت به رنگ قرمز روشن است ولی به مرور به رنگ قرمز تیرهرنگ تبدیل میشود. تازه آن از عطر خوش طعمی برخوردار است و به غذاها طعم و لذت خاصی میدهد.

برای کشاورزان در خراسان، زعفران (طلای سرخ) درآمد اصلی است. گیاهی که تنها دو بار در اول آبانماه (قبل از محصولدهی) و اوایل آذرماه (در پایان محصولدهی) ، به آب نیاز دارد و تا بهار ، آب باران و برف برای آن کافی است. کاشت ، داشت و برداشت آن فرصتهای فراوان شغلی به وجود میآورد ، حمل و نقل آن گران تمام نمیشود و توان ارزآوری دارد.

از آماری که به گونهای نه چندان دقیق درباره زعفران و زعفرانکاران ایران منتشر میشود، چنین بر میآید که بیشتر از صد هزار خانوار، به ویژه در شهرستانهای تربت حیدریه ، قائن ، بجستان ، فردوس ، سرایان ، گناباد و بیرجند در استانهای خراسان جنوبی و رضوی، از این محصول روزگار میگذرانند.

از 350 تن زعفرانی که هر سال در جهان تولید میشود، بیش از 200 تن آن در خراسان به دست میآید و بقیه عمدتا9 در اسپانیا ، یونان ، مراکش ، هند و افغانستان تولید میشود.

تولیدکنندگان و صادرکنندگان امسال توافق کرده اند قیمت هر کیلو زعفران 730 هزار تومان باشد اما این رقم می تواند بر اساس نیاز بازار و صادرات آن دچار تغییرات بسیار شود.












newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها