به گزارش واحد مرکزی خبر ، جامعه عشایر کشورمان ، آداب و رسوم چند هزار ساله ای هم دارند که "جشن شیرواره" از آن جمله است.
جشن شیرواره در پایان فصل بهار و استقرار در مناطق ییلاقی و در نخستین روز شیردوشی برگزار می شود ، این مراسم به "کله بندی" هم معروف است.
جشن شیرواره ، نمادی از تعاون و همکاری است و چون تولید فراورده های روزانه محصولات دامی برای هر یک از اعضا به تنهایی مقرون به صرفه نیست ، تولید این محصولات براساس تعداد دام به ترتیب از بیشترین تا کمترین تعداد ، زمان تحویل شیر و تعداد روزها و برنامه ریزی مشخص می شود و همه اعضای ایل در این برنامه همکاری می کنند.
ابتدا شیرهای 10 نفر از خانوارهای عشایر که بیشترین دام را دارند جمع آوری و محصولات دامی و لبنی تهیه می شود و پس از آن افرادی که دام کمتری دارند در این تولید گروهی ، مشارکت می کنند.
احسان ، آغاز کار است
براساس سنت قدیمی ، همه شیر جمع آوری شده در نخستین روز ، میان مستمندان و افراد نیازمند منطقه و روستاهای مجاور توزیع می شود و روز دوم زنان و مردان عشایر در مکان های مقدس و اماکن متبرکه جمع می شوند و شیر را به صورت شیربرنج در میان فقرا و نیازمندان توزیع می کنند.
این شیر در بعضی از مناطق عشایری در اختیار متولی و خادم اماکن متبرکه قرار می گیرد تا با فروش شیر ، در آمد آن را برای تامین نیازهای امامزاده و مکان متبرکه هزینه کند.
عشایر از روز سوم بر اساس تقسیم کار ، تولید محصولات لبنی خود را آغاز می کنند.
اسفندیاری ، رئیس یکی از گروه های 100 نفری عشایر استان تهران که بیش از 200 راس گوسفند دارد و در کوههای منطقه فیروزکوه مستقر است ،گفت : در دو روز جشن شیرواره از گله گوسفندان من 360 کیلو شیر تولید شد که همه را به نیازمندان دادیم.
بزرگ خانواده عشایر فیروزکوه افزود : این شیر را در میان خانواده های نیازمندی که می شناسیم ، توزیع می کنیم.
اسفندیاری گفت : عشایر برای افزایش برکت ، احسان به نیازمندان را در نخستین روز شیردوشی انجام می دهند و این سنت در میان اجداد ما هم مرسوم بوده است.
وی گفت : همه خانواده ها در سنت احسان به نیازمندان ، همکاری می کنند و هر فردی بر اساس توانایی خود درجشن شیرواره شرکت و بخشی از مال خود را انفاق می کند.
7 ایل عشایر استان تهران
رئیس سازمان عشایر استان تهران ، حفظ سنت های پسندیده عشایر را مهم دانست و گفت : در این استان بیش از 17 هزار نفرعشایر در قالب 7 ایل و 56 طایفه زندگی می کنند.
نصیری افزود : عشایر استان تهران 822 هزار راس دام دارند و در مناطقی از شهرستان های فیروزکوه ، دماوند ، ورامین ، پاکدشت ، ری ، شمیرانات ، شهریار ، کرج ، نظراباد و ساوجبلاغ ؛ "ییلاق و قشلاق" می کنند.
نصیری افزود: عشایر استان تهران سالانه بیش از 12 هزارتن گوشت قرمز ، حدود 17 هزارتن شیر و حدود 1500 تن فراورده لبنی تولید می کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد